Történelmünk hősei előtt tisztelgett és a diaszpórát érintő nemzetpolitikai ügyekről beszélgetett Dr. Szilágyi Péter, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára március közepén az Amerikai Egyesült Államokban. Az 1848-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulója mérföldkő és számadás a diaszpóra életében: egy pillanatnyi visszatekintés az elődeink által letett alapokra, hálaadás a jelen közösségéért és reménnyel átitatott jövőbe tekintés, hogy a következő generációk élete a béke, szabadság és egyetértés jegyében fog telni.

YouTube player

Helyettes államtitkár úr első állomása Magyarország Chicagó-i Főkonzulátusának március 15-i rendezvénye volt, ahol a magyar szervezetek vezetőinek jelenlétében hangsúlyozta: „Emlékeztessen bennünket minden március 15. arra, hogy amiért őseink megküzdöttek, ahhoz nekünk is ragaszkodnunk kell”. Felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjét, valamint ünnepélyes keretek között tehetett esküt 6 új magyar állampolgár. Dr. Szilágyi Péter őket köszöntve kiemelte: „Európaiak vagyunk, akik Szent István óta a Nyugathoz tartozunk, de soha nem adtuk fel azt, amit őseink hagytak ránk.” Azt kívánta minden jelenlévőnek, hogy merítsenek erőt elődjeik példájából ahhoz, hogy szabadságukkal bölcsen és felelősségteljesen tudjanak élni.”

Kis létszámú, de annál aktívabb magyar közösség él Detroitban. A Magyar Amerikai Kulturális Központ adott otthont annak a találkozónak, ahol Dr. Szilágyi Péter üdvözölhette a diaszpóra tagjait. A nemzeti ünnep apropóján párhuzamot vont 1848 tavasza és napjaink között. Kiemelte: „Mi, magyarok mindig összefogunk, amikor tudjuk, hogy az igazság a mi oldalunkon áll. A magyar népnek igaza volt 1848-ban, amikor azon a márciusi napon ki mert állni a szabadságért és az egyenlőségért. Ahogy igazunk volt 2010-ben is, amikor felismertük a külhoni magyarság értékét, és nekiálltunk a nemzet újraegyesítésének.” A detroiti rendezvény keretein belül megköszönte Kulcsár Sándor leköszönő elnök munkáját, a közösség új vezetőkének pedig sok sikert kívánt. Zárásképpen a hallgatóság szívére helyezte azt az üzenetet, hogy továbbra is álljanak ki magyarságukért a mindennapokban, mert az anyaország is kiáll a nemzet Amerikában élő tagjaiért.

„A magyarság ugyanazzal az állhatatos következetességgel keresi a jelenben is a magyar érdekek kialakításának nehéz útját, mint tette 1848-ban” – hangoztatta Clevelandbe érkezve a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár úr. Az Egyesült Magyar Egyletek megemlékezése református istentisztelettel kezdődött. Római katolikus szentmisével, ünnepi műsorral folytatódott, végül fórummal zárult. Dr. Szilágyi Péter ismertette, mi történt 175 évvel ezelőtt és kiemelte: „Azon értékek mentén kell harcolnunk, amelyeket 1848-ban az akkori márciusi ifjak harcoltak. Az a legfőbb vágyunk, hogy legyen újra béke”. Köszönetet mondott a clevelandieknek, hogy harmadik, negyedik generáció óta is tartják a megmaradás lángját, működtetik a cserkészetet, a magyar templomokat, a múzeumot. Van élet a magyar iskolában és anyanyelven szól a hallgatókhoz a Bocskai Rádió. Helyettes államtitkár úr azt tapasztalta, hogy bár vannak asszimilációs kihívások mindenütt, a 2010 óta működő nemzetpolitika nagyszerű lendületet adott, megújította a diaszpóra életének vérkeringését. Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte a 2013-ban indult Kőrösi Csoma Sándor Programot. A delegált fiatalok energiája ebben az évben is hozzátesz a clevelandi közösségi élet pezsgéséhez. A program továbbra is folytatódni fog, hogy ne kerüljön veszélybe az Amerikában élők magyarok indentitása. A legnagyszerűbb ellenszernek eddig a hagyományok ápolása és az aktív cserkészet bizonyult.

Tas J Nadas, Esq

A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a magyar kormányzat nagy örömmel konstatálja, hogy a diaszpórából egyre többen és gyakrabban látogatnak az anyaországba. Sokan látnak befektetési potenciált, jövőt Magyarországon, és sokszor küldik haza gyermekeiket, hogy azok megismerjék a Kárpát-medence kulturális és természeti kincseit. Azok számára, akik úgy döntenek, véglegesen vagy átmenetileg áthelyezik székhelyüket Magyarországra – Welcome Office, ún. Hazaváró Iroda készül. Ez az intézmény lehetőséget ad majd arra, hogy a letelepedéshez szükséges okiratokat a családok egy helyen és a tetszésük szerinti világnyelven elvégezhessék.

Április 28-30. között Magyarországra látogat Ferenc pápa. A Szentatya érkezése nagy megtiszteltetés az egész magyarság számára, előreláthatólag több százezer ember fogadja majd őt. Ez a nyilvános audiencia is jó lehetőség lehet arra, hogy a diaszpóra tagjai életre szóló élményben részesüljenek Budapesten.

„Tartson meg mindenkit a Jóisten békében és egészségben!” – üzente húsvét közeledtével Dr. Szilágyi Péter a diaszpóra tagjainak.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.