Missziójuk a zene és a keresztény magyar nemzet népszerűsítése a világban. Schóber Tamás és Rébék-Nagy András és a Pannon Gyermekkar júniusban – immáron második alkalommal – az Egyesült Államokban turnéztak. Amellett, hogy a Pécsi Tudományegyetem jó hírét viszik a világba, a magyar-magyar kapcsolatokat is építik hasonló fellépéseken.

YouTube player

New York-ba és környékére volt hivatalos a Panon Gyermekkar, hogy Schóber Tamás saját szerzeményét, a Pannon misét előadják. A pandémia alatt íródott kórusmű begyakorlását igencsak nehezítették a járványügyi korlátozások, és a turné is váratott magára. Juhász Imre atya Amerikában szolgál, a New Brunswick-i közösség plébánosa. Pécsi látogatása során eldöntötte, hogy a Pannon Misét saját szolgálattevő helyén is hallania kell a közönségnek. Sok szervezési és logisztikai nehézség leküzdését követően megvalósult az ősbemutató júniusban.

Manhattan-ben a magyar diplomáciai testület képviselői előtt tételeket adtak elő a miséből, a New York-i Szent József Templomban pedig a teljes kórusműnek örülhetett a hallgatóság. Saját szerzeménnyel nekivágni a világnak talán mindig rizikós egy picit, de Tamás és András úgy vélik, hogy várakozáson felüli sikere lett a műnek. Mindhárom koncerten hálás volt a közönség, úgy a magyar ajkú, mint az amerikai hallgatóság örömét lelte a gyermekek profi előadásában.

A misekompozíció azért született meg, mert mi magyarok, a keresztény kultúrát szeretnénk a világban népszerűsíteni. A keresztény értékrend, a keresztény Európa, keresztény Magyarország melletti üzenetküldés volt ez. A mai emberek számára érthető módon, modern köntösben szerettem volna az ősi műfajt feleleveníteni – fogalmazott Schóber Tamás zeneszerző.

Közérdekű hirdetés

Szerkezetét tekintve a darabot az állandó miserészek alkotják: Kyre, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei. A kompozíció címe okozott fejtörést Tamásnak, mert eredetileg egy karácsonyi zeneműnek szánta. Többen megerősítették, hogy a Pannon Mise több annál, hogy csak a karácsonyi ünnepkörben hangozzék el. Az új névválasztáshoz a New Brunswick-i Imre atyával való találkozás is hozzájárult. A Pannon Mise elnevezéssel találkozva egyből érti a világ közönsége, hogy magyarok vagyunk, a magyar történelmet és a keresztény kultúrát képviseljük.

A Pannon Gyermekkar tagjai 2019-ben jártak először az Egyesült Államokban. A júniusi turné alkalmával már szinte úgy érezték, hogy ismerősökhöz jöttek. A kórustagok között sokan vannak, akik az előző amerikai utazáson részt vettek, így most segítségükre lehettek a karnagyoknak a kicsik nevelésében, felkészítésében.

A pandémia kitörése óta a Pécsi Tudományegyetem az egyetlen támogatója a Pannon Gyermekkarnak. Jelenleg kidolgozás alatt áll az együttműködésük kiszélesítése egy zenei-kulturális programmal, amelynek fő célja, hogy a diaszpóra és az anyaország között a gyermekkar kapocsként funkcionáljon. A kórusmuzsika ügyének fontos pártfogója Dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés volt elnöke. Neki személyesen is hálás a Pannon Gyermekkar vezetősége.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.