Hősök napján a megemlékezés fókuszába a katonák kerülnek, ám egy háború legalább ilyen elszenvedői a hátországban maradt és a hadszintéren élő civilek, anyák is. Sajnos nem használhatunk múlt időt, mert ma is zajlanak olyan háborúk, ahol a magyar férfiak idegen ország színeiben küzdenek. Május 29-én emlékeztek meg a clevelandi magyarok a magyar hősökről. A Sunset Memorial Parkban 1984-ben felállított, a második világháborúban harcoló katonáknak emléket adó alkotás mellett rótták le tiszteletüket a jelenlévők. A táblára felvésett emberek mindannyian Clevelandban élték utolsó napjaikat.

YouTube player

Az idén dr. Szentkirályi Endre, az Egyesült Magyar Egyletek elnökének meghívásának eleget téve érkezett a megemlékezésre az Ohiói Nemzeti Gárda képviseletében Matthew Hopkins Főtörzszászlós (Command Sergeant Major). A Magyar Honvédség részéről Erdész Viktor, a Washington DC Nagykövetségén működő Véderő Attasé Hivatalának munkatársa volt jelen. Ft. Dr. Krasznai Csaba, a Kálvin Zsinat püspöke és Ft. Bóna Richárd atya, a Szent Imre és Szent Erzsébet római katolikus templomok plébánosa nyitották és zárták áldáskérő imáikkal a megemlékező programot. Dr. Marton Máriusz adventista lelkész trombita játékával, Szabolcs Levente az amerikai haderő nyugalmazott százados a díszlövésével, Krasznai Ráhel pedig szavalatával tette ünnepélyesebbé az alkalmat.

Erdész Viktor százados úr hangsúlyozta, hogy a magyar hősök nem csupán a saját hazájukért adták vérüket. Miután az Egyesült Államokba érkeztek, részt vettek a választott hazájuk háborúiban, ami sajnos többeknek végzetes vállalást jelentett. Elestek a koreai és a vietnámi háború ütközeteiben. Jó lenne úgy emlékezni a csatatéren meghalt magyarokra, mint egy nagyon messzi, távoli történelmi esemény áldozataira. Ám sajnos a jelenünkről kell beszélni: háborúk ma is zajlanak, magyarok ma is helyt állnak, ma is halnak meg a frontokon. A 2014 óta tartó orosz agresszió ellen például az ukrán haderő egyenruhájában harcolnak kárpátaljai férfiak, családapák – értük is aggódni kell.

A valósághoz az is hozzátartozik, hogy rendkívül megosztott a magyar társadalom. Különböző szekértáborok, csoportok már lassan semmiben sem tudnak megegyezni. Ám az őseink emléke sosem lesz vita tárgya, hősiességük sosem lesz kétséges. Érdemes együtt emlékeznünk Hunyadi Jánosra és Zrínyi Miklósra: ha ők nincsenek, török uralom alatt élnénk Magyarországon.  Ha nincs Thököly-felkelés, nincs II. Rákóczi Ferenc, az osztrák Habsburgok kebelezték volna be a hazánkat. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúi, katonai és politikai vezetői, a tömegesen fegyvert ragadó magyar nép elbukott az osztrák és orosz túlerőtől, de kivívták a magyar modern nemzet alapjait, a dualizmus kori polgárosodást. A hősiesség szerepét a történelemben, társadalomban, kultúrában hosszasan lehetne még taglalni.

Közérdekű hirdetés

Százados úr Márai Sándor Mennyből az angyal című versének sorait szőtte bele üzenetébe: „Nem érti ezt az a sok ember, Mi áradt itt meg, mint a tenger? Miért remegtek világrendek? Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.”

Az ünnepi szónok első alkalommal vett részt hősök napi megemlékezésen a diaszpórában. Úgy véli, a hősök napja egyfajta közösségteremtő és összetartó erőt jelent, amelyet talán egy anyaországi magyar csak nehezen érthet meg. A clevelandi magyar közösség példamutatóan őrzi értékeit nemcsak a múltban élve, de a jövőbe is tekintve.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.