Elfogyott 1600 lángos, 1500 töltött káposzta, 500 lacipecsenye, 500 adag paprikás csirke. A számok magukért beszélnek: egy év kihagyás után elsöprő sikerrel zárult a Clevelandi Cserkésznap. A szeptember 5-én megtartott eseményen közel 3000 résztvevő járt. A helyszínen készített beszélgetésekből szemezgetünk most. 

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A koronavírus még mindig terjed, több mint egy évet kellett várni, hogy ismét nagyszabású programot hívjanak életre. Az előre nem látható egészségügyi helyzet miatt csak júniusban vált biztossá, hogy zöld utat kapnak a szervezők. A szokásos nyolc hónap helyett így nyolc hét állt rendelkezésükre, hogy a kitűzött dátumra minden készen álljon. Nagy aggodalommal, de kitörő lelkesedéssel dolgoztak Horváth Mihály főszervező vezetésével. Az ünnepélyes zászlófelvonással nyitották meg a napot, majd kiosztásra kerültek a Szent István-díjak, amelyeket a 2020-ban elmaradt Jubitábor záróünnepségén adtak volna át tizennyolc olyan személynek, akik cserkészként, vagy a cserkészek barátjaként fontos munkát végeztek az elmúlt öt évben. A Teleki Pálról elnevezett kitüntetésben pedig azok részesültek, akik egész életükben a mozgalmat szolgálták. Globics Lászlónak és Kovács Györgynek ezúton gratulálunk a díjhoz!

Szabadtéri misével és istentisztelettel folytatódott a délelőtt, Isten áldását kérték az összejövetelre és a magyarság jövőjére. Ebéd után megnyíltak a konyhai standok, és elkezdődött az igazi mulatság. Este hét óráig tartó zene, tánc, játék és nem mellesleg a magyaros ételek finom illata csábította oda a közösség tagjait. Nagy örömükre szolgál, hogy más nemzetiségek is eljöttek, és élvezték a magyar vendéglátást. A fentebb felsorolt ételekért a cserkész szülőket és nagyszülőket illeti köszönet. A regös csoport szereplését körtáncok követték, szívesen néptáncoltak a jelenlévők. A talpalávalót Udvari Alex és zenekara biztosította Chicagóból, illetve játszott a helybéli, Harmónia nevű csapat is. A vásárban hímzéseket, faragásokat, könyveket, porcelánokat árusítottak.  

A Cserkész Barátok Körének elnöke, Horváth Mihály köszönetét tolmácsoljuk írásban azoknak, akik eljöttek, és bármilyen mértékű adománnyal hozzájárultak a cserkészek jövő évi költségvetéséhez. Október 30-án pedig szeretettel várja a családokat a Cserkészbálra, amelyet már két tavasszal el kellett halasztani. Az elsőbálozó lányok már nagyon várják ezt az ünnepélyes alkalmat.

 Tihanyi László, a Clevelandi Cserkész Regös Csoport művészeti vezetője első alkalommal vett részt ilyen minőségben a Cserkésznapon. Márciusban érkezett Kaliforniából, ott kétszer egy éven át vezette a helyi Eszterlánc Népi Együttest. Fő feladata jelenleg a regösök próbáinak vezetése, koreográfiák megálmodása. Az 50 éves Nagyszereplésre készülnek, ami 2023-ban lesz. A széki néptánc – amit a Cserkésznapon láthatott a közönség – szintén annak az előadásnak egy kis szeletét fogja képezni. A táncos nagyon büszke a csoportjára, a rövid felkészülési idő ellenére mindannyian maximálisan helyt álltak. Pigniczki Enesével páros szólót adott elő László, a kalotaszegi tájegység viseletét és táncmotívumait mutatták be. A felnőttekből álló Örömtáncosokkal somogyit, egy rövid kanászt, ugróst, egy lassú és egy friss csárdást jártak. Ezeken kívül a cserkészlányok egy rábaközi játékfűzéssel készültek a fesztiválra, amit Pigniczki Enese tanított be, külön a fiúk pedig egy verbunkot adtak elő. Minden bemutató után volt tánctanítás, László örömére nagyon sokan bátorkodtak kipróbálni a moldvai lépéseket, a somogyi ugróst és a széki csárdást.

Az idei Cserkésznap rendhagyónak tekintendő abból a szempontból is, hogy nem érkezhettek vendégek sem Magyarországról, sem a Kárpát-medencéből. Még Amerika más államaiból is kevesen tudtak eljönni. Megkérdeztük a New Brunswick-ból érkezett cserkész fiatalokat, hogyan érezték magukat Clevelandben. Kuncz Szabó Buda azért visszajáró látogatója a fesztiválnak, a VK táborokból már sok clevelandi barátja van. György Pál Alexa már évek óta tervezte, hogy eljön a Cserkésznapra, így rendkívül nagy öröm volt számára, hogy ez alkalommal sikerült. A New Brunswick-ban hagyományos Magyar Nap sokban hasonlít a clevelandi rendezvényhez, ezért a fiatalok nagyon otthonosan érezték magukat itt. Kiemelték a cserkészek felkészültségét és szervezettségét, a finom ételeket pedig természetesen sorban kóstolták.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.