A Chicagói Magyar Klub május óta szervez Zoom-on keresztül sütést-főzést. Olyan közösségépítő programot szerettek volna, ami otthonról is összefogja az embereket, és az érdeklődés közös lehet. Nem tévedtek, mivel magyar kultúránk igen fontos részét képezi a gasztronómia. Virtuális gyűléseiken olyan közkedvelt, tradicionális recepteket választanak, amit nagymamáink fejből fújnak, viszont jó, ha az unokák is elsajátítják az igazi magyar desszertek elkészítési módját. A magyar konyha ugyanolyan továbbadni való közös értékünk, mint a népzene vagy a tánc.

 

Társasági ember, szeret szervezni és emberek között lenni. Ez a leírás Gergely Gabrielláról szól, aki nemrég lett a magyar klub vezetőségi tagja, Stétz Andrea elnökasszony felkérésére. Gabriella beszélgetésünk során elmondta, hogy a járvány okozta bezártságban kiemelten fontosnak tartották összetartani a közösséget. Mire megjavul majd az egészségügyi helyzet, akkor is legyen egy aktív mag. A chicagói magyarok száma 20-30 ezer között mozog, megmaradásukkal 15 szervezet foglalkozik. Ezek közül legnagyobb és legkomolyabb múltra visszatekintő a Chicagói Magyar Klub, két év múlva ünnepli majd a centenáriumát. Történetükről nemrég bárki számára megvásárolható képeskrónikát adtak ki.

A klubkonyha ötletét a bezártságon kívül a sütés-főzés iránti szeretet adta. Felmerült ugyan ének- és tánctanítás is, de az ötletbörze győztese a közös főzés lett. Gabriellával együtt részt vesz a szervezésben Stétz Andrea, Bokor Erika és Megyeri József. A feladatokat megosztják egymás között, mindannyian hozzájárulnak egy-egy sikeres pénteki alkalomhoz. A májusi induláskor még heti összejöveteleket szerveztek, majd ezt havi egyre csökkentették. A kezdeti várakozásukat abszolút felülmúlta az érdeklődés: már 10 államból csatlakoznak be magyarok a nagysikerű programba. Férfiak is előszeretettel vesznek részt házastársukkal.

A facebook-eseményben közzétett hirdetés csak a recept nevét, illetve az alapanyag-mennyiséget árulja el angolul és magyarul, kétféle mértékegység szerint. Általában édesség készül, a bemutatót pedig mindig más-más ember vezényli. A szakács választja meg, hogy angolul vagy magyarul kényelmes számára elmondani a lépéseket. A szervezők pedig lefordítják az időközben felmerülő kérdéseket. Olyan klasszikus magyar recepteket választanak, amelyek a gyermekkor és az otthon ízét hozzák vissza, vagy olyat, amit a legtöbb magyar recepteskönyv említ.

Túl vannak már a palacsinta, zserbó, szilvásgombóc, almáspite, vajaskifli, túrótorta, lángos, kakaóscsiga elkészítésén. Bár ismert desszertekről van szó, mégis elleshetnek a résztvevők új technikákat egymástól. Az eddig megszervezett 15 péntek délután jó hangulatban, nagy beszélgetések és viccelődések kíséretében telt. Sokat megtudnak ilyenkor egymás hogylétéről, életéről a más-más államban élő magyarok. Ugyanakkor a családok otthonaiban is egy állandó program lett a Klub Konyha, gyakran látni anya-lánya vagy nagymama-unoka csapatmunkákat. Akinek nem áll módjában azonnal elkészíteni, jegyzetelhet vagy nézőként élvezheti az együttlétet. Gabriella elmesélte, hogy az Erdélyben élő édesanyja is állandó résztvevő. Az időeltolódás miatt hajnali háromkor szokott ébredni, hogy lejegyezze az új receptet, amit hétvégén rendszerint el is készít.

Nagy előnye a Zoom-találkozásnak, hogy bárhonnan lehet csatlakozni, csak internethozzáférésre van szükség. Hátránya csupán annyi, hogy egy népesebb rendezvénynél koordinálni kell, hogy ki és mikor beszéljen. Annál az esetnél, amikor 45-en becsatlakoztak, kézfeltétellel jelezték a kérdéseiket.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz is csatlakozott a chicagói magyar csapat. A lisztet az elmúlt napokban vették át a főkonzulátuson, ám a Zoom-találkozó keretein belül nem vállalkoznak a rendkívül időigényes kenyérsütésre.

Hirdetésképpen tudatjuk Önökkel, hogy a Klub Konyha legközelebb december 11-én nyit, és megtanít minden érdeklődőt mézeskalácsot sütni. A másik decemberi alkalom pedig 18-án lesz, amikor is mákos- és diósbeigli készül a karácsonyi asztalra. Készüljenek mindnyájan a chicagói magyarokkal, Zoom-on keresztül az ünnepekre. Ne hiányozzanak a hagyományos ételeink akkor sem, ha idén ez egy kissé más, szűkkörű karácsony lesz.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.