Tombol a nyári vakáció, de az oktatók már a következő tanévre készülnek. Dr. Fehér Krisztina 2021 nyarától a CSU vendégoktatója és a clevelandi magyar iskola tanára. A hétköznapi életben számos kulturális eltéréssel és találkozott Clevelandben, és a felsőoktatás működésében is különbségeket tapasztalt a magyarországihoz képest. Ám Krisztina lelkesedése és lendülete ezek ellenére sem lankadt, ősztől bővített kurzus-palettával várja a magyar nyelv iránt érdeklődőket az egyetemen, és tervezi, hogy új kutatásba vágja fejszéjét.

YouTube player

Az elmúlt tanév őszi félévében elindult a kezdő magyar nyelvkurzus. Készített a hallgatók segítségével promóciós videót, de szakmai konferenciát és kulturális kiállítást is rendezett az egyetemen. A tavaszi félévben folytatódott a munka. Azok, akik elkezdtek magyarul tanulni, folytatták a tanulmányaikat a Beginning Hungarin II. kurzus keretében, illetve egy új kurzus indult angol nyelven Sociolinguistics címen, ahol a hallgatók szociolingvisztikát tanulhattak úgy, hogy közben megismerkedhettek Magyarország nyelvészeti kutatási projektjeivel és ezen keresztül a magyar kultúrával is. Tavasszal is volt szakmai online konferencia magyar mint származású, illetve magyar, mint idegen nyelvű témakörben az első félév folytatásaként.

Krisztina az egyetem falain kívül is igyekezett megszerettetni a magyar nyelvet tanulóival. Tanított a Szent Imre Római Katolikus Templomnál működő Clevelandi Magyar Iskolában is. Különösen kellemes élményeket okozott számára a felnőtt csoport tanítása, mert a tanév végére nagy fejlődést tapasztalt 8 diákjánál: „Amikor ideérkeztem, nagyobb kihívást jelentett mondjuk egy-egy úgynevezett magnóhallgatási feladat számukra, vagy akár az, hogy beszéljenek egy képről, és aztán ezt a nehézséget sikerült leküzdeni. Már sokkal bátrabbak, és amennyire tudom, készülnek a folytatásra.” Néhányan közülük nyárra hazamentek Magyarországra, hogy anyanyelvi környezetben gyakorolhassák azt a tudást, amit a tanórán megszereztek. Valamint azért, hogy kapcsolatot teremtsenek az anyaországiakkal, és testközelből megéljék az otthoni kultúrát.

A Cleveland State Univertity két új nyelvkurzussal várja azon jelentkezőket, akik mélyebben érdeklődnek a magyar nyelv iránt. Eddig ugyanis csak kezdő szinten lehetett tanulni magyarul a CSU-n: a Beginning Hungarian I. és II. kurzusokat vehették fel az egyetemi hallgatók tantermi keretben, illetve a Project Sixty programban 60 év fölöttiek ingyenesen vehettek részt. Tóth Gergely vezetésével szintén kezdő szinten, két félévet lehetett magyarul tanulni (online) távoktatás formájában. A változás azt jelenti, hogy kibővül az oktatás és a harmadik félévben is folytathatják. Elindul továbbá az Intermediate Hungarian I. kurzus az egyetemen tantermi óraként, ahova egyetemi hallgatók jelentkezhetnek. Rajtuk kívül bárki csatlakozhat tandíj fizetése ellenében, illetve ingyenesen jöhetnek ide is a 60 év fölöttiek. Szintén újdonság, hogy az Intermediate Hungarian kurzus online formában is elindul. A Beginning Hungarian I. – II. online kurzusokat továbbra is Tóth Gergely tanítja. Arra számítanak, hogy az ő csoportjából lesznek olyanok, akik folytatni kívánják. Összegzésképp tehát elmondható, hogy hatalmas örömet jelent, hogy most már négy nyelvkurzus fog működni a korábbi kettő helyett.

Közérdekű hirdetés

Az online óra az, ami bárkinek bárhol elérhető a világon. Ezek nem szinkronórák, hanem feltöltött anyagok alapján, ki-ki a saját időbeosztása és léptéke szerint haladhat a témákkal. A kurzus díja 325 dollár. Az a diák, aki ebben vesz részt, kérhet konzultációt az oktatótól, a házi feladatai folyamatosan ki lesznek javítva, és a kurzus teljesítése esetén oklevélben is részesülhet. A tantermi órákra egyetemi hallgatók jelentkezhetnek, illetve a Project Sixty program keretében a 60 év felettiek ingyenesen, tandíjfizetés nélkül. Akik egyik csoportba sem tartoznak, de mégis jelentkezni szeretnének, azoknak az egyetem adminisztrációs osztálya tud pontos felvilágosítást adni. Az online kurzus esetében a tanszéket és a tanszéki titkárságot kell keresni, ők intézik az elektronikus tantárgyfelvételt.

Az egyetemi élethez legalább annyira hozzátartoznak az ismeretterjesztő és szórakoztató programok, mint az oktatás. Krisztina kezdeményezésére ősszel megszervezik az első Magyar Fesztivált a CSU-n, amit november 5-re tűztek ki. Egynapos fesztiválról van szó, de mégis nagyon gazdag műsorkínálatra számíthatnak a vendégek. Lesz filmvetítés, tudományos és ismeretterjesztő előadás. Hogy csak egy címet említsünk ezek közül példának: Kenyeres Attila a rock and roll szerepéről beszél majd a magyarországi szocializmus időszakában. Nagyon érdekes lehet a téma a közönségnek, hiszen Cleveland a rock and roll szülővárosa. A klasszikus zene kedvelőinek is szeretnének kedvezni, ezért a CSU zenetanszékének zenészei magyar zeneszerzők műveiből adnak majd elő egy válogatást. Magyar néptáncról a Regős csapat fog gondoskodni, akik bemutatják a magyar néptánc legjellegzetesebb elemeit, és természetesen lesz lehetőség néptánctanulásra is. A fesztiválon senki nem marad éhes és szomjas, mindenkit vendégül látnak a szervezők. A rendezvény a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért Program jóvoltából valósulhat meg.

Végezetül összegyűjtöttünk minden fontos határidőt, amit érdemes megjegyezni: az online kurzusokra augusztus 2-ától lehet már jelentkezni, szeptember 5-én zárul a regisztráció. Az órák szeptember 13-án kezdődnek, akkor kerül fel az első tananyagcsomag az online felületre. A tantermi órák augusztus 29-én kezdődnek, ide folyamatosan tart a jelentkezés. A project 60 tagjai pedig legyenek türelmesek, ők csak a tanév elindulását követően tudnak jelentkezni az órára.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.