Az Amerikai Egyesült Államok harmadik legnagyobb városában, Chicagóban január 26-án került sor a 97. Magyar Gála Bálra. Az elegáns Concorde Banquets báltermébe a hölgyek nagy estélyi ruhákban, az urak szmokingban vagy díszmagyarban érkeztek. Az ünnepi alkalomra mesterien megterített asztalok körül foglalt helyet a majdnem 400 vendég.

A bál fővédnöke Magyarország Chicagói Főkonzulátusa volt, a kiemelt díszvendégek pedig Lengyelország chicagói főkonzul-helyettese és Törökország chicagói főkonzulja volt. A támogatók között jelentős helyet foglalt el a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT, amely az idén is két Chicago-Budapest repülőjegyet ajánlott fel az esti tombolahúzás főnyereményeként.

Dr. Szilágyi Péter, miniszteri biztos, Dr. Bencsik Zita, chicagói főkonzul, Pálmai Zsuzsanna, chicagói konzul és Demeter András, a Chicagói Magyar Klub elnöke a 97. Gála Bálon (Fotó: Mózsi Gábor)

Az elsőbálozók bemutatkozása után a helyi amatőrökből szerveződött, de már évek óta működő, fergeteges Borozda néptáncegyüttes tagjai léptek színpadra, akik a páratlan magyar néptáncgyűjteményből mutattak be két táncot, amit a végén hatalmas tapssal jutalmazott a vendégsereg. Demeter András, a Chicagói Magyar Klub elnöke köszöntötte a résztvevőket, és megköszönte a szervezőbizottság fáradhatatlan munkáját. Majd szeretettel köszöntötte a bál fővédnökét, Magyarország chicagói főkonzulátusának főkonzulját, Dr. Bencsik Zitát, megköszönve a hathatós közbenjárását a bál sikeres megszervezése érdekében. A főkonzul asszony beszédében elmondta, mennyire fontos a diaszpórában élő magyarság nemzettudatának megőrzése és annak ápolása. Az ilyen magyar összejövetelek is, mint a Gála Bál, igen fontos, megőrzendő hagyományt jelentenek. Dr. Bencsik Zita külön köszöntötte a díszvendégeket, és elmondta ennek a hosszú évek óta megrendezett bálnak az egyik legfontosabb üzenetét, amely az összefogásban rejlik, ami egyben megmaradásunk záloga is.

Tas J Nadas, Esq

Chicagói Magyar Gála Bál – videóriport

Csibi Lóránd és kedves neje, Simon-Benedek Zsuzsánna kollégáink január 26-án Chicagóban jártak, a 97. Magyar Gála Bálon. Nemcsak a bál hangulatát örökítették meg, hanem rövid interjúkat is készítettek a rendezvény fő támogatójával, a Chicagói Főkunzulátust vezető Dr. Bencsik Zita főkonzullal, az est díszvendégével, Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztossal, valamint a Magyar Lélek Díjjal kitüntetett Nagy Imrével.Beszámolónk Mózsi Gábor fotóival: https://www.bocskairadio.org/97-chicagoi-magyar-gala-bal-videoval/

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Saturday, February 2, 2019

A bál másik díszvendége Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos volt, aki ünnepi beszédében a diaszpórában élő magyar közösségek fontosságát és magyarságuk megtartásának szükségességét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy Magyarország odafigyel a külföldön élő magyar honfitársaira, és az összetartozásunkat különféle programokkal erősíti. Ilyen a Kőrösi Csoma Sándor Program, amelynek ösztöndíjasai nagyszerű munkát végeznek Chicagóban is, a magyar szervezetekkel együttműködésben. Majd kitért a diaszpóra erős magyar közösségeire, amelynek egyik példája éppen a chicagói magyar közösség, élén a Magyar Klubbal, amely egy nagyszerű és követendő példát állít fel más magyar szervezeteknek.

Nagy Imre a Magyar Lélek Díj kitüntetettje (Fotó: Mózsi Gábor)

Ezután következett a Magyar Lélek Díj kitüntetés átadása. Ezt minden évben az az egyén vagy házaspár kapja, aki az évek hosszú során a chicagói magyarság körében valamilyen értékmegőrző, magyarságtudat fejlesztő tevékenységet folytat. Az idén Nagy Imrét tüntették ki a díjjal, aki több mint 60 éve önkénteskedik a chicagói magyar közösségben. Elmondása szerint a magyar nyelv a mi gyökerünk és kultúránk, ezért az ember szíve mindig visszahúz oda, ahol született. Hat ösztöndíj is kiosztásra került, amelynek az anyagi hátterét chicagói magánemberek és a Magyar Klub biztosítja, és amellyel különböző programokban résztvevő diákokat, kutatókat és más civil embereket segítenek.

A vacsora után, amelyet egy kis tánc és mulatság követett, sor került a tombolahúzásra. Minden nyereményt kitörő örömmel fogadtak, főleg a két repülőjegyet, valamint a Bocskai Rádió felajánlásából a négy darab EDDA Művek koncertjegyet. Ezután már a táncé és a jó hangulaté volt a főszerep. A zenét immár hagyományosan a hattagú Budapesti Perfect Show Band szolgáltatta. A szervezők örömmel summázták, hogy van igény az ilyen magyar rendezvényekre, s hogy az idei Gála Bál is egy nagyszerű, sikeres, tartalmas, erőt adó eseménynek bizonyult.

Köszönjük szépen a fotókat Mózsi Gábornak!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.