Népmozgások és nemzeti önazonosság, Trianon után, az újabb időkben

Dr. habil. Dani Erzsébet professzor asszony két előadást tartott az idei 57. Magyar Kongresszuson. Erdélyben, Székelyudvarhelyen született, 1990 óta él Magyarországon. Tanulmányait Egerben és Budapesten végezte, jelenleg a Debreceni Egyetem adjunktusa. Két könyv és számos tanulmány szerzője. Kiemelt kutatási területei: székelyföldi kulturális intézménytörténet – kulturális autonómia, a Trianon utáni kisebbségi sors ábrázolása az irodalomban, minden esetben a magyar nemzeti identitás összefüggéseiben.

A pénteki előadásában székelyföld kulturális autonómiájával kapcsolatosan beszélt a majdnem telt házas közönségnek, ahol a lehetséges jövőbeli forgatókönyvet is fölvázolta. Az út az mindenképpen a párbeszéd, egy határozott, tisztán kidolgozott elképzelés mentén, amelyben a politikának és a politikusoknak kell a legfontosabb szerepük lenniük.  A professzor asszony így fogalmazott „A 21. század Európai Uniójában egyre inkább előtérbe kerül a többségi-kisebbségi kérdés, a nemzeti identitás, az interkulturális kommunikáció különböző formái. A magyar identitás önmagában is igen összetett kérdés, többek között azért, mert a két világháborút követő világpolitikai döntések nyomán a magyarságot súlyos történelmi traumák érték: a korábban viszonylag egységes kárpát-medencei magyar kultúrát széttördelték, és kétharmad részben beletagolták más kultúrákba, tehát az erdélyi magyarság (is) határokon túlra került.  Különösen izgalmas kérdés ilyen körülmények között az a népcsoport, a székelymagyarság, mely Erdélyen belül mindig is saját azonosságtudattal rendelkezett. A Trianon utáni helyzet viszont annyiban más, hogy míg a székelység korábban nemzet-azonos kultúrán belül fogalmazta meg magát és önrendelkezési törekvéseit, addig Trianont követően egy többkultúrájú világban találja magát, amelyben a mai fogalmaink szerinti, megengedő multikulturalitásnak nyoma sincs. A székelymagyar kiélezett interkulturális helyzetbe kerül. Megváltoznak a határok körülötte, úgy, hogy szülőföldjének elhagyása nélkül, határon túlivá válik. Ennek az interkulturális kommunikációs és identitásmenedzselési küzdelemnek kortörténeti jelentőségű dokumentumsorozata a Trianon utáni székelymagyar irodalom, mely mindezt széles spektrumú változatokban vonultatja fel.”

Trianonra a szombati előadása során fektetett nagyobb hangsúlyt, megemlítve a mostani migrációs válságot is, hangsúlyozva a magyar kormány cselekedeteit és annak leendő hatásait.

Dr. habil. Dani Erzsébet a szombati gálaesten állt a mikrofonunk és kameránk elé ahol röviden elmondta az előadásai főbb témáit, kihangsúlyozva a mindenkori párbeszéd fontosságát, legyen az bármilyen megoldásra váró probléma a társadalom bármelyik szegmensében.

További képek megtekinthetőek a konferenciáról a Bocskai Rádió Facebook oldalán ITT és ITT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.