Az ősz beköszönte az iskolakezdés kezdetét is jelenti. A nyári táborok feltöltötték energiával a családok legkisebbjeit, ahogy a tanárok is tele vannak motivációval. A diaszpóra magyar iskolái nem az átlagos iskolai menetrend szerint működnek, és mivel kisebbségben egyre nehezebb a nyelvet megtartani, így a tanmenet összeállítása is nagy fejtörést igényel. A tanárok minden esetben a tanulók eltérő életkorához és különböző szintű nyelvtudásához igazítják az anyagokat. A magyar oktatást tekintik missziójuknak azok az igazgatók, akik nyilatkoztak rádiónknak.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

„A tanítás is hivatásom az Isten és a magyar nemzetem felé.” – A Nyugat-oldali Evangélikus Gyülekezet részéről Nt. Tamásy Éva lelkipásztor mondta el a legfontosabb aktualitásokat. A Nyitott Szívecskék magyar iskola idén ünnepli a 20. születésnapját. A nevükből is kiderül, hogy kellemes iskolai légkör és elhivatott tanári gárda várja a tanulókat. Legfiatalabb tagjuk kétéves óvodás, a legidősebb pedig 15 esztendős. A gyerekeket óvodásokra, alsó tagozatra és felsősökre osztják. Aktivistaként veszi ki a részét a munkából Éva férje, Tamásy Zoltán, de a lányuk, Viola is szívesen kézműveskedik a kicsikkel. Összetartó gyülekezetről tanúskodik az, hogy a fiatal anyukák is szívesen töltenek időt a magyar iskolában. Az oktatás sok énekkel, zenével és mesével zajlik, a tankönyvekért pedig Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának hálásak. Igazgatónő további beiratkozásra buzdítja a magyar családokat. A legfontosabb információk megtalálhatók az evangélikus gyülekezet facebook csoportjában. Sajnos a foglalkozások időtartama nem elegendő ahhoz, hogy a gyerekek tudása elmélyülhessen, nagyon fontos, hogy otthon is halljanak magyar szót. Nt. Tamásy Éva azt figyelte meg, hogy egykori diákjaik nagyon hálásak azért, hogy gyerekkorukban szüleik nem engedték, hogy elveszítsék anyanyelvüket.

Szentkirályi Judit a központi Clevelandi Magyar Iskola vezetője. Az oktatás 1958-ban indul Papp Gábor vezetésével, aki az akkori 14. számú Görgey Arrthur Cserkészcsapat parancsnoka volt. Látta, hogy a cserkészet nem lesz elegendő a nyelvmegtartáshoz. Kezdetben 30 körüli volt a létszám, később egyre gyarapodott. Az alapító 27 évig vezette az iskolát, azóta pedig Bogárdi Imre, Szentkirályi Ödön, Táborné Szentkirályi Bea, Táborné Szabadkai Krisztina kezében volt az irányítás. A jelenlegi igazgatónő, Szentkirályi Judit 2014 óta foglalkozik a tudatos nyelvmegtartással. A legnagyobb múltra visszatekintő iskola olyan diákokat fogad, akik már alapszinten beszélnek magyarul. Hétfő esténként két óra áll rendelkezésükre, ezért nincs mód arra, hogy az ábécétől induljanak. Az otthonról hozott tudásra építenek az oktatók, már óvodás kortól van lehetőség a gyerekek beíratására. A legkisebbekkel Deák Evódia, Deák Zsolt és Fülöp Johanna foglalkozik, az első osztályt Kerecsen Kati patronálja, a harmadikban Nt. Tamásy Éva tanít. A negyedik osztályt Bandi Éva, az ötödiket pedig Nt. László Imre vállalta. A hetedikesek csoportvezetője is egy új tanár, Somogyi Lél lett. Az örsvezető előkészítő tanfolyamot Judit édesapja, Csia Pál viszi tovább. Felnőtt korcsoport magyar tudását Dr. Fehér Krisztina, Debrecenből érkezett vendégtanár csiszolja. Helyileg a Szent Imre Templom nagyterme ad otthont a foglalkozásoknak, ahol a foglalkozások vezetői nem csak a szókincs bővítésére és a szép kiejtésre tesznek fókuszt, hanem az identitástudat elmélyítésére is.

Clevelandben három magyar iskola is van, egymásnak nem konkurenciát, inkább erősítését jelentenek. Az Első Magyar Református Templom égisze alatt működő Nebuló Magyar Iskolát Krasznai Beáta igazgatja. Vasárnaponként zajlik a tanulás, 7-8 éve folyamatosan járnak hozzájuk a gyerekek. Náluk a legnagyobb prioritás az írás-olvasásra helyeződik, ezen kívül tanítanak történelmet, valamint az egyházi és környezeti nevelésre is odafigyelnek. Tankönyveiket nagy gonddal választják ki. A református templomban találkoznak, a pandémia ugyan nem könnyíti a helyzetüket, de a terem nagysága miatt zökkenőmentesen be tudják tartani az egészségügyi előírásokat. A tavalyi évben is csak néhány hónapig szünetelt az oktatás, igyekeztek szabadtéri kirándulásokat és egyéb kültéri alkalmakat szervezni, hogy jöhessenek a diákok magyar környezetbe. 2020-ban indultak felnőtt csoportjaik egy tizenkét hetes kurzussal, a folytatás kérdése még szervezés alatt áll. „Nem csak a tanulást tudjuk biztosítani, hanem büszke vagyok arra, hogy egy nagyon szerető közösség van nálunk.” – Beáta elmondásából tudjuk, hogy egyik korosztálynál sem kitétel az, hogy a tanuló gyülekezeti tag legyen, bárkit szívesen látnak, akinek megfelel a hétvégi időpont. Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén egy megemlékező színdarabbal készülnek a gyerekek, de a részletek egyelőre maradjanak rejtve a közösség előtt.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.