Posted by Csibi Lorand on Friday, August 9, 2019

Az Árpád Kupa észak-amerika legnagyobb és legnépszerűbb foci tornája, amelyre Amerika különböző városaiból és Magyarországról is érkeztek, érkeznek csapatok. A torna célja a magyarság identitás erősítése, a labdarúgás iránti szeretet fokozása, az észak amerikai magyar diaszpóra fiatalabb nemzedékével megismertetni az aktív magyar válogatott labdarúgókat és nem utolsó sorban a világ legnépszerűbb sportjának, a labdarúgásnak a népszerűsítése. Az idén Cleveland rendezi ezt a kupát Augusztus 30-31 ( péntek-szombat ) a Lenau Parkban ( http://www.donauschwabencleveland.com/ ), húsz év Las Vegas, majd San Francisco és Toronto után, újdonságokkal, ilyenek mint a Székely Polgármesterek Labdarúgó csapata jelenléte vagy első ízben gyermekcsapatok szerepeltetése, 8 csapatról 10-re akár 12-re bővítve a résztvevő csapatok számát.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az Árpád Kupa Labdarúgó Torna 23 éve egy jól bejáratott, megszervezett, mondhatni leghíresebb amerikai foci torna, ahová Szeged, Eger, Szekszárd és sok más magyarországi városból érkeztek az évek során méltán híres magyar futballisták, akik az észak amerikai nagyvárosokban a diaszpórában élő magyar honfitársainkkal ezúton is tartották és ápolták a baráti kapcsolatokat. 20 éven át minden évben színvonalas mérkőzéseket játszottak és mindig jó hangulatban teltek a napok Las Vegasban. Miután a Las Vegasiak többé nem vállalták a szervezést,  San Franciscó ésTorontó után Cleveland vette a vállára ennek a terhét. Tudvalevő, hogy városunkban nagyon sok magyar él, élénk magyar élet van, a sport pedig az egyik legnagyobb közösségi mozgatórugó, ezért gondoltuk, hogy megszervezzük a 2019-ben a 23. Árpád Kupát. Clevelandben a labdarúgásnak nagy hagyománya van, olyan időszak is volt amikor három magyar csapat játszott egyszerre a városi ligákban. Napjainkban heti rendszerességgel játszik két magyar csapat is, ezek labdarúgói alkotják a Clevelandi Magyarok focicsapatát. Nagyon sok clevelandi magyarnak a gyereke focizik manapság, az utánpótlás ezáltal is kitermelődik, ezért is szeretnénk az idén első ízben nekik is szerepet adni, korosztályra való tekintet nélkül. Évek hosszú sora alatt az akkori clevelandi sport egyesületben  élték meg a magyarságukat a clevelandi magyarok, ma pedig egyre nagyobb szükségét látjuk a hasonló szervezeteknek, összejöveteleknek. Ezért szeretnénk a várost és a benne élő nagyszerű magyarságot, annak mindennapjait megismertetni azon nemzet-testvéreinkkel akiknek eddig nem volt alkalmuk eljutni Clevelandbe. Meghívtuk az amerikai profi ligában aktívan focizó játékosokat is, mint Sallói Dánielt vagy Nemanja Nikolicsot. Mindezekhez szorosan kapcsoljuk a művészetet, György Ádám zongoraművész ígérte meg részvételét, aki a zene mellett aktívan futballozik New Yorkban heti rendszerességgel. Magyarország legnagyobb sport újságjának főszerkesztője Szöllősi György is megtisztel jelenlétével, a torna fővédnökének Kövér Lászlót az Országgyűlés elnökét kértük fel. De itt lesz Dr. Bencsik Zita Magyarország chicagói főkonzulja is és lista még egyáltalán nem teljes.

Az évek során több alkalommal a Clevelandi Magyarok labdarúgó csapata is részt vett  a Las Vegasi tornákon, az akkori nevén Clevelandi Magyar Atlétika Club vagyis a CMAC. Az évek során sokszor nehéz volt egyeztetni és úgy alakítani, hogy mindenkinek jó legyen, hogy az összeszokott csapat tudjon elutazni és az adott időpontban ott lehessen Las Vegasba vagy újabban San Franciszkóba vagy Torontóba. De most mindenkit szívesen látunk, mi szervezők és azt szeretnénk, hogy ha ez egy igazi foci ünnep lenne.

Ami az idei Clevelandi tornát illeti, egy újdonság, hogy éppen augusztus utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre városunk legnagyobb magyar vonatkozású rendezvénye a Cserkésznap. Ezen a napon mindig barátságos labdarúgó mérkőzést szokott játszani a clevelandi magyar foci csapat egy másik nemzet csapatával. Ezt az alkalmat az idén egy gála mérkőzésre fogjuk felhasználni, ahol minden csapatból két-két játékosból és a fiatalokból összeállított csapatok fognak egymás ellen egy barátságos mérkőzést játszani, remélhetőleg sok-sok magyar labdarúgó rajongóval a pálya szélén.

Arra kérjük azokat a magyar és nemcsak magyar tehetősebb vagy csak segíteni akaró embereket, hogy  lehetőség szerint támogassák ezt az egyedi kezdeményezést. Egy kis emlék füzettel készülünk, amelyet első ízben készítünk a tornán résztvevő csapatok neveivel, névsorral és sok más érdekességgel. Ezekben reklám felületet biztosítunk az adományozóknak, így az utókornak is megörökítve elköteleződésüket a clevelandi magyar labdarúgás iránt.

Első ízben kerül sor erre a nagy hagyománynak örvendő labdarúgó tornára Clevelandban, amely egy igen széles nyilvánosságot igénylő szervezést igényel. A biztos sikerbe való bizodalmunkkal vágtunk neki ennek a nagyszerű és nemes feladatnak.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.