Puskás-rajongó, legrégebbi álma, hogy kedvencéről játékfilm készüljön. Ideje nagy részében a futballista életét tanulmányozza. Kutatásainak eredményét magyar és angol nyelvű könyvekben publikálta. Szöllősi a Nemzeti Sport főszerkesztője és a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke. A Puskás-ügyek nagykövete nem először állt rendelkezésünkre. Az apropót ezúttal a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál nyári vetítései szolgáltatták.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A történelem azt sulykolta a magyarokra Trianonnal, a háborús veszteségekkel és a terrorral, hogy vesztesei vagyunk a 20. századnak. Elődeink az első világháború végén rádöbbentek, hogy a tudomány, a művészet és a sport maradt eszközként a kezünkben, hogy rádöbbenjünk, mi is vagyunk valakik. A két világháború között felnövő generáció fantasztikus tehetséggel, életkedvvel, erővel állt neki az életnek. Még akkor is, hogyha ez nagyon sok esetben kilátástalannak tűnt. Ebből táplálkozva az akkori ifjúság a sportban elképesztő eredményeket ért el. Az Aranycsapat is ilyen tagokból állt össze. Azok a fiúk a legnépszerűbb sportágban érték el, hogy a világ megjegyezze Magyarország nevét. Puskás Ferenc igazi csapatkapitány volt, a neve egybefonódott a sporttörténelem lapjain a korszakkal. „Úgy lett a legismertebb magyar ember, hogy ehhez csupa pozitív jelző élmény tapad: virtuóz, nagylelkű, humoros, futball mestere.” – fogalmazott a sportújságíró. Az 1956-os forradalom az ő életében is nagyon fontos fordulatot hozott, emigrálni kényszerült. Második karrierje a külföldhöz, azon belül főként a Real Madridhoz fűződik. Minden kontinensen volt lehetősége edzőként tevékenykedni. Az európai nemzetek körében is nagy megbecsülésnek örvend Puskás emléke: szobrot emeltek, nemrégiben pedig utcát neveztek el a tiszteletére. Készült már spanyol regény, Olaszországban pedig egy Puskás Ferenc drámán munkálkodnak az írók.

A Puskás Hungary műfaja szerint dokumentumfilm, 2009-ben, a híres labdarúgó halála után három évvel készült. Idén Magyarország Chicagó-i Főkonzulátusának közbenjárására műsorra tűzik az Egyesült Államokban. A sikersztori Almási Tamás rendezésében és gondozásában jutott el a filmvászonig. Almási Tamás illusztrálhatta volna úgy Puskást, mint az aranycsapat kapitányát, a generáció képviselőjét, az emigránst, edzőt, a Real Madrid bajnokát, az öregségére hazatérő honfitársunkat. Mindezeket összegyúrva magát az embert mutatja be 115 percben, a futballista minden személyes drámájával és hányattatásaival együtt. Puskás Öcsi tizenéves kora óta kamerák kereszttüzében élte az életét. A 600 órányi forgatott anyag, az archív felvételek bősége egyben segítség és kihívás volt a csapatnak. A komoly szelektáció során kiválogatott snittek végigkövetik a leghíresebb magyar tanulságos életútját. Pelé háromszoros világbajnok futballista valahogy így nyilatkozott az Aranycsapat bajnokáról: „Ha még élne, az internet világában biztos, hogy ő lenne a legnépszerűbb focista, még a Holdon is.” Franz Beckenbauer pedig elmesélte, hogy ő is a magyar futballista játékát nézve nőtt fel. Olyanok is megszólalnak a Puskás Hungary-ben, akik ma már nem élnek. Szepesics György, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő – elválaszthatatlanul hozzátartoztak Puskás Ferenc személyes életéhez és pályafutásához. A Puskás Hungary Magyar Filmszemle díjat nyert még a premier évében, a rendezőt pedig 2010-ben Kossuth-díjjal tüntette ki a magyar állam. Az alkotás a spanyol sportfilmek között is elismerést zsebelt be, valamint nemzetközi fesztiválok és mozik programjában szerepelt.

Joe Eszterhas a filmtörténet egyik legismertebb forgatókönyvírója Amerikában él és alkot. A magyar származású filmes szakember tollából már megszületett a Puskásnak szentelt játékfilm második, átdolgozott verziója. Nagyon izgalmasnak ígérkezik a játékfilm a magyar ősökkel rendelkező amerikai forgatókönyv író szemszögéből. Szöllősi György elmondása szerint a projektet kissé lelassította a pandémia, de csak az számít, hogy a labdarúgó nevéhez és örökségéhez méltó végeredmény szülessn. Puskás életműve a magyar sporttörténelem közkedvelt témái közé tartozik. Emlékezetét szilárdítja minden könyv, az Erkel Színházban látható, Szente Vajk rendezésében színpadra állított Puskás Musical, a nyitás előtt álló Puskás Ferenc Múzeum. Puskás Ferenc életműve a Hungarikumok Gyűjteményében szerepel 2018 óta. A magyar örökségek értéktárában a kultúrának, a magyar életnek a sajátosságait, szimbolizálja a neves sportoló. Az Aranycsapat csillagcsatárja idegenben is a hazáját képviselte.

„A FIFA Puskás-Díj, az egy megvalósult álom.” – felelte a Nemzeti Sport főszerkesztője, amikor az elismerés történetéről kérdeztük. Dr. Csorba István szurkolói ötletéből indult az egész. Azt javasolta, hogy a legnagyobb góllövőről el kellene nevezni egy díjat, amit minden évben annak a játékosnak ítélnének, aki a legszebbet rúgta az ellenfél kapujára. Az említett rajongó Szöllősi Györgyhöz fordult a felvetéssel, aki személyesen Puskás Öcsi bá segítségét kérte az ügy elindításában. A FIFA akkori elnökének, Joseph Blatternek annyira tetszett a gondolat, hogy rövidesen, 2008. október 20-án, a felcsúti Puskás Akadémián, Orbán Viktor meghívására aláírta a szerződést. Az első díjazott Christiano Ronaldo volt, idén pedig már a 13. alkalommal fogják odaítélni a presztízses díjat az arra rászolgáló futballistának.

„A futball egy nemzetközi nyelv, amit mindenki ért. Ezért Puskás emléke nem halványul, hanem csak egyre erősödik.” – vélekedett a szakíró. Puskás Ferenc sikersztorija egy tökéletes bizonyítéka annak, hogy a magyarok nem csupán vesztesei a 20. századnak.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

A Chicago International Film Festival Summer Screening programján Almási Tamás: Puskás Hungary című filmje képviseli Magyarországot!

A vetítés az USA egész területén megtekinthető lesz szeptember 1-én ingyenesen, angol felirattal.

Jegyvásárlás!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.