“Demokratának lenni annyi, mint nem félni.”– mondta Bibó István. Az 56-os hősök mindent kockára tettek. Az életüket, a jövőjüket adták azért, hogy ne mások mondják meg nekik, hogyan éljenek. Az ő üzenetük a 21. században is elgondolkodtató és érvényes lehet. Hiszen a magyar mentalitás fontos része a szabadság, a világ felé irányuló tisztelet, és a kihívásokkal való szembenézés. 

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Az amerikai fővárosban október 21-én emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójáról.  A Cosmos Clubban fogadta a vendégeket a jelenleg Washingtonban szolgálatot teljesítő Takács Szabolcs nagykövet.

“1956-ról megemlékezni az Egyesült Államokban, az egy nagyon fontos és nagyon kedves kötelesség” – fogalmazott a nagykövet. Sok ötvenhatos nemzettársunknak Amerika lett az új otthona, így az 56’-ban hősi halált halt magyarok mellett az azoknak az emléke előtt tisztelegtek, akiket a kommunista rezsim elüldözött Magyarországról. Az emlékező magyar közösséghez csatlakoztak Magyarország diplomatái, és az Egyesült Államok Kongresszusának képviselői, az ország magas rangú tisztviselői. Utóbbi vendégek jelenléte azt igazolja, hogy 1956 örökségét tisztelik, és ők is elismerik, hogy többről van szó, mint egy átlagos történelmi vagy politikai évfordulóról.

Társadalmi célú reklám:


A forradalmi események megmozgatták a környező országokat, a magyarok példamutató bátorsága egy volt azok közül a lépések közül, amelyek a kommunizmus bukásához vezettek. Takács Szabolcs diplomáciai céljai között szerepel Washingtonban megmutatni, hogy kik vagyunk 2021-ben, és kik voltak elődeink 1956-ban. Fontos, hogy az amerikai közösségben a médiában árnyalt kép helyett egy valóságos, objektív elképzelés éljen Magyarországról és a magyarokról.

Az amerikai-magyar diplomácia 100 évre nyúlik vissza. A centenáriumi évforduló olyan mérföldkő a kétoldalú kapcsolatokban, amelyre méltán büszkék lehetnek mindkét állam képviselői. A nagykövet úr úgy véli, hogy az ilyen jeles napokon el kell ismételni a sokak számára evidensnek vélt mondatokat is. Például azt, hogy rengetegen keményen dolgoztak előttük azon, hogy ma egy évszázad sikerére emelhessünk poharat.

Doug Lamborn és Dancs Ferenc

Ehhez a sikerhez járult hozzá eddigi tevékenységével Doug Lamborn, az Egyesült Államok kongresszusi képviselője. Az amerikai politikus kitüntetésben részesült, amelyet Dancs Ferenc migrációs kihívásokért és észak-amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyújtott át. A Magyarországról érkezett díszvendég kiemelte, hogy az 1956-ban emigrálni kényszerült családok gyarapították az Egyesült Államok kulturális örökségét és gazdasági teljesítményét. A helyettes államtitkár beszédében kiemelte Karikó Katalin tudományos teljesítményét is. Többek között a magyar kutatónőnek lehetünk hálásak a vakcina előállításáért, és azért, hogy visszakaptuk a biztonságunkat. Dancs Ferenc szerint a nap legfontosabb üzenete az volt, hogy ismét volt lehetőség a személyes kapcsolatteremtésre.

A megemlékezés résztvevői megtekinthették Varga Csaba fotográfus hologramos képeit, amelyek az 1956-os helyszíneket mutatták be párhuzamba állítva a mai budapesti utcaképekkel. Mága Zoltán világhírű művész és fia adott ünnepélyes keretet a rendezvénynek. A hegedű húrjain megszólaltatták a magyarok 1956-ban érzett hazaszeretetét és szabadságvágyát.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.