A legnagyobb munkahelyteremtő beruházás a második világháború óta – így jellemezte Joe Biden amerikai elnök szerdán a pennsylvaniai Pittsburgh-ben azt a 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagot, amelynek a fő célja az infrastruktúra fejlesztése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

Ma egy olyan tervet ajánlok a nemzet figyelmébe, amely a munkát jutalmazza és nem csak a gazdagságot. Egy tisztességes gazdaságot hoz létre, amely mindenkinek esélyt ad a sikerre – fogalmazott Biden. Az elnök szerint a gazdasági csomag egy olyan mértékű befektetés, amely egyszer történik meg egy generáció életében, és csak az évtizedekkel ezelőtti autópálya-rendszer építéséhez és az űrversenyhez fogható. Biden azt mondta, hogy bízik abban, hogy az ország meg tudja valósítani ezt a tervet, amelynek első része a munkahelyekről, a második pedig az amerikai családokról szól. – Mindkettő elengedhetetlen a gazdasági jövőnk szempontjából – mondta az elnök, aki azt is bejelentette, hogy a csomag másik részéről néhány hét múlva fog beszélni.

Az amerikai foglalkoztatási terv lényege, hogy korszerűsíti a közlekedési infrastruktúrát, az utakat, a hidakat és a repülőtereket – mondta Biden. – Munkahelyek millióit, jól fizető munkahelyeket fog teremteni – fogalmazott az elnök. Hozzátette:

– Meggyőződésem, hogy ha most cselekszünk, akkor ötven év múlva az emberek visszatekintenek, és azt mondják, hogy ez volt az a pillanat, amikor Amerika megnyerte a jövőt.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a csomag részeként többek között 621 milliárd dollárt költenének az utak és hidak felújítására, tömegközlekedésre, elektromos töltőállomások telepítésére és egyéb közlekedésiinfrastruktúra-fejlesztésre.

  • További 111 milliárd dollárt szánnak a főbb vízvezetékek cseréjére és a csatornahálózat korszerűsítésére.
  • A széles sávú internetet százmilliárd dollárért juttatnák el az ország minden részébe, és szintén százmilliárd dollárból korszerűsítenék az elektromos hálózatot.
  • Ugyancsak százmilliárd dollárt irányoz elő a csomag új állami iskolák építésére és a meglévő épületek felújítására.
  • Biden a csomag finanszírozásával kapcsolatban bejelentette, hogy a társasági adó mértékét 21-ről 28 százalékra fogják emelni.

Az elnök szerint senki nem panaszkodhat emiatt, mert az adókulcs még így is alacsonyabb lesz, mint a második világháború és 2017 között volt. Hozzátette: ez az egy tétel 15 milliárd dollárnyi többletbevételt eredményez 15 év alatt.

Ezen kívül egy úgynevezett globális minimumadót is megállapítanának, amelynek a mértéke 21 százalék lenne.

Ezzel az intézkedéssel azt próbálják megakadályozni, hogy a vállalatok az adózás elkerülésére a nyereséget külföldre tereljék. Az adótörvényt is megváltoztatnák, hogy az amerikai vállalatok ne egyesülhessenek külföldi vállalkozásokkal, és ne kerülhessék el az adózást azzal, hogy székhelyüket egy adóparadicsomba költöztetik. Biden arra kérte a republikánusokat és az üzleti szféra képviselőit, hogy csatlakozzanak hozzá, és tárgyaljanak a törvényjavaslatról. – Bevezetem a republikánusokat az Ovális Irodába, meghallgatom őket, és nyitott vagyok az ötletekre – mondta az elnök. Joe Biden szerint a pillanatnyi politikai megosztottság nem akadályozhatja meg, hogy helyesen cselekedjenek a jövő érdekében.

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.