Férj, három gyermek édesapja, nyolc unoka és két dédunoka boldog nagypapája. Dr. Kovalszki Péter, a Magyar Baráti Közösség (MBK) főgondnoka az ITT-OTT találkozó közeledtének jó hírét hozta Clevelandbe apák napján. Nyár, tópart, jó társaság, a találkozás öröme, jó előadások, magyar muzsika és magyar ételek hívogatják a magyar közösség tagjait a Reménység Tavához.

YouTube player

Az ITT-OTT Találkozó az MBK immáron 50 éve (1952-ben indult) megrendezésre kerülő egyhetes találkozója. 1952 óta a Reménység Tavánál gyűlnek össze felnőttek és gyermekek. A programot úgy állítják össze a szervezők, hogy a család minden tagjának tartalmas kikapcsolást nyújtson. A komolyabb hangvételű, kulturális és tudományos előadásokat zenei programok színesítik. Az ITT-OTT rendezvényen elhangzottakról minden évben kiadnak egy kalendáriumot, amelyben az előadások szövegét publikálják.

A résztvevők javarészt az Egyesült Államok középső és nyugati államaiból érkeznek.

Az elmúlt évben – a járvány ellenére – 65-en jöttek össze, az USA 9 államából. A kezdetek kezdetén egy értelmiségi találkozónak indult, ahol a magyar barátok összejöhetnek. A barátság az összetartozás nagyon fontos része volt akkor is, ma is az ITT-OTT szellemiségének. Pont ezért hívnak meg minden évben néhány magyarországi és Kárpát-medencei előadót is.

Tas J Nadas, Esq

Augusztus 3-án, szerdán kezdődik a találkozó, és augusztus első hétvégéjével, vasárnap zárul. A nyitó napon mindig van egy gondnoki köszöntő, ugyanekkor emlékeznek meg az ITT-OTT közösség elhunyt tagjairól. A megnyitó istentiszteletet követően pedig egy magyarországi etnográfus, Gulyás Ferenc előadása következik majd, aki a találkozón többször is színpadra lép. A népzenének nem csupán a kedvelője, de szakértője is, népi hangszerek és hagyományok bemutatásával is készül. Az első nap a magyar népzene korszakairól szól majd. Különös figyelmet fordítottak a program összeállításakor arra, hogy megemlékezzenek Kiss Sándorról, a Nemzeti Parasztszövetség egykori elnökéről, aki 1982-ben az ITT-OTT egyik előadója volt. 1956 után az Egyesült Államokban talált új hazára, ahol nagyon fontos személyisége lett a magyar közéletnek.

Somogyi Balázs előadása a Magyar élet, színek, egyéniségek a XX. század derekán New Yorkban címet viseli majd. Az 50-60-as évek személyiségeiről, programjairól, intézményeiről hallhat majd érdekességeket a közönség. Minden évben fontos programpont a Magyar Baráti Közösség közgyűlése, amit idén nótaest vagy filmvetítés követ majd. A szombati napon is zsúfolt programra lehet számítani: egy magyarországi vendég, Deák Nóra könyvtáros készül előadással. Nóra kutatói és résztvevői szemszögből vizsgál olyan diaszpóra programokat, mint például a Nemzeti Regiszter, a Juliánus Program, a Kőrösi Csoma Sándor Program, Mikes Kelemen Programot. Dr. Kovalszki Péter, az MBK elnöke a Kőrösi Csoma Sándor Program gyakorlati megvalósulását és a mentorságot elemzi majd előadásában.

A komoly hangvételű előadások után lehet fürdőzni a tóban, csónakázni, kirándulni, piknikezni, vagy a tábortűz mellett kikapcsolódni. A találkozó egy közös hálaadó imával zárul, ahol az Istent arra kérik majd, hogy jövőre is engedje meg az összejövetelt.

Az ITT-OTT egy csodálatos alkalom új ismeretségeket és barátságokat kötni. Csodálatos természeti környezetben tölthetnek időt együtt olyan emberek, akik közös nemzeti gyökerekkel, közös értékrenddel és jövőképpel rendelkeznek.

A jelentkezés feltételeit, a technikai tudnivalókat és a részletes programokat a következő felületen lehet megtalálni: itt-ott.org

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.