A tanácskozást a Görgey Artúr Társaság (GAT) rendezte abból az alkalomból, hogy a cseh főváros történelmi központjában egy éve emléktáblát avattak Görgeynek, a neves kémikusnak és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadvezérének.
“A GAT feladatának tartja, hogy kiemelten törődjön a magyar tudományos kutatók, tudósok, tanárok múltbeli és jelenlegi tevékenységével, valamint a magyar-cseh tudományos kapcsolatokkal” – mondta az MTI prágai tudósítójának Palágyi István György, a szervezet elnöke.
Az emléktábla felállítását a csehországi magyar civil szervezetként működő GAT indította útjára 2005-ben. A megvalósítás érdeme elsősorban Palágyié, aki megszervezte a gyűjtést a táblaállítás költségeinek fedezésére, és többéves munkával beszerezte az összes szükséges engedélyt is.
“Görgey Artúr emléktáblájának felállításával a GAT egyik fontos célkitűzése teljesült” – húzta alá Palágyi.
A szemináriumon elhangzott, hogy a prágai emléktábla az egyetlen, amely Görgey Artúr honvédtábornoknak mint neves kémikusnak állít emléket. Görgey nevéhez fűződik a laurinsav felfedezése – magyarázta előadásában Palágyi. A szemináriumon egyebek között Lacza Tihamér szlovákiai magyar publicista és tudománytörténész Weinek Lászlóról, a prágai csillagvizsgáló magyar származású igazgatójától, míg H. Tóth István egyetemi tanár Jedlik Ányosról, a felvidéki születésű fizikusról tartott érdekes előadást.
A szeminárium előtt a résztvevők megkoszorúzták Görgey Artúr emléktábláját. Buczkó István, a prágai magyar nagykövetség tanácsosa beszédében reményét fejezte ki, hogy az emléktábla megkoszorúzása, illetve az ebből az alkalomból megrendezett tudományos tanácskozás hagyománnyá válik a csehországi magyarok körében.
Csehországban a 2011-es népszámláláskor mintegy 10 ezer ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Az országban több magyar civil szervezet működik, amelyek közül a legnagyobb a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége. A magyar szövetség kiadásában jelenik meg évente hat alkalommal a Prágai Tükör című folyóirat.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

MTI 2013. május 18., szombat 19:28

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.