Az Egyesült Államok a kongresszusi tilalom ellenére tovább folytatja afganisztáni csapatai kivonását, az amerikai védelmi minisztérium hétfői közlése szerint eddig ugyanis nem kaptak erre vonatkozóan új parancsot.

“Eddig nem adtak ki új parancsokat, amelyek kihatással volnának a feltételekhez kötött csapatkivonásra” – derül ki a Pentagonnak a Reuters hírügynökség megkeresésére adott válaszából.

December elején, 9 hónapos afganisztáni bevetésből érkeztek vissza a 10. hegyi hadosztály katonái Fort Drumba. Forrás: AFP/2020 Getty Images/John Moore

Az amerikai kongresszus egyik tanácsadója lehetséges jogsértésről beszélt ezzel összefüggésben. A csapatkivonást Donald Trump amerikai elnök rendelte el a konfliktus sújtotta országból, de számos demokrata és republikánus párti képviselő is ellenzi ezt. Az éves védelmi költségvetési törvény decemberi elfogadásával ezért a kongresszus átfogó helyzetelemzést rendelt el a többi között a csapatkivonás lehetséges hatásait illetően, mielőtt azt végre lehetne hajtani.

Irakban is folytatódik a csapatkivonás

A Pentagon tájékoztatása szerint Irakban is a terveknek megfelelően alakul az amerikai katonák Donald Trump által elrendelt kivonása. Az elnök november közepén részleges csapatkivonást rendelt el Afganisztánból és Irakból, az Egyesült Államok január 15-ig 2500-2500 főre csökkenti a két országban állomásozó katonái létszámát. Az amerikai védelmi minisztérium nem közölte, hogy jelenleg hány katona tartózkodik az egyes országokban.

(Origo / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.