Írásunkban nagyon rövid ízelítőt adunk Önöknek ehavi adásunkból, és egyben figyelmükbe ajánljuk a teljes filmet. Ha nem tudtak részt venni a Clevelandi Cserkésznapon, akkor virtuálisan odavisszük Önöket, ha pedig igen, akkor garantáljuk, hogy kellemes lesz felidézni az ott eltöltött pillanatokat. Végül, de nem utolsó sorban, a Csia Pállal készített tanulságos életút-interjút javasoljuk megtekintésre. A Cserkész Rádió / TV műsorvezetője októberben Gyermán Mónika.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A tartalomból:

Tas J Nadas, Esq
  • Beszámoló a 65. Cserkésznapról – Interjú Horváth Mihállyal
  • Interjú Tihanyi Lacival, a regös csoport művészeti vezetőjével
  • Interjú Cserkész vendégekkel
  • Élet interjú Csia Pállal
  • Cserkész hirdetések

A 65. Cserkésznap sokat váratott magára, és még idén tavasszal sem volt bizonyos, hogy megrendezhetik. Horváth Mihály, a CSBK elnöke felszabadult örömmel beszélt a sikeres rendezvényről. Várakozáson felüli létszámmal,  kiváló programmal, és nem mellékesen gyönyörű időjárással zajlott a Cserkésznap szeptember 5-én. Az ételes sátrak magyaros ízeket rejtettek, és kaphatóak voltak gyermekkorunk kedvenc süteményei is. A hangulat zenei részéért két zenekar is gondoskodott, a vásárban pedig gyönyörű kézműves termékek és könyvek várták a vásárlókat.

Cserkésznap nem létezhet néptánc nélkül,  Tihanyi László, a Clevelandi Cserkész Regös Csoport művészeti vezetője első alkalommal volt jelen a programon úgy, mint a társaság koreográfusa. Legnagyobb meglepetésére nagyon sok más nemzetiségű látogató nyitott volt arra, hogy megismerje különböző magyar tájegységek táncmozdulatait.

A nyáron köttetett cserkész barátságok arra buzdítottak sok fiatalt, hogy Clevelandbe utazzanak. Interjút készítettünk két New Brunswick-ból érkezett cserkésszel, akik fontosnak tartották, hogy eljöjjenek a cserkészek nagy ünnepére. 

Idősebb és példamutató vezetőink sorából nem maradhat ki Csia Pál, aki több mint három évtizede tanít a Clevelandi Magyar Iskolában. Tizenkét éves volt, amikor útnak indult családjuk, a tinédzser korát a német menekülttáborban töltötte. Az Egyesült Államokba való beilleszkedésük nagyon gördülékeny volt, sok magyar ismerősük már őket megelőzően telepedett le Clevelandben. Kortársaival ellentétben nem volt része gyermekéveinek a cserkészet. Miután megházasodott, és lányai elérték az iskolás kort, akkor kezdődött az ő aktív cserkész élete úgy, hogy sosem lett hivatalos tagja a mozgalomnak. A vasárnapi iskolában és magyar iskolában idejét nem sajnálva tanította több generáció gyermekeit, és az évek során egyre több köze lett a cserkésztáborokhoz is. Áldozatos munkájával oszlopos és megbecsült tagja lett a magyar közösségnél, cserkészebb lett a cserkészeknél. A vele készült teljes interjút elolvashatja a Bocskai Rádió weboldalán.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.