A szokásos csütörtöki időponttól eltérően ezen a héten pénteken tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A rendkívüli időpont oka, hogy a kormány csütörtökön ülésezett, Orbán Viktor pedig még aznap délután jelentette be, hogy maradnak bizonyos területeken a hatósági árak. Ennek részleteit Gulyás Gergely mondta el a Kormányinfón.

Gulyás Gergely a péntek reggeli Kormányinfót azzal kezdte, hogy a kormány továbbra is fenntartja az árstopokat. Ezt azzal indokolta, hogy nem csitul a szomszédunkban dúló háború, a szomszédos országokat pedig hatványozottan érintik a konfliktus hatásai, így a háborús inflációt mérsékelendő fenntartják a hatósági ágakat bizonyos ágaknál. A tárcavezető részletezte: az euróövezetben nem volt korábban még ekkora infláció, a háború miatt ráadásul az energiaárak is megugrottak.

A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz

– jelentette ki a tárcavezető. A miniszter szerint hazánkban a kormány a lehető legtöbbet teszi meg az infláció elleni küzdelemben; állítása alapján a rezsicsökkentés és az árstopok nélkül öt–hat százalékponttal magasabb lenne a drágulás. A benzinárstopról úgy fogalmazott, hogy akik magyar forgalmi rendszámmal tankolhatnak, a hatósági áron vehetik meg az üzemanyagot, majd hozzátette: Brüsszel már jelezte, hogy az intézkedést vissza kell vonni, azonban ebben a helyzetben több érv szól a beavatkozás mellett, mint a piaci folyamatok szabadon engedése mellett.

Közérdekű hirdetés

A versenyt nem sérti ez a lépés, mert a fuvarozók rendes áron tankolnak

– szögezte le.

Gulyás Gergely ismertette: egy hét múlva kezdődik az EU-csúcs, ahol a magyar kormány csak olyan szankciókat hajlandó elfogadni, amelyek nem fájnak jobban az országnak, valamint az uniónak, mint aki ellen azt irányítják. A miniszter szerint egy esetleges gázembargó során a teljes európai gazdaság veszélybe kerülne. A tárcavezető szerint a pénzügyminiszterek ülésére Varga Mihály kötött mandátummal utazik a globális minimumadó ügyében, ugyanis a kormány nem támogatja annak bevezetését és annak elfogadásához teljes egyetértés kell. A miniszter szerint a kormányzat korábban azért támogatta a tervezetet, mert akkor csak arról volt szó, hogy a globális cégeket adóztatják, most pedig ők kerülnének ki a rendelkezés hatálya alól, cserébe az összes többi vállalkozást terhelné: itthon a teljes adóterhelés 7,5 százalék, a minimumadó tervezett mértéke pedig tizenöt százalék.

A kormány nyitott a kompromisszumra Brüsszellel szakmai kifogások terén, de politikai kérdésekben nem. Nagyon reméljük, hogy még az idén hozzájut az ország a Magyarországot illető EU-forrásokhoz

– mondta a Miniszterelnökség első embere, aki szerint a hazai ellenzék minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat. Gulyás Gergely elmondta: tárgyalni fognak az önkormányzatokkal, akik a jövőben nem a rezsicsökkentett áron juthatnak hozzá a gázhoz, villanyhoz, azonban ez nemcsak az önkormányzatokat érinti. Hozzátette: az ellenzék korábban nem támogatta a rezsicsökkentést, és furcsának nevezte, hogy a baloldali polgármesterek míg korábban támadták a rezsicsökkentést, most tiltakoznak annak megszüntetése ellen.

Gulyás Gergely beszámolója szerint a rezsicsökkentés és az árstopok nélkül öt–hat százalékponttal magasabb lenne az infláció. Fotó: MTI/Soós Lajos

A háborúra visszatérve Gulyás Gergely kijelentette: az idei esztendőben Oroszországnak nagyobb bevétele van nyersanyag-értékesítésből, mint tavaly egész évben. A folyamat végén lehet csak kijelenteni, mennyire hatékonyak a szankciók.

Oroszország kelet felé fordul, Európának pedig új források után kell néznie. Eközben az Egyesült Államok is jól jár

– fogalmazott.

A NATO-val kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a nemzetközi szervezet kérésére a keleti határt közösen védik meg, minden közös hadgyakorlatot támogatnak, de nincs szó arról, hogy Magyarországon állomásoztatnának NATO-erőket. A háborúra visszatérve a miniszter kijelentette: Ukrajna és annak vezetése minimális tiszteletet sem adott Magyarországnak, miközben nyolcszázezer ember érkezett onnan, akiket ellátunk, így nem meglepő, hogy Zelenszkij eddig nem szólalhatott fel a Magyar Országgyűlésben.

(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.