Mága Zoltán Szolnok – on, 1974. február 19.-én született, Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, hegedűművész. A világ legrangosabb koncerttermeiben mutatja be a magyar zenei hagyományokat. Játékát a klasszikus zene, a népzene, a cigányzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével kialakított crossover stílusát világszerte elismerik. Művészi repertoárja a hagyományos cigány népzenétől a klasszikus darabokon át a dzsesszig, sőt a könnyűzenéig terjed. Nős, három gyermek édesapja.

Cigányzenész családba született. Hatévesen kapta első hegedűjét, tizenkét évesen már a Rajkó Zenekar prímása volt. 1996-ban Budapest Gipsy Band néven együttest alapított. 1997-ben előadóművészi diplomát szerzett népzene szakon, melyet Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművésztől vett át. Pártolva az élethosszig tartó tanulást – és példamutatásképpen is –, diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetem hegedűművész alap szakán (BA) majd elvégezte a mesterképzést is (MA). Mindezt részben azért, mert fontosnak tartotta, hogy kamatoztatni tudja tudását, tanítsa és támogassa a tehetséges, magyar – és nemcsak magyar – fiatalokat, emellett tartott nemzetközi kurzusokat is többek között a pekingi és a szöuli Zeneakadémián és máshol szerte a világban.

Pályafutásának első jelentős állomásaként a világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként Európa szinte minden fővárosában, Amerikában és a Távol-Keleten egyaránt öregbítette szeretett hazája hírnevét. Később az általa alapított Budapest Gypsy Banddel bejárta a Föld másik felét, és sikeres koncerteket adott.

2000-től lép fel a magyar Moulin Rouge-ban, amelynek 2003-ig a népzenei vezetője is volt.

ReklámTas J Nadas, Esq

Öt kontinensen, közel száz országban adott már koncertet, játszott királyoknak, államfőknek, egyházi főméltóságoknak és világsztároknak egyaránt. Többek között elbűvölte már játékával XVI. Benedek és Ferenc pápát, Károly walesi herceget, VI. Mohammed marokkói királyt, II. Konstantin volt görög királyt, valamint Robert De Niro Oscar-díjas amerikai színművészt és Salma Hayeket is. Számos világhírű művésszel játszott együtt, többek között David Foster tizenhatszoros Grammy-díjas zongoraművésszel, Ekatherina Lekhina Grammy-díjas szopránnal. Célja, hogy több millió embert varázsoljon el a koncertek alkalmával, s hogy minden korosztály megtapasztalhassa a klasszikus- a könnyű- és a népzene szépségét.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.