Új látványossággal gazdagodott az elmúlt napokban Pittsburgh: egy igazi Alföldi Betyártök került ki az egyik apartmanház ablakába. Az alkotója Dr. Kenyeres Attila Zoltán, a Debreceni Egyetem oktatója, aki ebben a félévben Fulbright ösztöndíjasként a University of Pittsburgh-ön tanít. Most ő meséli el a betyártök történetét.  

Nagy izgalommal töltött el, hogy pont az őszi félévre nyertem el a Fulbright ösztöndíjat. Ez ugyanis azt jelentette, hogy a Halloween-időszakot az USA-ban fogom tölteni, amit nagyon vártam. Hetek óta készítek fotókat a dekorációkról, és úgy gondoltam, hogy nem akarok kimaradni a tökfaragás élményéből sem – főleg, ha már Amerikában vagyok. Ugyanakkor egymillió-egyedik ugyanolyan töklámpást sem akartam készíteni.

Ezért kitaláltam, hogy valami magyaros dolgot fogok kifaragni. Persze olyan kellett, amit a -fogalmazzunk finoman- kissé korlátozott kézügyességem is lehetővé tesz. Így arra gondoltam, hogy egy igazi magyar betyárt faragok ki a tökből. Utánanéztem az interneten, milyen rajzok vannak, így hamar meglett a jellegzetes bajusz és a csikóskalap ötlete. A közeli bevásárlóközpontban beszereztem az ehhez szükséges kartonlapot és elkészítettem. Ezután már csak egy kacsintó tök-arcot kellett valahogy produkálnom, és készen is lett a remekmű. Többen gratuláltak már hozzá, illetve láttam, akik le is fotózták.

A helyi hírekbe nemigen kerülök be vele (a híradóban csak a nagyon extrém alkotásokat mutatják), és az amerikaiak előbb nézik majd mexikói banditának, mint bármi másnak, de mi magyarok tudjuk, hogy ez bizony egy eredeti Alföldi Betyártök. 🙂

Társadalmi célú reklám:


Dr. Kenyeres Attila Zoltán

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.