2023. augusztus 1.-én a Kongresszusi Könyvtár (United States Library of Congress) értesített, hogy a Bocskai Rádió weboldalát (https://www.bocskairadio.org/) érdemesnek találja, hogy része legyen a közép és kelet európai amerikaiak hangja web archívumnak. A könyvtár a Bocskai Rádió weboldalának tartalmát a jelen és jövő kutatói számára szeretné megőrizni, mert úgy látja, hogy a weboldalunk tartalma történelmi adatként szolgál számukra. 

Ez a tény egy nagy elismerés a Bocskai Rádió szerkesztői számára, hogy a munka, amit végzünk az nem csak számunkra fontos, hanem a világ legnagyobb könyvtárának is. Ugyanakkor ez minden támogatónk felé is visszaigazolás, hogy anyagi és szellemi támogatásuk jó helyre került és ezzel a diaszpóra örökségének megmaradását is támogatták.

De mi is a Kongresszusi könyvtár? A könyvtár az Amerikai Egyesült Államok nemzeti könyvtára, mely Washingtonban található négy épületben. Ez a világ legnagyobb könyvtára mind fizikai méretei, mind tárolt könyveinek, dokumentumainak száma szerint. A könyvtár az 1800. évi kongresszusra épült, és a 19. század jelentős részében az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumában működött. Miután az 1812-ben folyó brit–amerikai háború idején gyűjteményének legnagyobb része elpusztult, Thomas Jefferson saját gyűjteményét, 6487 kötetet adott el a könyvtár részére. A század közepétől az amerikai polgárháborút követően a könyvtár gyors növekedésnek indult méretében és jelentőségében egyaránt. A 20. századra kimagasló szerepet szerzett magának az értékek megőrzésében. A könyvtár elsődleges küldetése, hogy a kongresszusi tagok által felvetett kérdéseket kutassa. Bár a könyvtár nyitva áll a nyilvánosság előtt, csak könyvtártagok, kongresszusi tagok, a legfelsőbb bíróság bírói és más magas rangú hivatalnokok nézhetnek bele a könyvekbe. A könyvtár négy helyszínen működik. Legrégebbi épülete a Thomas Jefferson-épület, mely 1897-ben nyílt meg, a könyvtár főépülete. A John Adams-épület 1939 januárjában, a James Madison Memorial-épület 1980-ban, az audio-video központként üzemelő Packard Campus pedig 2007-ben nyílt meg. (Wikipedia)

A Bocskai Rádió weboldalának tartalma ennek a könyvtárnak lesz része a jövőben. Elsőként arra voltam kíváncsi, hogy a Bocskai Rádióhoz hasonlóan milyen más magyar weboldalak vannak ott archiválva? A keresés a weboldalon elég egyszerűnek bizonyult. A web archívumok kategóriában 30 magyar nyelvű oldalt találtam és ebből 3 az amerikai kontinensen szerkesztett és működtetett weboldal.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Első weboldalként jelent meg a Magyar Emberi Jogok Alapítványának (HHRF) egy régi weboldala. Az alapítvány a korai években nagyon sok szervezetnek nyújtott webtárhelyet, így az Új Szó felvidéki újságnak is.

A HHRF weboldala ma is működik új külalakkal, de nem tudtam megállapítani, hogy a régi tárhelyen működő al-weboldalakat megmentették-e vagy nem. A régi link ma nem működik, így itt is látszik, hogy szükség van a Kongresszusi Könyvtár archiváló munkájára. Az Új Szó-t 2001-ben kezdték archiválni. Az Új Szó egy új domain név alatt müködik ma. (https://ujszo.com/)

A következő weboldal az Amerikai Magyar Református Egyesület (Hungarian Reformed Federation of America – HRFA) mely szervezet megszűnt így a weboldalának csak egy részlete érhető el a Kongresszusi könyvtárban. Az egyesületnek a weboldalát 2011-ben kezdték archiválni.

A harmadik The Budapest Beacon online újság, amelyik ma is elérhető teljes terjedelmében, de 2018. április 13-tól nem frissült új tartalommal, megszűnt a szerkesztősége. 2014-től kezdték archiválni a Kongresszusi Könyvtár szerverein is.

A Bocskai Rádió mérföldkövei – elismerései: A Bocskai Rádió szerkesztőségének számára ez a hivatalos értesítés egy igazi mérföldkőnek számít és felér egy kitüntetéssel. Éppen ezért hadd soroljam fel azokat az eredményeket, kitüntetéseket amelyet a rádió és munkatársai kaptak az elmúlt években:

  • 2016 I. helyezés Kulturális Magazin Kategóriában – Történelem dióhéjban – Rádiós Korrektúra: A Hangok Versenye (Bödők Gergely, Tálas Tünde és Hargitai István)
  • 2018 Magyar Arany Érdemkereszt – Magyarország Köztársasági Elnöki Hivatal (Molnár Zsolt)
  • 2021 Szent István medál – Külföldi Magyar Cserkészszövetség – (Molnár Zsolt)
  • 2022 Csodaszarvas díj – Cserkész Barátok Köre (Bocskai Rádió)
  • 2022 Elismerő kitüntetés – Amerikai Magyar Szövetség (Molnár Zsolt)
  • 2022 Tiszteletbeli clevelandi díszpolgári kitüntetés – Ohiói magyarországi tiszteletbeli konzuli Iroda (Dorgay Zsófia) 

Itt szeretném megemlíteni a WJCU 88.7 FM anyarádió éves kitüntetéseit is, amellyel díjazta az önök anyagi támogatását az elmúlt 39 évben a Radiothon adománygyűjtések alkalmával. Mi is ezúttal köszönjük az önök folyamatos támogatását, mert hallgatóink nélkül ezeket az eredményeket nem érhettük volna el.

Molnár Zsolt
igazgató, Bocskai Rádió

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.