Áprilisban tíznapos amerikai egyesült államokbeli szakmai úton vettek részt a magyar űrhajósjelöltek Houstonban, majd Philadelphiában – közölte a HUNOR – Magyar Űrhajós Program a Facebook-oldalán, hétfőn.

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai információkat és betekintést az űrutazás fellegvárában működő intézmények és szakemberek napi munkájába, valamint személyes találkozások során tapasztalatokat és élménybeszámolókat hallgathassanak meg a világűrt már megjárt asztronautáktól.

Houstonban, a NASA központjában a szervezet egyik fejlesztési szakértője vezette körbe a jelölteket. Megtekintették a látogatóközponton túl az úgynevezett mock-up létesítményt, amely a Nemzetközi Űrállomás olyan élethű mása, ahol a professzionális asztronauták kiképzése is zajlik. Emellett közelebbről megismerkedtek az űrhajósok kiképzése során használt eszközökkel, modern űreszközmodellekkel, az amerikai űrtevékenység történelmével és a nemzetközi összefogás eredményeként létrejött űrkutatási eredményekkel.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az Axiom Space szakembereitől átfogó elméleti és gyakorlati képzést kaptak, de különböző alkalmassági teszteket és kiképzési feladatokat is végre kellett hajtaniuk,

nagy hangsúlyt fektetve a csoportdinamikára. Ez idő alatt a vállalat űripari szakértői és pszichológusai folyamatosan vizsgálták a reakcióikat és a kommunikációs képességeiket. A jelöltek továbbá a virtuális valóság segítségével megtapasztalhatták az űrben való munkavégzés sajátosságait, és élőben követhették nyomon a Nemzetközi Űrállomáson folyó kísérleteket is.

Philadelphiában, a Nemzetközi Űrhajózási Képzési és Kutatási Központban sikeresen teljesítettek egy centrifugaképzést, amely az űrrepülés során felmerülő mell–hát irányú többletterhelést szimulálta.

A jelölteknek 6G-s terhelést kellett elviselniük a 45 perces képzés során, amely idő alatt a teljes folyamatot szimulálták a felbocsátástól a visszatérésig. A szimuláció során a jelöltek űrorvosa hang- és videokapcsolaton keresztül folyamatosan nyomon követte az egészségügyi állapotukat, valamint figyelemmel kísérte élettani paramétereiket; a pulzus, a légzésszám és az EKG-adatok is rögzítésre kerültek – közölték a HUNOR – Magyar Űrhajós Program Facebook-oldalán.

(Pesti Srácok / MTI)

Borítókép: Tíznapos amerikai szakmai úton vettek részt a magyar űrhajósjelöltek Houstonban, majd Philadelphiában. Fotó: Facebook

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.