Veres Sándor a 300. alkalomnál vette át néhány évvel ezelőtt a Bocskai Rádió Honismereti rejtvény rovatának szerkesztését, s azóta minden héten gondosan készíti a három kérdésből álló feladványt, amelynek három állandó megfejtője is van. A 600. rejtvény kapcsán a december 30-i szilveszteri adásunkban beszélgettünk vele a stúdióban, és telefonon kapcsoltuk Jakab Márta és Thurner Klára hűséges játékosainkat is. Az interjút Miklós Melánia és Csibi Lóránd készítette.

Veres Sándor Molnár Zsolt felkérésére vállalta el a rovat szerkesztését, noha korábban nem volt rádiós tapasztalata. Mivel mindig is kedvelte a történelmet, s már gyerekkorában a nagyapjától kapott Tolnai Világtörténelmet bújta, úgy gondolta, a rejtvénysorozattal a Bocskai Rádió hallgatóit is be tudja vonni a magyar történelem kutatásába, megszerettetésébe. Történelmi témával kezdte a rovatot, s úgy emlékszik, az első általa összeállított kérdés is az első magyar királyokhoz kötődött. Később bővítette a tematikát a tudomány, a művészettörténet és a sport területeivel, remélve, hogy a még színvonalasabb rovat még többek érdeklődését kiváltja.

Thurner Klára már nem is emlékszik pontosan, mikor kapcsolódott be a rejtvényfejtésbe. Egy ideig nem küldte be a válaszokat, mert túl könnyűnek találta a kérdéseket, azóta viszont heti rendszerességű programjává vált, amiben mindig talál kihívást. Jakab Márta az első naptól kezdve hűséges megfejtő, s már az előző rádiósok idején is követte a rovatot. Akkor még Magyarországról kapták a feladványokat, Balla Sándortól. Régen nem volt internetük, ezért Márta élőben hallgatta az adást, s ha nem tudta valamire a választ, a fiától kért segítséget. Klára viszont rádiónk honlapján szokta elolvasni a heti feladványt. A harmadik állandó megfejtőnk Márta testvére, Kaczvinszky Borbála, aki nővére invitálására kapcsolódott be a játékba. Ők néha konzultálnak egymással, ha elakadnak valamiben. A 600 rejtvény alatt egyetlen témát hiányolnak: a nőkhöz kapcsolódó rejtvényeket. Sándor is érzékelte már ezt a hiányosságot, ezért az utóbbi időben egyre több ilyen jellegű feladványt adott.

Pillanatkép a stúdióból

A rovatvezető nagy könyvgyűjtő, aki a kérdések összeállításakor a lexikonokat hívja segítségül, hiszen azokban a történelmi események pontosabban, érdekesebben szerepelnek. Könyves szenvedélye azzal az első kötettel kezdődött, amelyet a nagyapjától örökölt, a Tolnai Világtörténelem keresztes hadjáratokról és magyar királyságról szóló fejezetével. Azóta a teljes sorozatot beszerezte, rengeteg más kötettel egyetemben. Antikváriumokban, ócskapiacokon szeret böngészni, de sok ajándékot is kapott, a legtöbbet az anyaországból és Erdélyből, illetve hagyatékokból is előszeretettel válogat. Főként a régi kiadványokat kedveli. 43 éve gyűjti a könyveket, s jelenleg 23 ezernél több példánya van. Természetesen olvasni is nagyon szeret, és kutatni a dolgok után. Az mondja magáról, hogy egy „böngésző magyar”, aki ha valamire ráakad, azt szereti megosztani másokkal is. „Lássuk meg, milyen gyönyörű a magyar kultúra, s hogy milyen értékeink vannak ebben a világban” – vallja.

Kedvence a magyar királyság időszaka, ebből ad fel a leggyakrabban kérdéseket. Felhasználja az interneten elérhető adatokat is, de mindig kiegészíti a könyveiben található leírásokkal. Bár a könyvek nagy része elérhető a világhálón, ő szereti belecsempészni a kérdésekbe azt a 10%-ot, ami online nem lelhető fel, remélve, hogy a megfejtőknek is kicsit kutakodniuk kell. Ő maga általában 30 percet foglalatoskodik minden alkalommal a három kérdés megfogalmazásával, de már előfordult, hogy órákra magába szippantotta a téma. Úgy emlékszik, összesen kétszer hibázott, de szerencsére még azelőtt észrevette, hogy publikussá vált volna. Nem készít statisztikát, de az mondja, emlékszik minden feladványra. Gyakran visszatér egy-egy témához, hiszen egy személy életrajzából más típusú információk alapján újabb kérdéseket is össze lehet állítani. A rejtvénykészítés műfaja tehát kimeríthetetlen.

Azt kívánjuk, hogy Sándor még nagyon sokáig készítse nekünk a honismereti rejtvényeket. Köszönjük az önkéntes munkáját, amellyel rádiónkat gazdagítja. Áldott, békés, boldog új évet kívánunk neki és családjának, valamint minden hallgatónknak, olvasónknak!

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.