Piszkosul fiatalok és szimpatikusak. Érzik a muzsika minden rezdülését, hivatásuk elmélyülni a népzenében, hogy a tudást megoszthassák és a kultúrát megéljék. A Sarjú Banda tagjai alázattal és tisztelettel tanulnak Berecz István elismert néptáncostól. Az amerikai turné clevelandi állomásáról és a diaszpórához való kapcsolódásukról beszéltek a Bocskai Rádióban.

2021. október 26-án a Szent Imre Templom alagsori nagyterme megtelt a népzenét kedvelő helyi családokkal, és élettel, amikor a megrezdültek a hegedű húrjai.

“A saját életünktől el voltunk választva, szobafogságra voltunk ítélve. Attól, ami minket életben tart, – hogy az embereknek közvetíthetjük ezt a műveltséget, a kultúrát –  attól meg voltunk fosztva.” – Berecz István mentorként és néptáncos partnerként van jelen a Sarjú Banda csapatában. Ismét rácsodálkozott, hogy mit jelent a diaszpórában a megmaradás, és mennyire más az óceánon túl magyarnak lenni. Úgy látja, hogy a népzenének és a táncházaknak más a funkciója az Egyesült Államokban, mint a Kárpát-medencében. A diaszpórában a tánc, a muzsika a megmaradást jelenti, ami őket fellépőként jóleső érzéssel tölti el, további munkára sarkallja.

“Az a kultúra, amibe belecsöppentünk, a zene és a tánc, amit megörököltünk, az átformálja a gondolkodásunkat. Ami papíron lehetetlen, hogy az ember egy társadalmi létrán teljesen más helyet elfoglaló honfitársával ilyen jól érezze magát hetekig.” – a néptáncos szerint ez annak köszönhető, hogy közös anyanyelvük a tánc és a zene. A Sarjú Banda tagjaival való találkozása a közmédia Fölszállott a páva műsorában történt, ahol István zsűri minőségében kellett értékelje a fiatalokat. Már akkor is lenyűgözte őt a zenészek teljesítménye, de az elmúlt években ezt még tudták fokozni. Megnyerték a népzenei tehetségkutatót, megértek a feladatra fizikálisan és lélekben egyaránt. 

Közérdekű hirdetés

Hajdú Németh László, az Egyesült Államokban született, de már kilenc éve annak,  hogy Magyarországra költözött családjuk. Öccsével és lánytestvérével turnézik együtt: “Otthonról hazajövünk. Nekünk ez egy hatalmas érzés, hogy tudunk hazajönni, és meg tudjuk mutatni ennek az életünknek, hogy a másik életünkben mit is csinálunk.” – sosem gondolta volna, hogy a zenekarával Clevelandben fog fellépni. Nincs legkedvesebb tájegysége, mert elmondása szerint mindegyik más zenei szépséget képvisel.

Berecz István a csapat minden tagját egy koraérett embernek mutatta be: A Hajdú Németh testvérek: László, Balázs és Ilona mindkét életüket ötvözni tudják a koncerten; Horváth Áron egy alázatos jászsági cimbalmos, Tres Mihály és Lukács Miklós a jazz-muzsika és a kortárs zenének felkapott ifjú tehetségei, Csoóri Bendegúz harmadik generációs népzenész, a nagy költő unokája. Szilágyi Szabolcs a Zenakadémia hegedűszakos hallgatóját brácsával a kezében láthatták a clevelandiek, Gál Tibor pedig erdélyi szülők magyarországi gyermeke, kiváló énekes.

A teljesség igénye nélkül  repertoárból: kalotaszegi motívumokkal kezdődött a népzenei előadás, ezután felvidékre eveztek. A mezőségi dallamokat palatkai és boncidai összeállítással folytatták. Szatmár után pedig a Felső-Tisza vidék, zenéje következett. 

Cleveland után Detroit, New Jersey és New York is várta a zenészeket  és táncosokat.  Berecz István turnéját a New York-i Liszt Intézet szponzorálta.

Dorgay Zsófia

 

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.