Dr. Bencsik Zita Magyarország Chicagói Főkonzulja munkalátogatáson járt Clevelandben június 22-24.-e között.

Az Amerikai Egyesült Államok Midwest közigazgatási területén működő Magyar Főkonzulátus főkonzulja Dr. Bencsik Zita meglátogatta konzuli kerülete legnagyobb közösségét, a Clevelandi magyarokat. Látogatása során magyar egyházi és civil szervezetek kulturális eseményein vett részt, illetve a Clevelandi Állami Egyetem (Cleveland State University – CSU) megújuló magyar nyelv oktatásának befejező szakaszát zárta le. Nagyértékű könyv adományt adott át az egyetemnek és a Clevelandi Városi Könyvtárnak (Cleveland Public Library).

Dr. Bencsik Zita munkalátogatáson járt Clevelandben

Az Amerikai Egyesült Államok Midwest közigazgatási területén működő Magyar Főkonzulátus főkonzulja Dr. Bencsik Zita június 22 – 24.-e között meglátogatta konzuli kerülete legnagyobb közösségét, a Clevelandi magyarokat. Látogatása során magyar egyházi és civil szervezetek kulturális eseményein vett részt, illetve a Clevelandi Állami Egyetem (Cleveland State University – CSU) megújuló magyar nyelv oktatásának befejező szakaszát zárta le. Nagyértékű könyv adományt adott át az egyetemnek és a Clevelandi Városi Könyvtárnak (Cleveland Public Library).Részletes leírás itt: https://www.bocskairadio.org/bencsik-zita-magyar-nyelv-tanitasanak-csak-akkor-van-ertelme-ha-azt-megfelelo-elo-kozegben-tudjuk-gyakorolni/

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Thursday, June 27, 2019

A főkonzul asszony érkezésének napján június 22-én látogatást tett Böjtös László úrnál, Magyarország clevelandi tiszteletbeli főkonzuljánál, aki 27 éve végzi a konzuli szolgálatot ebben a nagy magyar közösségben. A főkonzul asszony tiszteletét fejezte ki Böjtös úrnak, hogy önzetlenül segítette a kerület magyarjainak konzuli ügyeit, amikor nehezebben lehetett elérni a szolgáltatásokat, távolság vagy finanszírozási problémák miatt. A főkonzul asszony mielőbbi felépülést kívánt betegségéből és biztosította, hogy nemsokára találkoznak a közelgő nemzeti ünnepek clevelandi eseményein.

Vasárnap délelőtt a főkonzul asszony a Szent Imre Katolikus Templom Szentmiséjén vett részt, ahol a Krisztus teste és vére, az Úrnapja ünnepet ülte a népes clevelandi magyar közösség. A Szentmisén és az azt követő körmeneten közel 150 személy kísérte az Oltáriszentségeket a négy égtáj irányában felállított szent sátrak között.  A főkonzul asszony nagy büszkeséggel nyugtázta, hogy kerületében, de még lehet az egész Amerikában is, itt van a legnagyobb magyar közösség, amely a hagyományok szerint ünnepli meg ezt a Főünnepet.

Az egyházi alkalom után, délután 2-re a Clevelandtól 40 mérföldre (65 km) eső hirami magyar klubot, az Észak Ohio-i Magyar Kulturális Központot látogatta meg, ahol első ízben járt amerikai missziói, szolgálata óta. A klubnak ez volt az első piknikje az idén, mely témája a „Buckeye utcai lakosok találkozója” volt. Egykoron a Buckeye utcán és környékén lakott a legnagyobb magyar közösség (több mint 20 ezren) együtt a szlovák közösséggel, akik többségében az Osztrák-Magyar monarchia idején vándoroltak ki Amerikába. A főkonzul asszonyt az a megtiszteltetés érte, hogy a himnuszok éneklése és zászlófelvonások előtt egy köszöntőbeszéddel nyithatta meg a pikniket, melyen több mint 500 résztvevő volt.

Délután 4-től a Clevelandi Nemzetiségi Kultúrkertek szívében levő Magyar Kertben megrendezett szabadtéri Liszt hangversenyen vett részt. A hangversenyen Vera Holczer Zeneiskolájának diákjai és tanárai vettek részt. Liszt, Bartók és Kodály műveket mutattak be. A főkonzul asszony a hangverseny megnyitóján hangsúlyozta, hogy köszönettel tartozunk mindazon lelkes önkéntesnek, akik munkája lehetővé teszi, hogy a kert jelenlegi pompájában fogadhassa a látogatókat a nemzetek egyéniségének hangsúlyozása mellett a sokszínűség egységét szimbolizálva.

A Magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium Kulturális Államtitkárságán keresztül, külhoni magyar értékű emlékhelyek ápolásának célját szolgáló pályázaton keresztül egy több mint 10 ezer dolláros (3 millió Ft.) támogatást nyert a Magyar Kultúrkert.

A szabadtéri koncerten főkonzul asszony meghívására részt vett Dr. Prof. Gregory M. Sadlek a Clevelandi Állami Egyetem (CSU) Bölcsésztudományi karának dékánja. A dékán viszonozta a vendéglátást hétfőn az egyetem, amikor átadta a CSU Egyetem és Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézetének véglegesített megállapodását. A két intézet közötti megállapodás értelmében 2020-tól 4 évre egy vendégoktató érkezik, aki nem csupán a magyar nyelv oktatásával foglalkozik majd, hanem magyar kulturális alkalmak szervezésével is. A főkonzul asszony örömét fejezte ki, hogy a Fulbright ösztöndíj által már 5. éve újraindult magyar nyelvoktatás egy új fejezethez érkezett. A chicagói misszióvezető asszonya kijelentette, hogy a “magyar nyelv tanításának csak akkor van értelme, ha azt megfelelő élő közegben tudjuk gyakorolni”, ezért tartja fontosnak, hogy az érkező vendégtanár a közösség kulturális tevékenységében is részt vegyen.

Dr. Prof. Greg M. Sadlek dékán úr a Bocskai Rádiónak elmondta, hogy az egyetem nem csak azért van, hogy akadémiai programot nyújtson, hanem elkötelezi magát, hogy kapcsolatban legyen a helyi közösségekkel és ez által építse Cleveland sokszínűségét, fejlődését.

BREAKING NEWS

BREAKING NEWS: On June 24, 2019, the Cleveland State University and the Ministry of Foreign Affairs and Trade of Hungary (through the Balassi Institute) established a Hungarian visiting lecturer position at the university. The position is for 4 years, beginning from the fall 2020 semester. The lecturer will teach Hungarian and will educate CSU students about the Hungarian culture. It is a further requirement that the lecturer engage with the broader Hungarian community in Cleveland.The preparatory work has been supported by Dr. Endre Szentkiralyi, the president of the United Hungarian Societies, by Dr. Gregory M. Sadlek, Dean of the College of Liberal Arts and Social Sciences, and Dr. Zita Bencsik, the Consul General of Hungary from Chicago who helped the negotiations regarding this bi-lateral agreement. The present Fulbright scholar program between CSU and Hungary will be transferred from the College of Liberal Arts and Social Sciences to the Washkewicz College of Engineering. The interview with Dr. Zita Bencsik about this news (in Hungarian) will be aired first at Bocskai Radio, the voice of Hungary at WJCU 88.7 FM on Sunday June 30th at 3 p.m. and on bocskairadio.org

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Thursday, June 27, 2019

A főkonzul asszony úgy a Clevelandi Állami Egyetemnek és mint a Clevelandi Városi Könyvtárnak hétfői munkanapján átadott egy 27 kötetből álló újonnan kiadott enciklopédiát, a „Magyarország vármegyéi és városai,” Magyarország monográfiáját, melyet Sziklay János és Borovszky Samu (1894) szerkesztettek. A városi könyvtárban tett látogatása során Milos Markovic a külföldi irodalom ügyvezetője megmutatta a főkonzul asszonynak a 14 ezer kötetes magyar könyvgyűjteményt, melyet még ma is aktív olvasótábor látogat. A főkonzul asszony ígéretet tett, hogy ezután szorosabban tartják a kapcsolatot és népszerűsítik a magyar könyvolvasást.

Elutazása előtt a főkonzul asszony a nyárvégi és őszi clevelandi eseményeken való részvételének reményéről beszélt a Bocskai Rádió hallgatóinak és köszönetet mondott az aktív magyar közösségnek a gazdag programjaiért.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.