A passaici Szent István római katolikus templom lelkipásztora, Balogh László atya Magyarországra utazott, hogy személyesen is részt vegyen a Szentatyával való találkozáson. Megkérdeztük, hogyan erősítette meg hivatását a Szentatya közelsége, és azt latolgattuk, vajon mi lehet Ferenc pápa titka, hogy hívőket és nem hívőket egyaránt elbűvölte apostoli látogatása során – április 28-30. között  – Budapesten.

YouTube player

Ahova megy, mindenhova Krisztus szeretetét viszi el. – László atya úgy véli, hogy a pápa apostoli látogatásának mindig van egy jelzésértéke, de ő elsősorban lelkipásztorként, Krisztus földi helytartójaként érkezik egy-egy országba. László atya egyébként épp papságon gondolkodó, fiatal ministránsként vett részt hasonló alkalmon: 1991-ben II. Szent János Pál pápa magyarországi látogatásán. A tizennyolc éves fiúra mély benyomást tett Krisztus egységének a megjelenítője és a Hősök terén celebrált szentmise.

Ferenc pápa repülőgépe pénteken délelőtt landolt a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai és az állami hatóságok képviselői fogadták. Már a megérkezésekor meglepetést okozott Ferenc pápa, mivel az egészségi állapota ellenére az első lépéseket a saját lábán, kerekesszék nélkül tette meg. A hivatalos ceremónia a Sándor-palota és Kármelita Kolostor termeiben folytatódott, ezeket a nyilvános udvariassági látogatásokat magánbeszélgetés követte Novák Katalin köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Első publikus beszédét Szentatya az állami hatóságok, társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőinek intézte, amikor is Budapestet a hidak városának nevezte.

Balogh László atya számára az egyik legfontosabb program péntek délután történt, a Szentatya a Szent István-bazilikában találkozott a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal. Ferenc pápa szokásához híven szeretettel üdvözölte a bazilikában azokat, akik mellett elhaladt. Jellemző rá, hogy spontán, közvetlen reakciói vannak, és olykor ezeket a hivatalos, előre kitalált programba iktatja be. A bazilikába való bevonulása közben hosszabban elidőzött a kerekesszékes atya mellett – aki betegsége miatt mindkét lábát elvesztette és egy hajléktalanokat ápoló kórházban végzi papi szolgálatát –, és kezet csókolt neki. Balogh László atya ezeket a perceket mindössze egy karnyújtásnyi távolságból élhette meg, hiszen közvetlen a kerekesszékes atya mögött foglalt helyet.

Meggyőződésem, hogy sziklaszilárd hitetek van, és hálát adunk Istennek érte. Szeretnék megemlékezni Mindszenty bíboros úrról, aki hitt az ima erejében, olyannyira, hogy szinte szállóigeként idézik szavait: „Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól!” Legyetek befogadóak, legyetek tanúi az evangélium ígéretének, de mindenekelőtt legyetek az imádság emberei, mert a történelem és a jövő ettől függ. – ezekkel a gondolatokkal zárta beszédét Ferenc pápa a budapesti Szent István-bazilikában.

Köztudott, hogy Őszentsége különösen is szívén viseli a rászorulók, elesettek sorsát. A szombati nap első fele arra lett szentelve, hogy szentatya a fogyatékossággal élőkkel közösen imádkozzon a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban, majd pedig a Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban intézzen bíztató szavakat a szegényekhez, menekültekhez és azokhoz a szolgálattevőkhöz, akik valamelyik karitatív szervezet tagjaiként arra szánják idejüket és energiájukat, hogy a perifériára szorult emberek gondviselői, megmentői legyenek.

Gyakran halljuk, hogy Ferenc pápa a gesztusok pápája. II. János Pál pápa 1991-es máriapócsi látogatása után most Szent Péter utódja ismét meglátogatta a magyar görögkatolikusokat: Ferenc pápa április 29-én a budapesti Rózsák tere Istenszülő oltalmáról elnevezett templomában imádkozott együtt a görögkatolikus hívekkel.

11 ezer fiatal várta szombat délután Ferenc pápát a Papp László Sportarénában. A hangulatról és a zenei szolgálatról a Forráspont Band gondoskodott. A Szentatya a bevonulás közben külön kézfogással köszöntött néhány fogyatékosággal élő résztvevőt. A magyar fiatalokat Palánki Ferenc ifjúságpasztorációért felelős püspök mutatta be Őszentségének. Négy fiatal tanúságtevő személyes kihívásokról, istenélményekról beszélt a Szentatyának, aki különös érdeklődéssel és érzékenységgel figyelt a gimnazisták, egyetemisták szavára. Ferenc pápa a tanúságtételeket követően közvetlen hangon beszélt a fiatalokhoz, egy magyar közmondással, magyarul buzdította őket:! De az a mozzanat is örökre emlékezetes marad a fiataloknak, amikor kórusban, többször megismételtetett velük a Szentatya három szót: Isten mindig megbocsát! Ha szeretnél egyre érettebbé válni, ha szeretnél fejlődni az életben, akkor csapatjátékos legyél, tartozz közösséghez, és közös tapasztalatokat megélve haladj előre! Ferenc pápa a kenyérszaporítás történetén keresztül – az öt kenyér és két hal által – szemléltette, hogy a hit és a cselekvés képessége mindannyiunk kezében ott van, és Krisztusba helyezve bizodalmunkat, a mi életünkben is megtörténhet a csoda.

A nyilvános események között a legmeghatározóbbnak bizonyult a vasárnapi szentmise, amely már a kora reggeli óráktól oda vonzotta a zarándokokat a Kossuth térre. Verőfényes napsütésben várták a hívek a Szentatyát, hogy bemutassa a legszentebb áldozatot. Az esemény jóval túlmutatott egy vallási alkalmon, bátran mondhatjuk, hogy a magyarság gyűlt egybe Ferenc pápa apostoli látogatásának harmadik napján, Jó Pásztor vasárnapján. László atya egyházzenei szakos végzettségű, talán ezért is ragadta meg különösen a zenei szolgálat, amit a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (KZMK) kötelékeihez tartozó kórus és az egyházmegyék kiváló énekkaraiból érkezett énekesek biztosítottak. Utóbbi tagokat Varga László atya, az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója szervezte össze. Remélem, hogy nem csak a Magyar Katolikus Egyházat, de az egész magyarságot ez a látogatás lelkében felrázza, és ennek lesznek pozitív eredményei később. – fogalmazott a diaszpóra híveinek magyar plébánosa.

László atya fotói, további személyes beszámolói elérhetőek a passaici egyházközség honlapján keresztül a közösségi oldalukon: https://ststephenspassaic.com/

Az élő közvetítések és rövid összefoglalók pedig visszanézhetők a Bizony, Isten youtube-csatornán. https://www.youtube.com/playlist?list=PLX2he62v51ubTE4rGxNjBr6aYVseZTzad

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.