Dr. Bencsik Zita Magyarország Chicagói Főkonzulja munkalátogatáson járt Clevelandben június 22-24.-e között.

Az Amerikai Egyesült Államok Midwest közigazgatási területén működő Magyar Főkonzulátus főkonzulja Dr. Bencsik Zita meglátogatta konzuli kerülete legnagyobb közösségét, a Clevelandi magyarokat. Látogatása során magyar egyházi és civil szervezetek kulturális eseményein vett részt, illetve a Clevelandi Állami Egyetem (Cleveland State University – CSU) megújuló magyar nyelv oktatásának befejező szakaszát zárta le. Nagyértékű könyv adományt adott át az egyetemnek és a Clevelandi Városi Könyvtárnak (Cleveland Public Library).

A főkonzul asszony érkezésének napján június 22-én látogatást tett Böjtös László úrnál, Magyarország clevelandi tiszteletbeli főkonzuljánál, aki 27 éve végzi a konzuli szolgálatot ebben a nagy magyar közösségben. A főkonzul asszony tiszteletét fejezte ki Böjtös úrnak, hogy önzetlenül segítette a kerület magyarjainak konzuli ügyeit, amikor nehezebben lehetett elérni a szolgáltatásokat, távolság vagy finanszírozási problémák miatt. A főkonzul asszony mielőbbi felépülést kívánt betegségéből és biztosította, hogy nemsokára találkoznak a közelgő nemzeti ünnepek clevelandi eseményein.

Vasárnap délelőtt a főkonzul asszony a Szent Imre Katolikus Templom Szentmiséjén vett részt, ahol a Krisztus teste és vére, az Úrnapja ünnepet ülte a népes clevelandi magyar közösség. A Szentmisén és az azt követő körmeneten közel 150 személy kísérte az Oltáriszentségeket a négy égtáj irányában felállított szent sátrak között.  A főkonzul asszony nagy büszkeséggel nyugtázta, hogy kerületében, de még lehet az egész Amerikában is, itt van a legnagyobb magyar közösség, amely a hagyományok szerint ünnepli meg ezt a Főünnepet.

Az egyházi alkalom után, délután 2-re a Clevelandtól 40 mérföldre (65 km) eső hirami magyar klubot, az Észak Ohio-i Magyar Kulturális Központot látogatta meg, ahol első ízben járt amerikai missziói, szolgálata óta. A klubnak ez volt az első piknikje az idén, mely témája a „Buckeye utcai lakosok találkozója” volt. Egykoron a Buckeye utcán és környékén lakott a legnagyobb magyar közösség (több mint 20 ezren) együtt a szlovák közösséggel, akik többségében az Osztrák-Magyar monarchia idején vándoroltak ki Amerikába. A főkonzul asszonyt az a megtiszteltetés érte, hogy a himnuszok éneklése és zászlófelvonások előtt egy köszöntőbeszéddel nyithatta meg a pikniket, melyen több mint 500 résztvevő volt.

Délután 4-től a Clevelandi Nemzetiségi Kultúrkertek szívében levő Magyar Kertben megrendezett szabadtéri Liszt hangversenyen vett részt. A hangversenyen Vera Holczer Zeneiskolájának diákjai és tanárai vettek részt. Liszt, Bartók és Kodály műveket mutattak be. A főkonzul asszony a hangverseny megnyitóján hangsúlyozta, hogy köszönettel tartozunk mindazon lelkes önkéntesnek, akik munkája lehetővé teszi, hogy a kert jelenlegi pompájában fogadhassa a látogatókat a nemzetek egyéniségének hangsúlyozása mellett a sokszínűség egységét szimbolizálva.

A Magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium Kulturális Államtitkárságán keresztül, külhoni magyar értékű emlékhelyek ápolásának célját szolgáló pályázaton keresztül egy több mint 10 ezer dolláros (3 millió Ft.) támogatást nyert a Magyar Kultúrkert.

A szabadtéri koncerten főkonzul asszony meghívására részt vett Dr. Prof. Gregory M. Sadlek a Clevelandi Állami Egyetem (CSU) Bölcsésztudományi karának dékánja. A dékán viszonozta a vendéglátást hétfőn az egyetem, amikor átadta a CSU Egyetem és Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézetének véglegesített megállapodását. A két intézet közötti megállapodás értelmében 2020-tól 4 évre egy vendégoktató érkezik, aki nem csupán a magyar nyelv oktatásával foglalkozik majd, hanem magyar kulturális alkalmak szervezésével is. A főkonzul asszony örömét fejezte ki, hogy a Fulbright ösztöndíj által már 5. éve újraindult magyar nyelvoktatás egy új fejezethez érkezett. A chicagói misszióvezető asszonya kijelentette, hogy a “magyar nyelv tanításának csak akkor van értelme, ha azt megfelelő élő közegben tudjuk gyakorolni”, ezért tartja fontosnak, hogy az érkező vendégtanár a közösség kulturális tevékenységében is részt vegyen.

Dr. Prof. Greg M. Sadlek dékán úr a Bocskai Rádiónak elmondta, hogy az egyetem nem csak azért van, hogy akadémiai programot nyújtson, hanem elkötelezi magát, hogy kapcsolatban legyen a helyi közösségekkel és ez által építse Cleveland sokszínűségét, fejlődését.

A főkonzul asszony úgy a Clevelandi Állami Egyetemnek és mint a Clevelandi Városi Könyvtárnak hétfői munkanapján átadott egy 27 kötetből álló újonnan kiadott enciklopédiát, a „Magyarország vármegyéi és városai,” Magyarország monográfiáját, melyet Sziklay János és Borovszky Samu (1894) szerkesztettek. A városi könyvtárban tett látogatása során Milos Markovic a külföldi irodalom ügyvezetője megmutatta a főkonzul asszonynak a 14 ezer kötetes magyar könyvgyűjteményt, melyet még ma is aktív olvasótábor látogat. A főkonzul asszony ígéretet tett, hogy ezután szorosabban tartják a kapcsolatot és népszerűsítik a magyar könyvolvasást.

Elutazása előtt a főkonzul asszony a nyárvégi és őszi clevelandi eseményeken való részvételének reményéről beszélt a Bocskai Rádió hallgatóinak és köszönetet mondott az aktív magyar közösségnek a gazdag programjaiért.

2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.