rágás

1. Támogassuk a szervezet hajnaltól délig tartó tisztulási periódusát bőséges folyadékbevitellel, illetve gyümölcsök fogyasztásával! Ebben az időszakban lehetőleg gyümölcsön kívül más ételféleséget lehetőleg ne fogyasszunk!

2. Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcsétkezés között tartsunk legalább fél, de inkább 1 óra szünetet!

3. Napi kb. 2 liter folyadék fogyasztása javasolt, kb. 2 óránként 2 dl-es elosztásban. Só mentes étrend mellett napi 1-1,5 literes mennyiség is elegendő, illetve a nyers gyümölcsök, zöldségek a magas víztartalmuknál fogva beszámíthatók az elfogyasztott folyadékmennyiségbe. Étkezés előtt fél órával fogyasztott folyadék megalapozza a jó emésztést, az étkezés közben, illetve a közvetlenül utána fogyasztott folyadék viszont megzavarja az emésztési folyamatot.

ReklámTas J Nadas, Esq

 

5. Használjunk erjedésgátló fűszereket, melyek segítségével csökkenthető a tökéletlen emésztés során a belekben keletkező mérgező anyagok mennyisége! A legtöbb embernek mára sajnos nem tökéletes az emésztése. Ilyen fűszerek pl. a fahéj, szegfűszeg, kömény, édeskömény, ánizs és pirospaprika.

6. Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt! (Lassan rágj, tovább élsz)

7. Ügyeljünk a rendszeres széklet meglétére! Ahány főétkezés, legalább annyi alkalommal kell székletnek is a nap folyamán megjelennie.

8. “Nem jóllakni kell, hanem megelégedni”. Jóllakás tele gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.
9. Délben a gabona, este a zöldség domináljon étkezésünkben! A gabona táplál, a zöldség tisztít, a gyümölcs frissít.
10. Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is! Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss-élő étel legyen!
11. Étkezések között (kivéve a gyümölcsétkezést) várjunk legalább 4-5 órát!
12. Nyugodt lelkiállapotban együnk, és evés közben az evésre figyeljünk! Kerüljük a sietve, illetve a stressz állapotban történő étkezést.
Gandhi, így vélekedett: „Rágd az italodat, és idd az ételedet.”

Az alapos rágás az emésztés alapja. Amikor a kisgyermek elkezd szilárd táplálékot enni, már ellehet kezdeni arra tanítani, hogy lassan egyen, és minél jobban rágja meg az ételt. Persze ezt ilyen pici korban még nem magyarázással kell megtenni, hanem ki kell használni, hogy a kicsi gyerekek még szinte “tökéletesen” másolják a szüleiket. Velük együtt kell enni és megmutatni nekik, hogy hogyan kell sokszor és alaposan megrágni az ételeket.

Legalább húsz-huszonöt percig tartson az evés, mert az agynak ennyi időre van szüksége, hogy hitelesítse a tevékenységet.

A hosszú rágási idő kedvez a fogyókúrázóknak. Mivel a hosszú rágás alatt kezdetben izomláz alakul ki a rágóizmainkban, ezért a felét sem tudjuk megenni annak mint régen. A táplálékban található mikroenergia teljes mértékben rendelkezésünkre áll, ezért is van szükségünk sokkal kevesebbre.

„Magyar ember az asztalnál nem beszél!” Ismerős ez a szólás? Az evésbe bele kell mélyedni. Az ételnek meg kell adni a hatásos rágást. Harmincszor, negyvenszer egy falatot, alaposan elkeverni nyállal és csak azután lenyelni, ha már teljesen folyékony. A fehérjét (húsokat) azért, mert föl kell aprítani a keményítőt, szénhidrátot, mert ezeknek az anyagoknak az emésztése a szájban kezdődik, a gyomron a kenyér keményítő része csak áthalad, s a nyombélben folytatódik az emésztés.Ha nem rágjuk meg az ételt, az emésztőnedvek nem férnek hozzá, csak erjedés és rothadás lesz a végtermék, nem energia. Ha a táplálékot alaposan felaprítjuk, akkor a baktériumoknak nincs esélyük, hogy túljussanak a gyomorsavon, vagyis megvédjük magunkat a betegségektől.

A rágás másik funkciója a vastagbél működtetése. A fogíny rágás által történő ingerlése indítja meg a perisztaltikus mozgásokat, ennek hiánya a székrekedés. Nemcsak a rosttalan étkezés okoz székrekedést; hanem a rágás hiánya is!

Persze ember legyen a talpán aki minden egyes falatnál megszámolja, hogy hányszor rágta meg. Sokkal inkább arra kell figyelni, hogy kicsi falatokat együnk, azt minél jobban megrágjuk.

Könnyebben meghosszabbíthatjuk a rágás idejét, ha az ételre figyelünk. Rágás közben egyes ételek íze megváltozik. Pl. a kenyér sok-sok rágás után megpuhul, majd édes ízű lesz, ugyanis glükózzá alakul át a keményítő.

Evés közben nem ajánlatos inni.

A rágás folyamata rendkívül fontos: rágás nélkül nincs bélműködés, a belek helyes működése nélkül pedig nincs egészséges élet.

forrás: egeszsegradtalalt.blogspot.com

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.