babonakA babonák és fogadalmak legszélesebb skálája is szilveszter ünnepéhez kötődik. Ekkor teszünk fogadalmakat (melyeket rendszerint nem tartunk be), s ekkor tehetünk legtöbbet következő évi sikereinkért. Csupán néhány évszázada lett Január első napja az újév kezdete, a régi időkben Karácsonytól Karácsonyig tartott az esztendő.

Az újévi szokások az idők folyamán nem változtak; még mindig úgy tartják az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az új évben. Sokan készítenek szerencse pogácsát, vagy tortát, melybe egy érmét sütnek. Aki megtalálja az érmét, annak nagy szerencséje lesz. Az óévtől mindig hangosan, zajosan búcsúztak el, hogy elijesszék az ártó szellemeket. Fontos, hogy az év utolsó napján csupa jó dologgal vegyük körül magunkat; mosni, takarítani tilos, mert ez nem hoz szerencsét.

A jóslás is fontos szerepet kap az új év kezdetén. Úgy vélték, az év utolsó napjának álmai előrevetítik a jövőt, ezért a nagy mulatozás mellett érdemes hagyni egy kevés időt az alvásra is. Régen fokhagyma kalendáriumot is készítettek az időjárás megismeréséhez. 12 fokhagymába sót tettek, mindegyik hagyma egy-egy hónap megfelelője volt. Amelyik fokhagymacikk reggelre átnedvesedett, arra a hónapra sok esőt/havat vártak.

A lányok gombócot főztek, mindegyikbe egy-egy férfinév került. Amelyik gombóc először feljött a víz felszínére, az jelezte a leendő férj nevét. Gyakran ólom, vagy viasz segítségével próbálták megfejteni a jövőt. A felmelegített ólmot/viaszt hideg vízbe öntötték, s a kapott forma segítségével fejtették meg a jövő titkait.

ReklámTas J Nadas, Esq

Mágikus erejűnek tartják a jókívánságokat, köszöntő énekeket is, melyekkel házról házra mennek az üdvözlők. Aprópénzt és búzát szórnak a földre.

Általánosan elfogadott hiedelem, hogy Újév napján tilos a szemetet kivinni a házból, mert kidobjuk vele együtt a jövő évi szerencsénket is. Továbbá tilos mosni, de főleg teregetni, mert az halálozásokra utal.  Nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan.

Január elsején nem mindegy, hogy kit engedünk először a lakásba: a férfiak szerencsét hoznak, a nők épp ellenkezőleg. Azt is jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk először újév napján, mert jó eséllyel gyakran tesszük majd ugyanezt egész évben. Sokan ezért elsején le sem fekszenek napközben, nehogy a betegség, ágyhoz kötöttség nyűgjét vonják magukra.

Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.

Íme néhány fogadalom tipp:

 • Megszabadulok mindentől, ami nem hasznos, nem szép, nem egészséges és nem vidám.

 • Elhagyom – vagy legalábbis jelentősen mérsékelem – a cukorfogyasztásomat

 • Kiiktatom az életemből a “MŰanyagokat”, a “MŰkajákat”, a “MŰembereket”, az idióta tévéműsorokat. Semmitmondó tévéműsorok és pletykalapok helyett több időt szentelek a szeretteimre, és arra, hogy tanuljak, olvassak, beszélgessek.

 • Bármennyire is sajnálom, de ki fogok dobni minden ártalmas kozmetikumot és élelmiszert, és nem őrizgetem őket tovább, hogy hátha jó lesz még valamire…

 • Soha többet nem keresem az ürügyet, és nem fogom a körülményekre, hogy miért nem váltok életmódot. Az életmód váltás nem pénz kérdése, hanem ELHATÁROZÁS.

 • Iszom elegendő tiszta vizet, hisz a víz maga az élet és a tisztaság!

 • Sokkal többet fogok kijárni a természetbe sétálni, kirándulni, túrázni, kocogni, kerékpározni, korcsolyázni, vagy csak azért, hogy hallgassam a madarak énekét.

 • Elfogadom, megfogadom, hogy csak azoknak lehet (és KELL) segíteni és tanácsot adni, akik megérettek rá, vagy egyenesen kérik a tanácsomat, kikérik a véleményemet.

 • Jövőre mindenkire megtanulok őszintén rámosolyogni, aki morcosan néz rám, mert két ember közt a legrövidebb út – a mosoly!

 • Nem vásárolok felesleges ruhákat csak azért, mert divat, stb.

 • Élni fogom az életet, és nem hajszolni!

Boldog új évet!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.