Pazaurek Piros neve már biztosan ismerősen cseng a Bocskai Rádió követői számára. A Floridában működő HungarianHub elnökeként a sikeres magyar jövő építésén fáradozik. Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program egyre szélesebb körben ismertté vált Amerikában. A legújabb fejleményeket gyűjtöttük össze Önöknek.

YouTube player

Több mint tíz éves hagyománya van Magyarországon a friss gabona összeöntésének. A közös dézsába eleinte csak magyarországi termés került, majd a magyar kormány invitálására külhoniak is becsatlakoztak. Bár a tengerentúlon learatott búzáról még nem számolhatunk be, a Magyarok Kenyere program koordinátorai a diaszpóra magyarságát is részesítették a megőrölt lisztből. Az ünnepélyes ceremóniára 2021 augusztusában került sor, Magyarország mértani középpontján, Ópusztaszeren. Év végére többszáz szervezethez és intézményhez érkezett a közös lisztből.

A 15 millió búzaszem a világban szerteszét szóródott, de mégis együvé tartozó magyarokat jelképezi. De a szimbolikus tartalom mögött jótékony cél is szerepel: a Nemzeti Újrakezdés Évében a szervezők jóvoltából közel százezer rászoruló család asztalára került kenyér. 

Pazaurek Piros büszkén képviselte az amerikai magyarokat, és vállalta, hogy népszerűsíti a kezdeményezést az államokban. Büszkeséggel számolt be arról, hogy a tavalyi 16 szervezethez képest idén több mint 36-an csatlakoztak.”Egyre többen értik és érzik, hogy miért fontos ehhez a programhoz tartozni.“

Közérdekű hirdetés

Kié a legszebb magyar kenyér Amerikában? –  Ezt a címet viselte a január 10-én lezárult nyereményjáték. A felhívás azt a célt szolgálta, hogy minél több magánember, család süsse meg otthon a magyarok kenyerét, és ne csak szervezetek kapcsolódjanak be a hálózatba. 11 államból érkeztek fotók, a legszebb kenyeret a hungarianhub.com weboldalán lehetett kiválasztani. A dobogón a következő fantázianévvel ellátott kenyerek végeztek: finOMIs, Fiak Kenyere és Mákvirágok kenyere. Az első két helyezett belépőt kapott a következő Hungarian Summitra, a szavazók között pedig szimbolikus ajándékok lettek kisorsolva. 

“Annyira kevesen vagyunk, hogy széthúzás helyett az összefogásra kellene koncentrálnunk. A konfliktusok gyengítik az egységet, úgy könnyen elveszhetünk. Ha egymást támogatjuk a mindennapokban, akár egy kenyérsütésen keresztül is, akkor már elértük a célt.” – Legyen Pazaurek Piros néhány gondolata a diaszpóra  2022-es mottója. Boldog új évet kívánunk!

Dorgay Zsófia

 

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.