A tavasszal elkezdődött járvány az otthonainkba szorított bennünket. Valaki számára ez nyomasztó volt, mások feltöltődésként élték meg, hogy a lakásból dolgozhatnak. Ami talán többségükben mégis közös, hogy jóval kevesebb időt szántak a testmozgásra. Erre felfigyelve egy rendkívül kreatív, egyedi és közösségformáló ötlettel állt elő Dél-Karolina magyarságának vezetője, Dr. Trunkos Judit. 

 

A magyar kultúra megőrzéséért dolgozó csoport már 15 éve tevékenykedik aktívan Észak- és Dél-Karolinában. Legfőbb céljuk – más városok magyar csoportjaihoz hasonlóan -, hogy a következő generáció is magyar érzelmekkel és öntudattal nőjön fel Amerikában. A magyarságért végzett közös munka annak idején néhány önkéntes család összefogásával kezdődött. Az előző évek leglátogatottabb programja a több mint 200 fős húsvéti tábor, a résztvevők rendszerint a környező államokból is érkeznek. A Sharlotte-ban megrendezésre kerülő, többnyire nemzeti ünnepeinkhez igazodó ökumenikus istentiszteletek is kiemelt rendezvénynek számítanak közösségüknél. A híres online magyar iskolájuk szintén nagyon közkedvelt a gyerekek körében. Több mint 100 diák tanul itt 5 kontinensről. Dr. Tamás Judit az igazgatója, ő alapította 11 évvel ezelőtt. Mindig is virtuálisan működött, a hét minden napján órákat adnak a világ minden részén élő diákjaiknak. Olyan pedagógusokat alkalmaznak, akik Magyarországon szereztek diplomát. A karolinaiak ezen kívül becsatlakoznak nemzetközi fesztiválokba is, a magyarság üzenetével akár 20 ezer embert elérnek. 

Dr. Trunkos Judit szívén viseli a helyi magyarság sorsát. Szomorúan tapasztalta, hogy a bezártság az embereknél sok esetben rosszkedvet, levertséget váltott ki. Egyik Budapesten élő, volt maratonfutó barátnőjével, Teveli Petrával kitalálta, hogyan lehetne kimozdítani az embereket a szobájukból, sportolásra bírni őket. Petra a Közös Sport Egyesület alapítója, a júniusban elindított Sport-Zoom program egyik  fő koordinátora. Ugyan Judit és Petra is élsportolói múlttal rendelkezik, a magyar közösség tagjait nem erre szeretnék csábítani, hanem mindenkinek szóló testmozgásra. A felállított szabályaik szerint ez lehet futás, úszás, biciklizés, séta. Petra előadásai eleinte felkészítő jellegűek voltak azok számára, akik hosszú kihagyás után akartak elkezdeni ismét sportolni.

Dél-Karolina és Magyarország között a távolság majdnem 8000 kilométer. A kitűzött távot közös erővel teszik meg, vagyis naponta összeadják azokat az adatokat, amit a résztvevők a saját településükön, városukban megtettek. Augusztusban indultak el, nagy érdeklődéssel. Az a reménybeli cél, hogy karácsonyra Budapestre érnek. Ami biztosan sikerülni fog nekik, mert már majdnem elérték virtuális térképükön Európa határait. A közösségépítő jelleg abban érvényesül, hogy mindenki megtett távolsága számít: az is segít, ha valaki csak 1 mérföldet sétált aznap. Természetesen vannak köztük profik is, nemrég csatlakozott három maratonfutó lány Texaxból és Virginiából. Ők havonta 100 mérföldet írnak be a táblázatba. De ilyen nagyszerű húzóerő Judit férje a 90, Judit pedig a maga 80 mérföldjével egy hónapban. 

Aki cikkünket olvasva kapott kedvet a futáshoz, bátran jelentkezzen a 26 fős csoporthoz. A rossz időjárás beálltával az edzőtermek futópadjain megtett távolságot is hozzá lehet adni a közös célhoz. Jelenleg még egyeztetés alatt áll, de a szervezők bíznak benne, hogy lesznek magyarországi érdeklődők, akikkel  együtt visszafuthatnak majd Budapestről az Egyesült Államokba.

Interjúnk végén más egy-két kérdés erejéig más vizekre eveztünk Judittal, akinek édesapja révén szoros családi kötődése van az Omega együttessel. A 40 éve fennálló zenészcsapatot Trunkos András menedzseli sok évtizede. Az együttes tagjait, a közeli ismerősöket és a rajongókat is mélyen megrendítette Benkő László, billentyűs és Mihály Tamás, basszusgitáros egymást után közeli napokban bekövetkezett halála. Rádiónk az Omega két kiemelkedő zenészének emlékére bakelit lemezről játszotta le a Gyöngyhajú lányt.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.