A Chicagói Magyar Klub meghívására január 27-én részt vettünk a Gála bálon amelyet 96. alkalommal rendeztek meg. Itt szeretnénk köszönetet mondani a szervezőknek, a Chicagói Magyar Klubnak, hogy meghívták a Bocskai Rádiót is erre az eseményre. Ezen a színvonalas eseményen az idén több mint 350-en vettek részt. A Gála Bál fővédnöke Magyarország Chicagói Főkonzulátusa, a kiemelt díszvendég pedig Lengyelország chicagói vezető konzulja volt. A támogatók között jelentős helyet foglalt el a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT, mely két Chicago-Budapest menettérti repülőjeggyel ajándékozta meg tombolahúzás után egyik szerencsés résztvevőjét a bálnak. Ugyanakkor jelen volt a magyar labdarúgó válogatott csatára Nemanja Nikolics is, aki jelenleg a Chicago Fire amerikai labdarúgó csapat játékosa.

Demeter András a Chicagói Magyar Klub elnöke szeretettel köszöntötte a résztvevőket majd a bál fővédnökét Magyarország chicagói főkonzulátusának főkonzulját Dr. Bencsik Zitát is, megköszönve a hathatós közbenjárást a Gála bál sikeres megszervezése érdekében. A főkonzul asszony beszédében elmondta mennyire fontos a diaszpórában élő magyarság magyarság tudatának a megőrzése és annak ápolása. Az ilyen magyar összejövetelek is mint a Gála Bál ezek közül az egyik ilyen fontos megőrzendő példa. Dr. Bencsik Zita főkonzul asszony szeretettel köszöntötte a lengyel légitársaság, a LOT képviselőjét és úgy szintén lengyel főkonzulátus konzul asszonyát. Elmondása szerint fontosnak tartotta meghívni a lengyel külképviseleti és gazdasági szereplőket is, akik örömmel tettek eleget mint a jó barátságot ápoló Visegrádi 4 partnerek. Milliós nagyságú a chicagói lengyel közösség, erre való tekintettel és a magyar-lengyel barátság ápolásának jegyében az országok közötti szoros együttműködése való tekintettel tartotta fontosnak ezeket a diplomáciai lépéseket a főkonzul.

A Chicago Fire labdarúgó csapat csatára Nemanja Nikolics nem csak a magyarok körében ismert labdarúgó, hiszem magyar válogatott játékos is, hanem a lengyel közösségek is jól ismeri, ugyanis előző klubja a Varsói Légió volt. Nikó annak ellenére, hogy másnap a floridai Tampába utazott edzőtáborba, elfogadta a báli meghívást, a mikrofonállványnál pedig meleg szívvel köszönte meg a chicagói magyarságnak a tiszteletére szervezett szurkolói napokat, tavaly májusban, amikor az Atlanta United ellen játszott a csapatával.

Ezután következett a Magyar Lélek Díj kitüntetés átadása. Ezt minden évben az az egyén vagy házaspár kapja aki az évek hosszú során a chicagói magyarság körében valamilyen értékmegőrző, magyarságtudat fejlesztő és továbbadó tevékenységet folytat. Az idén a a Gödölley házaspárt, Incit és Dódit tüntették ki ezzel a Magyar Lélek Díjjal, ők 50 éve önkénteskednek a chicagói magyar közösségben. Méltán álló, végetnemérő tapsot váltott ki a vendégekből az ő munkásságukat elismerően méltató Demeter András szavai és a díj átadása után. Gratulálunk a munkájukhoz és kívánunk nekik erőt, egészséget a továbbiakban is.

Néhány ösztöndíj is kiosztásra került amelynek az anyagi hátterét chicagói magánemberek adják és amellyel különböző programokban résztvevő diákot, kutatót és más embert segítenek ezen munkájuk könnyítése érdekében.

A Borozda néptáncegyüttes lépett mindezek után a színpadra, akik a páratlan magyar néptánc gyűjteményből a vajdaszentiványi táncokat mutatták be, amelyet bemutatása végén hatalmas tapssal jutalmazott a vendégsereg. Majd következett az első bálozók tánca, amely után a táncparkett megtelt a bálon résztvevő vendégek sokaságával. A zenét a már rendszeresen visszajáró 6 tagú Budapesti Perfect Show Band szolgáltatta. A szervezők örömmel vették tudomásul, hogy van igény az ilyen magyar rendezvényekre és hogy az idei Gála Bál is egy nagyszerű, sikeres, tartalmas eseménynek bizonyult.

Mindeközben mi szorgalmasan dolgoztunk, filmeztünk, dokumentáltuk az eseményt, beszélgettünk nagyszerű magyar és nem magyar emberekkel, interjúkat készítettünk. Magáról a bálról a Duna Tv Öt kontinens egy nemzet című műsorában az általunk készített anyagból egy összeállítás is bemutatásra került.

A számos interjú közül ma a chicagói Magyar Klub elnökével Demeter Andrással készültet hallgatjuk meg, a következő műsorainkba hallhatnak majd érdekes interjúkat, amelyek ezen a Gála Bálon születtek.

 

A képeket Mózsi Gábor készítette. További fényképek itt tekinthetők meg.

1 COMMENT

  1. Fogadják a legnagyobb tisztelettel küldött gratulációmat nagyszerű rendezvényükhöz! Irigylem Önöket, és elismerésem,hogy létrehozták a Magyar Lélek Díj elnevezésű kitüntetést! Valami hasonlót, itt Magyarországon is el tudnék képzelni, szükségünk lenne rá! További sikereket,és minden ott élő magyarnak kiváló egészséget kívánva tisztelettel köszönti Önöket Schwendtner Ferenc Mosonmagyaróvárrról

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.