A humanitárius segítségnyújtás, az energia és a mezőgazdaság területén végzett tevékenységek úgy tűnik, kiskaput jelentenek a szankciók alól.

A Biden-adminisztráció négyszemközt sürgeti a vezető amerikai bankokat, például a JPMorgan Chase-t és a Citigroupot, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Moszkva ellen bevezetett szankciók ellenére folytassák az együttműködést a stratégiai fontosságú orosz cégekkel – írja a Bloomberg.

A lap szerint ezek a kérések a pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium részéről hangzottak el, mivel az amerikai kormány igyekszik fenntartani a nyomást Oroszországra, ugyanakkor elkerülni „egy globális gazdasági katasztrófát”. 

Washington olyan szolgáltatásokat kért, mint az amerikai dollárban történő elszámolások, a fizetési átutalások és a kereskedelem finanszírozása a szankciók egyes aspektusai alól mentesülő orosz cégek,

köztük a gázóriás Gazprom és a műtrágyagyártók, az Uralkali és a PhosAgro számára – közölték a források.

A Bloomberg kérdésére a pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a pénzügyminisztérium iránymutatást adott ki a bankoknak, amelyben tisztázta, hogy a humanitárius segítségnyújtás, az energia és a mezőgazdaság területén végzett tevékenységek engedélyezettek. A JPMorgan és a Citigroup nem kívánt nyilatkozni.

(Mandiner)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.