Május 26.-a Magyarországon a gyermekek ünnepnapja. A Bocskai Rádió is csatlakozott a magyar kormány által meghirdetett programhoz, a külhoni magyar gyermekek évéhez ennek tiszteletére készítettük el a 2019-es évi arculat pólónkat is. Heti adásunkban többek között a „Mesesarok” rovatot azért tartjuk műsoron, valamint a Bocskai filmklubban is pont ezért vetítettünk díjnyertes magyar rajzfilmet, hogy a diaszpórában élő gyerekeknek megismerjék ezáltal a magyar történelmet, kultúrát és egyben fejlesszék a magyar nyelvkészségüket is.

A legendák a múltunkra utalva mutatnak a jövőnkbe

Szabolcs Fazakas a Székelyföldi Legendárium ötletgazdáját kérdeztük, hogy számoljon be rajzfilmstúdiójának kialakulásáról, eredményeiről és jövő terveiről. A Bocskai Rádió 2018 januárja óta hetente népszerűsíti a Székely legendárium hangoskönyveit, mellyel a magyar kúltura egy szeletét adja át az "elcsellenget" honfitársaknak.Részletes beszámoló itt olvasható: https://www.bocskairadio.org/a-legendak-a-multunkra-utalva-mutatnak-a-jovonkbe/

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, May 26, 2019

A Mesesarok rovatunknak főeleme a Székelyföldi legendárium által biztosított hangoskönyvek, melyet Fazakas Szabolcstól a cég tulajdonosától kaptunk bemutatásra. Az idén tavasszal székelyföldi utam alkalmával meglátogattam Szabolcsékat a stúdiójukban, hogy lássam én is, hogy hogyan készülnek ezek a csodálatos rajzfilmek.

Tas J Nadas, Esq

Egy picit több mint Drakula

Beszélgetésünk alatt kiderült, hogy a Székely legendárium ötlete Szabolcs egykori brüsszeli útján támadt, mikor kezébe adtak egy Európa gyerek térképet, ahol Erdély Drakulával volt ábrázolva. Ezen javítani kívánt és mára az egy Drakula legendával szemben közel 200 székelylegendát gyűjtött össze, de máris nekiállt lelkes csapatával, hogy egész Erdély területéről gyűjtsék össze a legendákat. Több rajzfilm már megszületett ezen legendák alapján, s így reméli, hogy Erdély kulturális nagyköveteként fog terjedni a stúdiójukban alkotott animációs filmek az egész világon.

A kultúránkon KERESZTÜL kell, hogy megismerjenek

Szabolcs követendő példaként említette, a “Merida, a bátor” a skót, “Így neveld a sárkányodat” a viking, vagy a “Asterix és Obelix” a francia gall népcsoportokat ismertető rajzfilmeket, melyek bejárták az egész földet a gyerekek kíváncsisága álltál. Az előbb említett rajzfilmek főhőseihez hasonlóan, a székelyföldi rajzfilm figurák is megjelennek a nem csak a filmekben, hanem társas játékokban, térképeken és könyvekben is.  Legújabb alkotása a csapatnak a Mini Erdély Park, Orbán Balázs szejkefűrdői birtokán, mely máris nagyon nagy tömegeket vonzott az első kiállításuk alkalmával.

A legendárium egy szelet a magyar kultúrából

A Székelyföldi Legendárium rajzfilmjei díjakat nyertek már itt Amerikában és Indiában is a hazai tucatnyi elismerés és díj mellett. Büszkeséggel beszélt Szabolcs arról, hogy a diaszpórába „elcsángált”, elvándorolt magyarok után küldi, az itthon hagyott kultúrából egy szeletet és ezáltal a gyerekek ismét büszkék lehetnek szülőföldjükre a rajzfilm hősökön keresztül.

A Székelyföldi Legendárium több díjat nyert az évek során.

A legendák a múltunkra utalva mutatnak a jövőnkbe

Szabolcs az interjú végén megfogalmazott egy üzenetet a diaszpórában élő gyerekeknek, hogy minél több mondát és legendát olvassanak, amit a nagyszülők hagytak ránk, mint üzenet a múltból, de utat mutatnak a jövőbe a megmaradásért.

Farkas Szabolcs bemutatja a Székelyföldi Legendárium brand termékeit

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.