Szomorú szívvel jelentjük, hogy a clevelandi magyarság által jól ismert és igen tisztelt tagja, Andaházy Géza február 8.-án visszaadta lelkét teremtőjének az akroni Lórántffy Otthonban.

Andaházy Géza

Géza bátyánk 1917-ben született Bujákon, Nógrád vármegyében. Az Egri Cisztercita gimnáziumból érettségizett 1935-ben. A Pécsi egyetemen folytatta tanulmányait. Kiváló bariton hangja volt és az egyetemi kórushoz csatlakozott. A kórus olyan magas színvonalú volt, hogy többször szerepelt külföldön egyházi és egyéb hangversenyek alkalmával. Anyagi nehézségek miatt egyetemi tanulmányait megszakította.

1939-ben besorolták a Magyar Királyi Honvédségbe, hisz a Második Világháború gyorsan közeledett. Már az egyetem ideje alatt Pécsett és Budapesten megadatott az esély számára, hogy önkéntesként tisztnek képezzék. Élt a lehetőséggel és 1941-ben befejezte a kiképzést. 1942-től kezdődően a keleti fronton szolgált, mint harctéri tiszt. A megemlített év szeptemberében súlyosan megsebesült és majdnem egy évet töltött  kórházban, rehabilitáción. Következményképpen, nem volt képes harci szerepet betölteni, így a Magyar Királyi Honvédség kémelhárító egységébe rendelték ki. 1945-ben, amikor Magyarország szovjet uralom alá került, arra kényszerült, hogy menedéket keressen nyugaton. Harci tapasztalatának köszönhetően az Amerikai Megszálló Csapatok besorolták, mint kémelhárító tiszt, Ausztriában. 1956-ig ezen a beosztáson szolgált, majd az Egyesült Államokba emigrált. Clevelandba érkezett feleségével együtt, Amandával, 1956 szeptemberében. Munkahelyet keresett annak érdekében, hogy beilleszkedjen az új otthonukba, de ugyanakkor folytatta a harcot a Kommunista Imperializmus elnyomó zsarnoksága ellen.

Nem sokkal megérkezésük után, alapító tagja lett a Clevelandi Magyar Atlétika Klubnak. A fiatalság iránt mindig érdekldött, illetve igyekezett fejleszteni a bennük rejlő képességeket. Mint alelnöke és igazgatója szolgált a vívó alegységnek.

Tagja lett a Saint Stephen Kulturális és Zene Szövetségének, ahol tíz évig énekelt a Saint John Katedrális énekkarában.

A May árúház cégtől való nyugdíjba vonulása után a Magyar Veteránok Világszövetségének (World Federation of Hungarian Veterans) clevelandi részlegén (Cleveland Chapter) folytatta aktivitását, annál a szervezetnél, amelynek létrehozásában segített mialatt Ausztriában élt, 1947-ben.

A tagság bizalmát az által mutatta ki, hogy a részleg elnökének választotta. Ezt a pozíciót tizenkét évig töltötte be, miközben a Részleg hasznos szerepet játszott a virágzó magyar társadalom körében. Mivel a Világszövetség öt kontinenst ível át, egy központi koordinációs tanáccsal is rendelkezik, aminek elnöke maradt 2013-ig. Ugyanakkor, a Nemzetiségek Szolgáltatási Központjának (Nationalities Services Center) igazgatói tagjaként is szolgált, ami jelenleg Nemzetközi Szolgáltatási Központ nevet viseli (International Services Center). Felesége, Amanda a Cleveland Városrendező Bizottságából (Cleveland City Planning Commission) vonult nyugdíjba, harminc év szolgálat után.

A Ralph Perk által életre hívott Captive Nations mozgalomnak is tevékeny tagja volt és eredményesen szolgálta a magyar ügyet.

Szomorú szívvel búcsúzunk egy hazafitól, egy hűséges baráttól, egy rendkívüli egyéniségtől.

Híven betartotta esküjét –  A Hazáért Mindhalálig!

Isten Veled Géza Bátyánk.  Emléked szívünkbe marad.  Nyugodjál békében.

A temetési szertartás és megemlékezés a Szent Imre katolikus templomban lesz február 16.-án este 6 órakor.  

Emlékére szóló adományokat a Cserkészeknek és a Regősőknek lehet elküldeni.

GezaAndahazy

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.