Hálaadás hosszú hétvégéjén pénteken és szombaton egész napos programmal, érdekes előadásokkal zajlott az 57. Magyar Kongresszus a belvárosi Hilton Garden hotel előadó termeiben.

Az idei magyar kongresszus fő témája a „Magyar Értékek, Magyar Összefogás” volt. E téma-körökkel kapcsolatosan tartottak színvonalas, érdekes, értékes előadásokat különböző szemszögből megvilágítva, különböző felkészültségű előadók.

 

Kezdődött mindez pénteken reggel Dr. Nádas János elnök köszöntőjével, aki rövid beszédében a magyar kultúra ápolásának és annak a jövő nemzedéknek való átadásának fontosságát hangsúlyozta. Ezek után elkezdődtek az előadások.

Elsőnek Szabó Noémi a buffaloi Calasanctius program ösztöndíjasa tartotta meg előadását: „Található-e érdekellentét a magyar kultúraápolás, illetve az Isten iránti hit ápolása között. Más szóval: mi az amerikai magyar Református egyház elsődleges funkciója ma?” címmel. Majd Dr. Pereszlényi P. Márta lépett a mikrofon mögé, aki: „A Kozmetika királynője: Estee Lauder, a magyar származású nő a márka mögött” címmel tartott előadást. Következett Nagy Katalin Budapestről aki: „Konzerválás vs. megélés: Gondolatok és tapasztalatok a táncház-módszer lényegéről” beszélt. Egy rövid szünet után következett az Árpád Akadémia előadása dr. Hargitai Péter író, költő, műfordítóé volt a főszerep. Témája: „Arany János Shakespeare fordítása jobb-e, mint az eredeti?” A Magyar Társaság ebédfogadására került sor Erőssy Simon Ilona, háziasszony hathatós közreműködésével, ahol egyik gasztronómiai büszkeségünk, a körözött volt a kiemelt ételkülönlegesség. Bálint László Erdélyből hozta el az: „Egy falatnyi Erdély” című világkörüli kulturális vándorrendezvényt melyből kiderül mire képes a közösség ereje, ha ez megvalósulhat úgy a képzőművészet, mint az irodalom és más ágazatokban is. Ezek után ünnepélyes megnyitásra került a művészkiállítás, amelyet a két nap alatt bármikor meglehetett tekinteni. Könyvek, festmények, népművészeti tárgyak és sok-sok érdekességet lehetett megtekinteni és meg is lehetett őket vásárolni.

A délutáni előadásokat egy csoportos vetélkedővel kezdték, melynek témája a “Magyar értékek: zene, művészet” volt. Következett Németh Iván, aki Budapesten született, de most  Erieben lakik és egy nagyon érdekes előadást tartott a Seuso kincsek történetéről azoknak viszontagságairól és visszavásárlásukról. Az esti művészest előtt Toldy Ágnes és Simon Benedek Zsuzsánna rendezésében sor került az  „Erdélyi találkozóra” amelyen Dr. habil. Dani Erzsébet erdélyi származású, most Debrecenben élő és a debreceni egyetemen adjunktus professzorasszonya „Székelyföldi kulturális autonómia” témáját boncolgatta majd  Simon-Benedek Zsuzsanna „Magyar értékek megtartása a kisebbségben” címmel tartott előadást. A pénteki nap záróakkordjaira az Irodalmi és Művészest keretében került sor, ahol tehetséges fiatalok szavaltak magyar verseket, Balla Zsuzsanna marosvásárhelyi származású Detroitban lakó zongoraművész és Völner Eszter budapesti szoprán énekes mutatták be nagyszerű tehetségüket Liszt és Kodályt váltogatva. Legvégén pedig Dr. Hargitai Péter költő, műfordító egyedi módon elszavalta Arany János “A walesi bárdokat”.

A szombati napot azaz a Kongresszus második napjának előadásait Szentes Kunigunda kezdte aki a  „A Notre Dame és a Pázmány összefog: gondolatolvasás a jobb életminőségért, életek mentéséért” címmel tartott előadást. Majd Dr. habil. Dani Erzsébet második előadása következett melynek címe: „Népmozgások és nemzeti önazonosság, Trianon után, az újabb időkben” A professzorasszony a mai világ kihívásait és a múlt tanulságait állította egymás mellé, ezzel is rámutatva a közös párbeszéd fontosságára.  Nádas Zsolt amerikai magyar  Chicágóból költözött Budapestre a GE nagyvállalat budapesti irodájának igazgatójaként, aki szombaton délelőtt a: „Tábortűztől a globális gazdaságig: Generációs szövetek a nagyvilágban” címmel beszélt magyarországi tapasztalatairól és a két ország közötti különbségekről, hasonlóságokról.

Következett egy kerekasztal beszélgetés Lieszkovszky Ida moderálásával melynek témája: magyarországi ösztöndíjasok benyomásai: Magyarország / Amerika: kulturális, gazdasági, társadalmi, oktatási szempontokból: Előnyök, hátrányok és lehetőségek. Mit vártál és mit találtál? Mennyire tükrözi ez a diaszpórában élők véleményét? Erre a két órás beszélgetésre hét különböző korú, különböző hátterű és különböző területről érkező, többnyire fiatalok közt került sor. Nagyon érdekes volt hallani a különböző városokban és élethelyzetekben megélt élmények hasonlóságát és különbségét elmesélők tapasztalatait és az azokból levont következtetéseketá

Ezek után a résztvevők egy társas ebéden vettek részt, amelyen az ünnepi szónok dr. Turai Zoltán Honvédelmi Minisztérium – Védelempolitikai Főosztály Ügyintézője volt. Aki az “Orosz befolyásolási törekvések Magyarország, illetve az Egyesült Államok információs terében”  címmel tartott előadást. Előadásában nyílt források alapján mutatta be Magyarország, illetve az Egyesült Államok információs terében zajló feltételezett orosz befolyásolási törekvéseket és próbált rávilágítani az orosz módszerekben fellelhető esetleges hasonlóságokra, illetve különbségekre.

Egy 53 perces dokumentumfilm vetítésre került sor az ebéd után, amelynek létrejöttét volt kolléganőnknek Tálas Tündének köszönhetjük, aki Dr. Hargitai Péterrel közösen a Forradalom lánya című könyv alapján készítették el ezt az 1956 os forradalom és szabadságharcban fogant történetet. A film után Dr. Hargitai mesélt a film létrejöttéről, a film különböző elismeréseiről és a film rádiójátékká való átalakításának lehetőségéről is.

Megtartotta a Szent László Rend éves közgyűlését v. Falk Viktor Törzsszéktartó, helyettes főkapitány elnökletével majd dr. Tápay Miklós előadására került sor melynek címe: „Történelmi visszapillantás ’56-ra és esélyeire” Ezek után Dr. Hargitai István DDS, MS, aki Washingtonból érkezett és egy angol nyelvű előadáson beszélt a: “Management of common sleep disorders”  azaz az alvászavarokkal küzdőknek adott hasznos és jó tanácsokat. Itt már csupán a zárónyilatkozatra, a Kongresszus ünnepélyes bezárására maradt idő.

 

Este fél hét környékén sorban érkeztek a vendégek, szebbnél-szebb ruhákban, öltönyökben az esti bálra, amely egy rövid pohárköszöntővel kezdődött. Ezen a hagyományos díszvacsorán és magyar bálon a clevelandi Magyar Cserkész Regös Palotás tánca a leglátványosabb mozzanat, igaz ugyan, hogy az idén Pigniczky Keve Kodály Pontozón legényes kategóriában első díjas táncos, egy igazi csemegével, egy legényes tánccal kápráztatta el a tisztelt vendégsereget. Kiosztásra került az Árpád Akadémia érem, a Dr. Ladányi Imre Alapítvány Művészeti Pályázat eredményhirdetésére is sor került. Majd az egész esti szórakoztató zenéjét a Harmonia együttesre bízták.

Kíváncsian várjuk a rendezők értékelését az idei 57. clevelandi Magyar Kongresszus sikerességét illetően.

További képek megtekinthetőek a konferenciáról a Bocskai Rádió Facebook oldalán ITT és ITT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.