A Kálvin Zsinat Iskola Alap mintegy 30 éve áll fenn. Civilek adományait továbbítják 4 Erdélyi Református Kollégiumnak. Kolozsvár, Székelyudvarhely, Marosvásárhely és Nagyenyed tanulói szociális helyzetükhöz mérten részesülnek támogatásokban. Jelenleg a rendhagyónak bizonyult 2019-2020-as tanév eredményeit összesítik. Még nem tudják, hogy szeptembertől a diákok otthonról, vagy a bentlakóként a kollégiumból ülnek majd be az órákra. Az iskolákról, a jótevőkről Nádas Gabriella koordinátorral beszélgettünk. Abba is beavatott minket, mit takar a Kolozsvári Református Kollégium keresztszülő akciója, és hogyan ment a digitális oktatás Erdélyben.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Az alap 1991-ben indult amikor Dr. Csiha Kálmán erdélyi református püspök másodszor utazott Amerikába. Ebben az évben vele utazott a kolozsvári kollégium református kórusa is, ami sokat lendített az adományokon. A támogatások különböző formában zajlanak, vannak akik egyszeri pénzösszeget utaltak, mások szüleik emlékére egy ösztöndíjalapot nyitottak, aminek a kamatjából évente néhány diák részesül, és vannak, akik beruházásra vagy építkezésre szánt összeggel segítették az iskolákat. Ezen kívül van lehetőség belépni a keresztszülői akcióba, ami annyit takar, hogy a támogató jelképes keresztgyermekének fogadja az arra rászoruló tanulót a tanévben, és az anyagi segítségen kívül is igyekszik kapcsolatot kiépíteni a gyerekkel. A támogatott diák egy köszönőlevélben szokott írni magáról, helyzetéről cserébe a kapott jóért. Az adományozók nagyon értékelik a kapcsolatot az iskolákkal. Lauer Edit például évente eljött az évzárókra, hogy személyesen is megerősítse a kapcsolatot Amerika és Erdély között. A keresztszülői akcióban az idei tanévben 24 keresztszülő vett részt, 65 diák között osztották szét a 40 ezer dolláros adományt. Évente egy kollégista költsége körülbelül 845 dollár, de bármilyen felajánlást elfogad az alapítvány, ami az iskola vagy a tanulók javára lehet. A 2019-2020-as iskolai évben körülbelül 5 ezer dollár érkezett a Kolozsvári Kollégium fenntartására. Szintén ugyanez az összeg Marosvásárhelyre és Székelyudvarhelyre. Az utalásokért Dr. Krasznai Csaba református püspök és Tóth Viktor pénztáros felel. Kolozsváron pedig egy helyi egy bizottság, dönti el tanulónként a támogatás mértékét, mivel ők ismerik a szociális helyzetüket.

A clevelandi magyar közösség szintén nagy mozgatóereje az alapítványnak. Szeretnénk megemlíteni néhány nevet, akiknek adományait ezúton is köszöni a Kolozsvári Református Kollégium: a Zoltáni, Bodoni, Jókay családok ezek, akik esetében a második generáció követte a szülők nagylelkű adományozásának példáját. A Nagyenyedi Kollégium Szigethy Bélának hálás a megépített tornateremért, és az édesanyja emlékére létrehozott ösztöndíjalapért, amiből három tanuló bentlakását finanszírozták. A kollégiumokba való beköltözés azért indokolt, mert sok településen nincs középiskolai magyar oktatás. Ha a család azt szeretné, hogy gyermeke a nyolcadik osztály elvégzése után anyanyelvén tanuljon tovább, el kell hagyja az otthonukat.

ReklámTas J Nadas, Esq

Márciusban a román állam szigorú karantént rendelt el. Az egészségügyi szabályok alapján az említett iskolák is távoktatásra kényszerültek. Az átállás nehéznek bizonyult, mert sok diák nem rendelkezik saját számítógéppel, internethozzáféréssel. Az adományokból táblagépeket vásároltak, hogy zökkenőmentesebb legyen az oktatás. A tanárok emailben próbálták átadni a tananyagot. Székely Árpád, kolozsvári igazgató beszámoló levelében leírta az alapítványnak, hogy a tanulók csupán 45%-át lehet elérni digitálisan. Ennek ellenére a kolozsvári és a nagyenyedi érettségizők is jól fel tudtak készülni, utóbbiak 90%-os arányban átmentek a vizsgán. A Székelyudvarhelyi Református Kollégium igazgatója, Tőkés Zsolt sajnálja, hogy elmaradtak a közösségi alkalmak, a ballagás, mert igazán nehéz tanév volt, sok szervezést és fáradtságot igényelt a vírus okozta helyzet. A nagyenyedi intézménynél szintén sok tisztázatlan kérdéssel és kihívással állt szemben a távoktatásban, nem tudják, hogy online vagy személyes oktatás vár rájuk szeptembertől.

Ha Ön korábban nem hallott a kezdeményezésről, viszont most kedvet kapott, hogy támogatásával hozzájáruljon a református kollégiumi hálózatok megmaradásához, jelentkezzen a Kálvin Zsinat Iskola Alapnál. Elérhetők a postafiók címünkön: P.O. BOX 36141, CANTON, OH 44735. Nádas Gabriella program koordinátoraként szívesen fogadja a megkereséseket: calvinsynod.schoolfund@gmail.com.  A református gyülekezetek lelkipásztorai is tudnak információval szolgálni az adományozni vágyóknak. Lehetőségéhez és anyagi helyzetéhez mérten kérjük, Ön is támogassa az erdélyi gyermekeket, hogy minél többen részesülhessenek középiskolai magyar oktatásban!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.