A Magyar Baráti Közösség idei Itt-Ott találkozójára 2O18 augusztus 4.-11 között került sor a Lake Hope partján, s ezt a közösség és mozgalom 5O esztendős fennálltára való emlékezés tette  jelentősebbé.
A találkozóra 118 résztvevő gyült össze, köztük 18 gyermek.
A meghivott vendégek között volt dr.Szilágyi Péter , Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkárhelyettese  és miniszteri biztos,ki beszámolt a diaszpóra-programok alakulásáról , dr. Bencsik Zita,a a Chicago-i Magyar Főkonzulátus főkonzulja, ki munkatársaival vezette az augusztus 4.-ei állampolgári avatást, s a hét folyamán konzuli szolgáltatásokban részesítette az érdeklődőket. Az előadók között volt Brenzovics László, a kárpátaljai magyarok szervezetének, a KMKSz-nek az elnöke és az ukrán parlament tagja, Pozsony Ferencz antropológus a Kolozsvári Babes Bolyai Egyetem professzora, Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Szinház művésze, s az Üsztürü Együttes hat zenésze és két táncosa.
A találkozó során áttekintésre került az MBK története, rögzitésének és bemutatásának mikéntje, elérhetőségének és kutatásának további biztositása – a hagyományos és modern média segitségével.
A találkozó jó alkalmat adott a magyar népi kultúra tárgyi, irodalmi , zenei és kézmüves kincseivel,  kiemelten a székelyföldi értékekkel való ismerkedésre,melyeket Pozsony Ferencz és az Üsztürü együttes mutattak be . A jelenlevők élvezhették Marosán Csaba tolmácsolásában a magyar lira remekműveit .
A találkozó inditása egy újszerű,közös istentisztelettel történt melyet az MBK tagjai állitottak össze  és fiataljai részvételével valósitottak meg . Az  MBK elhunyt tagjairól és barátairól is méltó módon történt megemlékezés . Soltay László barátunk egy új , ún. gondnoki kopjafát készitett és adományozott az MBK-nak.
A találkozó résztvevői  Brenzovics Lászlótól tájékoztatást kaptak a kárpátaljai magyarság helyzetéről, az ukrán oktatás törvény  méltánytalanságairól ,melyek a magyar nyelvű és más kisebbségi oktatást lehetlenítik el és veszélyeztetik .
Mód nyílott a Magyaroszag Barátai Alapitvány es Közösséggel való ismerkedésre ,melyről az  5. Találkozóján résztvett MBK-tagok tájékoztatták az egybegyülteket.
Az MBK tanácsa és közgyülése elhatározta, hogy:
  • Továbbra is folytatja közösségépítő és szervezeti munkamódja javítását,tagtoborzását.
  • Fokozott  család- és ifjúságcentrikus tevékenységet és találkozó-szervezést valósit meg.
  • Tevékenyen részt vesz a diaszpóra programokban(KCsP,Mikes Kelemen,Csoóri Sándor programok) és él a biztositott támogatásokkal.
  • Továbbra is feladatának tartja  Magyarország, a magyar nemzet  jóhírének védelmezését , terjesztését.
  •  Az MBK ennek hatékonyabb gyakorlása végett is partneri kapcsolatra lép a Magyarország Barátai Alapitvánnyal.
  • Támogatja a kárpátmedencei magyarság autonómia-törekvéseit, részt vesz veszélyeztetettségük tudatositásában-igy a kárpátaljai magyarság nyelvhasználati  és oktatási törekvéseinek védelmében is.
A találkozó egy felemelő, bensőséges búcsúzással ért véget, melynek során Ludányi András, valamint gondnokunk, Minger Hajnal szólt a közösséghez, s melyhez az Üsztürü Együttes szolgáltatta a muzsikát.
A jövő évi Itt-Ott találkozó tervezett időpontja 2O19 augusztus 4.-11. , a találkozó akkor vasárnapkezdődik, s ugyanott, a Lake Hope-on kerül rá sor.
2O18 augusztus 14.                                                                                     MBK Tanács
A Bocskai Rádió munkatársa, Csibi Lóránd egy Skype-os interjút készített Minger Hajnallal a Magyar Baráti Közösség gondnokával. Az interjú meghallgatható a lenti lejátszón:

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.