Szabolcs ErzébetSzabolcs Lászlóné / Örzse néni / 1915. Szept. 26-án született egy négygyermekes család harmadik lányaként Magyarországon a Komárom megyei Bábolnán.

Édesapja itt volt m. kir. jószágfelügyelő, ami nemcsak magas fizetéssel és szolgálati lakással járt, de kerttel is, ahol némi gazdálkodásra is berendezkedhettek, olyannyira, hogy a szakács és a szobalány mellé kertészt is tarthattak, aki a kertet és az állatokat is gondozta. Ebben a jólétben élte boldog gyermekkorát egészen az ország megcsonkításáig, amikor is az édesapját B-listára tették, ezért el kellett hagyniuk Bábolnát.

A család előbb Győrszabadhegyre, majd Csornára került, ahol apja egy bizonytalan vállalkozásba kezdett, de tönkrement. Ez az anyagi összeomlás annyira megviselte őt, hogy belehalt.

Az özveggyé vált édesanyjának sok nehézségbe ütközött, hogy öccsét, a család egyetlen fiú-gyermekét iskoláztatni tudja. Dr. Beke Ferenc híres biokémikus lett, az un. “Beke-búzát”, amit ő nemesített magas terméshozammal, róla nevezték el, ma is ezen a néven tanítják az egyetemeken, illetve termesztik a világ több országában.

Örzse néni érettségi után egy cég vezérigazgatója mellett lett titkárnő.

Férjét, Szabolcs László főhadnagyot rokoni nyaralása közben egy katonai majálison ismerte meg, aki akkor a Duna alsó szakaszán állomásozott. Talán nem véletlen, hogy a magas végzettségű, nagytudású, tapasztalt mérnököt bízta meg ’42-ben a kormányzó a ’19-ben elsüllyesztett Lajta Monitornak a Monarchia utolsó hadihajója felhozásának levezénylésével – ami ma már felújított állapotában áll a Dunán a Parlament előtt.

A Szabolcs-családba két fiú született az első László ’43-ban még az egykori Délvidéken, Magyarkanizsán, a másik: Levente 1944-ben már menekülés közben Bodakon.

A németországi lágerben négy évet várva egy hosszú hajóút után 1951-ben léphettek az Egyesült Államok földjére. A nyelvtudás megszerzése után néhány év múlva sikerült bekerülnie a St. John’s Hospitalba adminisztrátornak, ahol nyugdíjazásáig megbecsülték. Szabolcs Örzse néni búcsú-party-ján negyvenen voltak barátok, barátnők.

De munkája mellett gyermekeit itt az emigrációban is jó magyarnak nevelte: fiai, később unokái is hosszú éveken át aktívak voltak a cserkészéletben is. Ő maga pedig a felszabadult nyugdíjas éveiben a Magyar Társaság lelkes tagja, majd elnökségi tagja is lett. Örzse nénit tavaly szeptemberben a 100. születésnapját ünnepelve 150-en vették körül rokonai és barátai.

Utolsó éveiben menye, Szabolcs Judit őrködött fölötte nagy szeretettel. Csendben, fájdalom nélkül szenderült át az örökkévalóságba. Porait 2016. február 13-án helyezték örök nyugalomba.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.