Varga Emese és Badics Tamás hisznek benne, hogy nem véletlen sodorja az élet eléjük pont azokat embereket, akikkel találkoznak, akiket korábban megismertek. Nevezhetnék csupa véletlennek is, de ezek a jó ismeretségek járultak hozzá ahhoz, hogy a közel tízéves múltra visszatekintő Hagyományőrző Napot idén a számítógépek előtt megtöltsék élettel, és legalább olyan színes kínálatot nyújtsanak a fesztiválozóknak, mintha személyesen találkoznának.

 

Kilenc évvel ezelőtt Emese gondolt arra, hogy megismertesse a bostoni magyar családokat és gyermekeiket a magyar mesterségekkel, hagyományokkal. Az iskola közösségét célozták először, majd a nagyfokú érdeklődésnek köszönhetően mára kinőtte magát a rendezvény. Fokozatosan csatlakoztak vegyes nemzetiségű családok, amerikai házastársak. Mára még szélesebb a látogatók köre, szívesen jönnek örmények, románok, csehek is.

A pezsgő közösség saját ingatlannal nem rendelkezik, ezért ingatlant bérelnek az alkalomra. Pontosabban így volt a legtöbbször. Tavaly elmaradt a kezdődő járvány miatt, viszont idén már nem tudtak volna ebbe ismét belenyugodni. Decemberben kezdtek el gondolkodni a 2021-es kivitelezésen. Emese a családban az ötletgazda, viszont tervei kivitelezését el sem tudná képzelni férje, Tamás nélkül, aki inkább technikai beállítottságú. Matematikus végzettséggel és informatikai szakértelemmel legjobb tudása szerint segített feleségének, hogy a Hagyományőrző Napot áthelyezzék az online térbe.

Új tapasztalatokat hozott a technika területén az idei esemény. Korábban 30-40 fős stábbal dolgoztak, most a számítógép adta módszerek által ez 3-4 ember szoros együttműködésére redukálódott. Szintén tanulságként könyvelték el, hogy legközelebb egy sűrű, programokkal teli napirendet nagyobb szünetekkel érdemes megszakítani, hogy kevésbé legyen stresszes a szervezők számára, és élvezhetőbb tartalmat nyújtson a közönségnek. Emese és Tamás mindenre gondoltak: lányukat kérték meg, hogy külső szemlélőként figyelje a Zoom felületen a 7-8 órás fesztivált.

Most pedig részletesebben a programjaikról:

A programsorozatot hivatalosan Dr. Garai Gábor, bostoni tiszteletbeli főkonzul nyitotta meg. Az első programot “Családi mese és játék” címmel Bajzáth Mária mesepedagógus és Balatoni Katalin néptáncpedagógus két magyarországi helyszínről bejelentkezve felváltva vezette. Mindketten visszajáró előadói a bostoni hétvégi iskola, a Boskola, közösségének.

A délelőtt kézműves családi programokkal telt: Fekete Ildikó vezette a tojásírást Magyarországról, csodálatos alkotások létrehozásában segédkezett. Turek Mónika pedig a mézeskalács-festést koordinálta. Tamás és Emese mindenre gondoltak: korábban publikálták a közösségi oldalon, hol szerezhetik be az érdeklődők a tojásíráshoz szükséges kellékeket, valamint a mézeskalács receptje is közkinccsé lett téve. Így a workshop keretein belül már csak a díszítés rejtelmeibe kellett elkalauzolni a résztvevőket.

Az interaktív főzés délidőben zajlott magyar receptekkel, Krisztina Perron vezetésével de angol kommentárral kísérve. Az volt a fő szempont, hogy rövid és könnyen elkészíthető legyen az étel. Fasírtkészítésről volt szó új fűszerezéssel és extra tippekkel, illetve az ünnepre hangolódva különböző töltelékekkel variálható húsvéti kifli is terítékre került.

A nap további részében a kirándulásé volt a főszerep: Erdélybe és Budapestre látogattak a fesztiválozók. Emese az erdélyi utazás előzményeit szívesen osztotta meg velünk. A helyi könyvtárban találkozott ugyanis egy online fotókiállítás hirdetésével, amikor figyelmes lett a fotós magyar nevére. Így lett Simon Katalina munkáiból a Hagyományőrző Nap egyik sikeres programpontja. A fotós mesélt az Erdélyhez való kötődéséről és gyermekkori emlékeiről.

A budapesti virtuális kiruccanás ötletét pedig az egyik szervező adta, aki személyes ismeretségben állt a Behind Budapest alapítójával. A Budai Várat élő adásban, interaktívan és szórakoztató stílusban mutatta be az idegenvezető. A fővárosi séta volt az egyik legkreatívabb gyöngyszeme a műsorfolyamnak.

Hrivnák Tünde divattervezővel a szervezők 2013-ban találkoztak a washingtoni Smithonian Folklife Fesztiválon, ahol élvezték a BY ME divatház tervezésének csodálatos gyümölcseit, melyek ötvözik a hagyományos matyó mintázatot a modernebb fazonokkal és anyagokkal. Tünde a felkérés tiszteletére egy kis stábbal nekivágott Magyarország hímzésről híres településeinek, és egy dokumentumfilmmel színesítette az eseményt.

Berecz András, Kossuth-díjas mesemondó szintén boldogan vállalta a felkérést, az Apja fia című előadást hozta el fiával élő bejelentkezésben. A járványügyi korlátozások értelmében a művészek Magyarországon már egy éve nem léphetnek színpadra, ezért nem csak a hallgatóság számára, de a két előadónak is értékes pillanatokat okozott a bostoni online mesemondás.

A program Tóth Piroska nemezelés történeti előadásával és bemutatójával folytatódott. A hagyományőrző napot a szlovákiai Kuttyomfitty társulat családokhoz szóló, táncos, bábjátékos mese előadásának vetítése zárta.

A támogatók között volt a Massachusettsi Magyar Egyesület, a Boskola, illetve Tamás munkahelye, az Autodesk cég biztosította a webinárium felületeket a Zoom-on, az előadók nagy része önkéntesen vállalta a szereplést. Emese és Tamás rendkívül hálásak a bostoni közösség adományaiért, amelyek szintén hozzájárultak a program kiadásaihoz.

Irigylésre méltó, hogy ilyen lelkes magyar vezetők vannak Bostonban, akik ezekben a nehéz időkben sem dőlnek hátra, hanem folytatják az aktív munkát. Hiszen most van a legnagyobb szükség arra, hogy összefogjuk a diaszpóra közösségeit, és kitartsunk a személyes találkozásokig!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.