A szürke, nehéz fellegek között a napsugarak is elő-elő bukkantak Tusnádfürdőn azon a vasárnapi napon, az 1800 as évek végén épült Anna ház (volt Zakariás villa) muskátlis ablakain pedig szikrázóan visszaverődtek. Ebben az épületben 13 éve talált  otthonra a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, ahol most éppen 74 különböző korú gyerek él biztonságos, szeretetteljes környezetben normális életet. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tusnádfürdői háza neve Szent László Gyerekvédelmi Központ. Ide látogattunk el Böjte atya meghívására, ugyanis ezt az épületet az észak amerikai, szűkebben a clevelandi magyarok nagylelkű adományaiból újították fel.

Sajnos a személyes találkozás az előzetes egyeztetés ellenére sem jöhetett létre, ugyanis a Csíksomlyói pápalátogatás miatt az atya nagyon elfoglalt volt ottjártunkkor, ennek ellenére mi a nevelők és a gyermekek határtalan vendégszeretetét élvezhettük. Először kívülről vettük szemügyre az impozáns kéttornyos épületet, amely épület amióta gondos kezek ápolják büszkén emelkedik Tusnádfürdő fölé. A pompás panoráma amely a teraszokról minden irányba elénk tárul, lenyűgöző. A meredek hegyoldalakról alá csörgedező patakok hangja a délcegen álló fenyvesek sejtelmes susogásával vegyülve az emberben egy igazi Tündérkert érzését kelti. Az Anna ház mivel két út közé épült hátsó bejárata is van, amely igaz egy magasabb pontról ad belépési lehetőséget, a földrajzi adottságai miatt. Érdekessége még, hogy Tusnádfürdő híres a medvéiről, vagyis, hogy sokszor lehet látni medvét, mindezt az erdők közelsége is elősegíti. Az Anna ház hátsó kertje az erdővel határos, így nagyon vigyáznunk kell a hátsó kertben kialakított játszótéren játszó gyerekeknek, igaz villanypásztor védi a területet de sosem lehet tudni. Innen hátulról még impozánsabb, pazarabb látvány maga az épület és környéke.

A szívélyes fogadtatásba részesítő gondnok hölgy volt aki a fiú lakosztályig vezetett bennünket. Ő tusnádfürdői lakos, aki a saját gyermekeit is együtt neveli a többi kis árvával. Elmondása szerint 74 gyermek, fiúk és lányok vannak ebben a házba, szorgosan tanulnak, mindenkinek megvan a feladata, tisztaság és fegyelem uralkodik minden szobába. Kolozsvári Tibor gondnoksága alatt működik kifogástalanul az intézmény. Egy végtelenül ügyes kis tíz éves kislány, Kata kísért tovább minket, mesélt mindenről amit kérdeztünk, a lányokhoz is benéztünk, ahol a vasárnapi takarítás, rendezgetés zajlott. Mindenhol elmondtunk, hogy Clevelandből érkeztünk és ezzel a beszámolóval szeretnénk megmutatni mindenkinek, hol és hogyan élnek.

ReklámTas J Nadas, Esq

A gyönyörű környezet, a termálvizű strand, a Sólyomkő és környéke, a Csukás tó, a Szerelmesek tisztása, a Szent-Anna tó, télen sípálya, a fenyőerdők ösvényei, a székely konyha különlegességei, a hintós séták csak néhány javaslat a számtalan vonzó ajánlatból, amit Tusnádfürdő és ezzel együtt Böjte atya is kínál az odalátogató vendégeknek.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.