Az Egyesült Államok megvédi Tajvant egy esetleges kínai inváziós kísérlet esetén – jelentette ki a CBS amerikai hírtelevízió vasárnap este sugárzott interjújában Joe Biden amerikai elnök.

Igen, ha valóban példa nélküli támadás történik

– válaszolta Biden a 60 minutes című műsorban arra a kérdésre, hogy az amerikai fegyveres erők megvédenék-e a szigetet, amelyet Kína saját szakadár tartományának tekint. A CBS újságírója külön rákérdezett, hogy tisztázza, Ukrajnával ellentétben bevetne-e amerikai fegyveres erőket Tajvanon, az amerikai elnök pedig erre is azt válaszolta, hogy igen.

Joe Biden már korábban is át-átlépte a hivatalos amerikai Tajvan-politika határait, de ez a kijelentése jelenti eddig a leghatározottabb kötelezettségvállalást a sziget oldalán – jegyzik meg hírügynökségek. Az Egyesült Államok a sziget legjelentősebb fegyverszállítója, de hivatalosan elismeri az „egy Kína” elvet, Tajvannal kapcsolatban pedig mindeddig a stratégiai kétértelműség politikáját folytatta, vagyis nem tette egyértelműen világossá, hogy katonailag beavatkozna-e a sziget elleni kínai támadás esetén.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A Fehér Ház sajtószolgálata a Reuters hírügynökség megkeresésére leszögezte, hogy az Egyesült Államok Tajvan-politikája nem változott. A tajvani külügyminisztérium köszönetét fejezte a Biden-interjút követően, amiért az elnök megerősítette az Egyesült Államok „sziklaszilárd biztonsági elkötelezettségét Tajvan mellett”.

Kína reagált

Kína hétfőn bírálta az amerikai elnök szavait. Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta: Peking fenntartja magának a jogot, hogy minden szükséges intézkedést megtegyen a nemzetet megosztó tevékenységekre válaszul.

Készek vagyunk mindent megtenni a békés újraegyesítés érdekében.

Ugyanakkor nem fogunk eltűrni semmilyen elszakadásra irányuló tevékenységet” – szögezte le. Egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannal kapcsolatos kérdéseket óvatosan és megfelelően kezelje, és ne küldjön „rossz jelzéseket” a Tajvan függetlenségét szorgalmazó szeparatista erőknek. Figyelmeztette továbbá Washingtont, hogy ne ártson súlyosan a kínai-amerikai kapcsolatoknak és a Tajvani-szoros békéjének.

A világon csak egy Kína van, Tajvan Kína része, és a Kínai Népköztársaság kormánya Kína egyetlen legitim kormánya

– tette hozzá a szóvivő. Tajvan 1949, vagyis a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánnyal rendelkezik, Peking viszont az ország szakadár tartományának tekinti. Hszi Csin-ping kínai elnök korábban azt ígérte: kínai fennhatóság alá vonják Tajvant, és nem tartotta kizártak katonai erő alkalmazását sem.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.