Bőjtös László, Magyarország Clevelandi Tiszteletbeli Főkonzulja 2021. február 23-án, csupán egy héttel a 90. születésnapja előtt hazatért az Úrhoz. A magyarországi Vadosfán született 1931. március 2-án. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát. 1956 áprilisában feleségül vette élete szerelmét, Györgyit (Georgianna). 1956. október 23-án több százezer magyarral együtt részt vett a budapesti tüntetésen, ahol Magyarország Szovjetuniótól való függetlenségét követelték. Ez volt a kiindulópontja annak a 13 napig tartó magyar forradalomnak, amelyet végül levert a szovjet hadsereg. A forradalom leverése után, látva a helyzet reménytelenségét László és Györgyi 1956. december 1-jén, az éjszaka közepén elmenekült Magyarországról vállalva az Ausztriába való veszedelmes átkelést. Ezt követően december végén érkeztek Cleveland-be a Lutheránus Világszövetség segítségével. Cleveland-ben László egy sikeres építészmérnöki céget hozott létre, a Bojtos Architects Inc.-t. A nagysikerű megvalósításai és eredményei között található nyolc templom, egészségügyi létesítmények, több kereskedelmi épület, valamint több lakóház tervezése és építése különböző államokban. Ugyanakkor nagy szeretettel dolgozott több épített történelmi örökség megőrzési projektjén is. 

Az évek során László számára nagyon fontos volt lehetőséget találni arra, hogy a fizikai távolság ellenére is lelkileg-szellemileg a magyar nemzet része maradjon. 1968 alapító tagja volt annak a Magyar Baráti Közösségnek, amely arra törekedett, hogy létrehozzon egy szellemi és értelmiségi közösséget a szétszórtságban élő magyarokból és magyarokért. Közel ötven éven át látott vendégül otthonában híres írókat, költőket, művészeket és a magyar ellenzéki vezetőket, akik a kommunizmus ellen küzdöttek. A kommunizmus magyarországi bukása után László fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy lehetőségeket teremtsen olyan diplomáciai, politikai és kereskedelmi érdekek számára, amelyek segíthetik Magyarország átmenetét a kommunizmusból a demokráciába és a piacgazdaságba. Több alkalommal volt elnöke az Amerikai Magyar Szövetségnek (American Hungarian Federation) és a Clevelandi Magyar Klubnak (Magyar Club of Cleveland). Részt vett a Clevelandi Magyar Fejlesztési Alapítvány (Cleveland Hungarian Development Foundation) munkájában és az 1991-es megalapítása óta megbecsült tagja volt a Magyar Amerikai Koalíciónak. 1993-ban Antall József miniszterelnök tiszteletbeli konzullá nevezte ki Bőjtös Lászlót, majd 1997-ben Magyarország Tiszteletbeli Főkonzuljává. 2002-ben Mádl Ferenc, Magyarország elnöke kitüntette őt a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével.

Az évek alatt László szeretett utazgatni az Egyesült Államokban, haza Magyarországra éppúgy, mint szerte Európában élvezve a különböző népek kultúráját és konyhaművészetét. Ismert volt a konyhaművészetben való jártasságáról, finom házi kenyereiről és barátságos vendégszeretetéről. 

Bőjtös Lászlót szomorú szívvel gyászolja szerető felesége, Györgyi (Georgianna), lányai Dr. Bőjtös Luksa Anita és férje Jeff, valamint Johnson Barbara és férje Tony, három unokája Luksa Vivien, Johnson Erik és Johson Éva. 

ReklámTas J Nadas, Esq

A család 2021. március 5-én, pénteken du. 5-7 óra között fogadja a barátok részvétnyilvánítását a Nosek-McCreery Funeral Home-ban, cím: 8150 Brecksville Rd, Brecksville, Ohio 44141. A maszk viselete kötelező és kérjük a szociális távolság megtartását. A temetési istentiszteletre 2021. március 6-án, szombaton du. 1 órától kerül sor a Walton Hills-i Első Magyar Református Egyház (First Hungarian Reformed Church) templomában, cím: 14530 Alexander Road, Walton Hills, OH, 44146, majd a temetési szertartás a Brecksville-i temetőben folytatódik, cím: 9012 Highland Dr, Brecksville, OH, 44141. A temetési istentisztelet élőben követhető lesz a Bocskai Rádió Facebook oldalán

Virágok helyett megemlékező adományaikat a következő szervezetekhez juttathatják el: American Hungarian Friends of Scouting (CSBK), PO Box 6783, Cleveland, Ohio 44101; vagy Hungarian Communion of Friends (MBK), attn: Hajnal Minger, 1603 Knight Rd., Ann Arbor, Michigan 48103; vagy First Hungarian Reformed Church, 14530 Alexander Rd., Walton Hills, Ohio 44146.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.