Igazi optimista ember, hisz a cserkészet örökérvényűségében, és a pandémia okozta kihívásokban is kiválóan koordinálta a szervezetet. Négy földrész cserkészvezetőivel folyamatos kapcsolatban. A hálózat sikere minden bizonnyal a kiváló csapattal, a jó kommunikációval, és a vezetők állandó fejlődésre való törekvésével magyarázható. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke, Lendvai Lintner Imre beszámolt a mögöttünk álló időszak sikereiről és nehézségeiről, hiszen mindkettőből akadt bőven. 

YouTube player

“Nagyon jó egy szervezetet úgy vezetni, hogy nem a tűzoltással, hanem a terjeszkedéssel, az építkezéssel és a továbbfejlesztéssel kell foglalkozni.” –  A KMCSSZ elnöke örömtelinek látja a tendenciát, miszerint növekszik a cserkészek tagsági létszáma Észak- és Dél-Amerikában, Nyugat-Európában, Ausztráliában és a Kárpát-medencében, új csapatok is létesülnek. A számokat látva tudatosan készülnek arra, hogy a filmore-i Sík Sándor Cserkészpark több táborozót tudjon befogadni. A KMCSSZ nemrégiben megrendezett jótékonysági bálján a cserkészpark konyhájának bővítésére gyűjtöttek. A pandémia miatt elhalaszott Jubitábor pótlását 2024-re tervezik. A szövetség legnagyobb méretű rendezvényére több mint 1000 cserkészt várnak, ezért is különösen fontos a konyha felújítása. A KMCSSZ bál hagyománya 1963-ra nyúlik vissza, az utóbbi időben pedig kétévente gyűlnek össze a mulatságra. A 320 jelenlévőt megtisztelte jelenlétével Dr. Szili Katalin, Magyarország országgyűlési képviselője, az országgyűlés volt elnökasszonya. Díszvendégként köszöntötték ifj. Vajtay Istvánt, a  KMCSSZ alelnökét. A jó hangulat a zenekar távozása után is megmaradt, a cserkészek néptáncra, népi játékokra és népdalokra váltottak. 

A hamarosan lezáruló évet lehetelen önmagában értékelni, hiszen a 2020 márciusában berobbant világjárvány azóta is kihatással van a szervezet munkájára. Pozitív, hogy a bezárkódás sosem hozott teljes leállást, és a vezetők lelkesedésének hála, a virtuális cserkészetben is sikerekre leltek. 

Társadalmi célú reklám:


A 2021-es vezetőképző tábor a Zoom felületén zajlott, a kétórás képzésen nagy létszámban vettek részt vezetőjelöltek. Lehetőséget adott arra az online gyűlés, hogy a kanadai, európai és ausztráliai becsatlakozók még a személyes találkozás előtt megismerjék egymást, közösen gondolkodjanak. Az elnök úr elmondta, hogy a vezetőképzést a járványtól függetlenül, minden szinten igyekeztek elvégezni, és amikor az egészségügyi feltételek engedik, akkor fogják bevetni a már kiképzett tagokat.

Talán a leghihetetlenebb volt online térbe átültetni az akadályversenyt, de a cserkészeknek ez is sikerült. Május végén versenyeztek egymással az őrsök, a tematika Széchenyi és a reformkor volt. Minden gyerekcsapat a saját településén végezte el a feladatot, erről videót készítettek, és a közös felületre küldték be értékelésre. Nagy kreativitással és humorral egy tábortűzhöz hasonló élményt is produkáltak a szervezők. A szokatlan helyzet szépsége abban rejlett, hogy távoli kontinensek cserkészei úgy játszhattak egymásssal, ahogy az személyes jelenléttel nehezebben lett volna kivitelezhető. Az akadályversenyhez hasonló élményeket adtak a gyerekekeknek továbbá az online oktatások, kézműves foglalkozások vagy a bábszínházi előadások. Viszont sokkal több befektetett energiát és készületet igényelt a foglalkozások menedzselése a vezetők részéről. A kiscserkészek korosztályának figyelmét különösen nehéz volt online megtartani. 

A cserkészet igazi terepe a természet. Amint erre módot láttak, átültették a gyűléseket a parkokba. Fegyelmezetten sikerült betartatni kicsikkel és nagyokkal egyaránt az egészségügyi előírásokat, a játékokat is úgy alakították, hogy a megfelelő távolságtartás megmaradjon. A nyár elején három vezetőképző tábor valósult meg: Kaliforniában (Fillmore), Németországban (Kastl), és Felvidéken (Palást). Ezeken is számos feltételnek kellett eleget tenni, a korlátozott számú részvevők oltással vagy negatív teszttel igazolták magukat, és a táborok befejeztével sem lettek betegedett meg senki. 

A szövetség sikeréről tanúskodik a tagok létszámának felfelé ívelő mutatója. A járvány kezdetén 2850 főt számlált a KMCSSZ, az elmúlt 16 évben pedig 600 fővel lettek gazdagabbak. Egy kis pangást észrevettek a pandémia elején, de nem volt számottevő ez a hullám. Egyébként az USA-ban működik a KMCSSZ 40-45%-a, másik két nagy gócpont Nyugat-Európában és Kanadában található. A világszövetség tagjai kevesebb arányban, de jelen vannak Dél-Amerikában és Ausztráliában.  Jelenleg három texasi közösséggel zajlanak tárgyalások, igény mutatkozott a közösségükben, hogy csapatot hozzanak létre. 

Magyar Iskolatáborok 1967 óta működnek Fillmore, NY-ban, ennek kiszélesítésére – Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának javaslatára – jött létre a Diaszpóra Iskolatábor Program. A magyar nyelv, történelem és földrajz oktatását a cserkészettel ötvözik azzal a céllal, hogy a diaszpóra közösségek magyar gyermekeit megtartsák, identitástudatra neveljék.

2022-ben szeretnék újra éleszteni a kárpát-medencei ösztöndíjasok kiutaztatását az Egyesült Államokba. Az elmúlt években egy-egy felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági fiatal cserkész szolgálta egy nyáron át a diaszpóra közösségét önkéntes munkájával. Amellett, hogy kapcsolatokat teremtenek, és a helyiek munkáját segítik szolgálatukkal a cserkésztáborban, iskolatáborban, bepillantanak az amerikai mindennapokba, eljutnak az Egyesült Államok kulturális nevezetességeihez és természeti látnivalóihoz. Egy fontos részlettel egészül ki a következő program: immáron egy anyaországi és egy horvátországi cserkész is kiválasztásra kerül majd. A KMCSSZ vezetője szerint 8 főből állna az ideális csapat, amelyhez szeretnének egészségügyi végezettségű és multimédiás szakértelemmel rendelkező fiatalt is beválogatni.

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség központi rendezvényein kívül is, az év minden szakaszában szívesen veszi az Önök jótékony adományait. A támogatás elküldéséhez érdeklődhetnek helyi cserkészvezetőjüknél, vagy pedig tájékozódhatnak a KMCSSZ weboldalán: https://kmcssz.org/

Dorgay Zsófia

 

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.