Hamisnak bizonyult a hír miszerint a 95 esztendős nyelvész elhunyt.

A New Statesman és a Jacobin is hosszas nekrológgal emlékezett meg a világhírű nyelvészről, és Wikipédia oldalán is átírták, hogy június 18-án, 95 éves korában elhunyt Noam Chomsky. Másnap azonban kiderült: az újságok tévedtek a nyelvész nem halt meg. Erről a felesége számolt be, aki az AP megkeresésére kijelentette: a férje nemcsak, hogy él, de már haza is engedték a kórházból és otthon ápolják – írja az AP News.

A Sao Pauló-i Beneficencia Portuguesa kórház közleményben tudatta, hogy Chomskyt kedden hazaengedték, hogy otthon folytathassa kezelését.

Noam Chomsky amerikai nyelvész, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora, a generatív nyelvtan elméletének megalkotója.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az általános nyelvtudomány terén végzett munkásságával nagyban hozzájárult a behaviorizmus hanyatlásához és a kognitív tudomány fellendüléséhez.

A legtöbben mégis politikai állásfoglalásairól ismerik.

Saját magát anarchoszindikalistának vallotta a korai években, baloldali gondolkodónak számított, ugyanakkor az elmúlt ötven évben ugyanolyan elánnal kritizálta az Egyesült Államok jobb- és baloldali vezetéseit. A vietnámi háborún túl a szerbiai bombázás, az iraki háború nagy kritikusa volt és nagyon mást képviselt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is, mint az amerikai vezető értelmiségiek. Utalásokat tett arra, hogy Oroszország fellépése mögött szerinte logikus okok állnak.

(Mandiner)

Borítókép: Meghalt Noam Chomsky. Fotó: AFP/Uli Deck

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.