Katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodást írt alá Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel – adta hírül Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint. A tárcavezető az eseményről közösségi oldalán is beszámolt, amelyben kiemelte: diplomáciai híd jött létre Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között.

A közlemény szerint a katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt a honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta:

az erről szóló megállapodás aláírásával hivatalosan is megkezdődhet a két ország közötti katonai együttműködés egyeztetése.

A miniszter fontos lehetőségnek nevezte az országok közötti védelmi képességek megismerését, valamint a kutatás-fejlesztés és innovációs téren a közös területek azonosítását.

ReklámTas J Nadas, Esq

„Az itt aláírt együttműködés segíthet abban, hogy a modern eszközökkel felszerelt, kiválóan képzett katonákból álló Magyar Honvédség ütőképessége, elrettentő ereje megkérdőjelezhetetlen legyen, garantálja Magyarország biztonságát, a hadiipar pedig egyben hozzájáruljon a gazdasági növekedéshez is”

– mondta a miniszter a tárca közleménye szerint. A tárcavezető hangsúlyozta: a kapcsolat erősítése az Arab-öböl térségének egyik meghatározó gazdasági és katonai erejével rendelkező Egyesült Arab Emírségekkel kiegészítheti a magyar haderőfejlesztési programot, legyen szó a hadicélú kutatásokról és innovációról vagy akár katonai eszközök gyártásáról.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként a védelmi konnektivitás szélesítése jegyében azt az álláspontot képviseli, hogy szükséges fejleszteni az együttműködést a közel-keleti és észak-afrikai országokkal a terrorizmus elleni küzdelemtől kezdve a határvédelemig.

„Elég csak az orosz–ukrán háborúra gondolni, a térségbeli gabonatermelés változásai ellátási problémákat okozhatnak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, felerősödhet az illegális migráció, és megnőhet a terrorveszély”

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Borítókép: Saud al-Shamsi, az Emirátusok budapesti nagykövete, Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Benes Károly, Magyarország abu dzabi nagykövete. Fotó: Facebook.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.