88 éves korában meghalt Donald Sutherland. A Primetime Emmy- és kétszeresen Golden Globe-díjas kanadai színész élete során temérdek kasszasikert hozó alkotásban szerepelt, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 2017-ben pedig Életműdíjjal jutalmazta munkásságát – annak ellenére, hogy Oscarra sosem jelölték.

Donald Sutherland hatvan éven át 190 filmben és tévésorozatban szerepelt. A legendás színész ma hosszú betegség után halt meg Miamiban. Sutherland karrierje során különleges vonzerővel bírt, amely a hetvenes években kezdett kibontakozni és idővel veterán színészóriássá is érett. Jelentős díjat bár nem kapott filmszerepeiért, de kétszer nyerte el a Golden Globe-díjat a legjobb mellékszereplő kategóriában, és 2017-ben tiszteletbeli Oscar-díjjal ismerték el munkásságát. A halálhírt a színészlegenda szintén színészi pályára lépett fia, Kiefer Sutherland közölte a közösségi médiában. „Személyesen úgy vélem, hogy a filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja volt” – írta Kiefer Sutherland az X-en.

Nem riadt vissza egyetlen szereptől sem, légyen az jó, rossz, vagy rút. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett és az ember ennél nem kívánhat többet

– tette hozzá. Donald Sutherland az Atlanti-óceán partján fekvő Saint John városában született, Kanadában. A közeli Bridgewater nevű kisvárosban nőtt fel. Már tizennégy évesen rádiósként dolgozott. A torontói egyetem mérnökhallgatójaként lépett be az intézmény színjátszó csoportjába, és az elismerő vélemények hatására döntött úgy, hogy kipróbálja a színészi pályát. A Londoni Zenei és Drámai Akadémia elvégzése után egy skóciai repertoárszínház tagja volt, s kezdett epizódszerepeket kapni televíziós sorozatokban.

ReklámTas J Nadas, Esq

A filmvásznon 1964-ben mutatkozott be az Élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben. A világhírnevet azonban Hawkeye Pierce szerepe hozta meg számára Robert Altman M.A.S.H. című filmjében, amelyben Elliott Goulddal fergeteges párost alkottak. Hat évtizedes filmes pályafutása során olyan filmekben szerepelt, mint A piszkos tizenkettő, Az éhezők viadala, a Klute, a Kelly hősei, a Tű a szénakazalban, illetve a négy Oscarral elismert Átlagemberek.

Pályafutása elismeréseként 2017-ben Oscar-életműdíjat kapott. Elnyerte az Emmy-díjat és két Golden Globe-díjat is átvehetett.

Sutherland öt gyermeke közül néhányan szintén színészi pályára léptek, az Emmy- és Golden Globe-díjas Kiefer Sutherlandet jól ismeri a közönség egyebek mellett a 24 vagy A kijelölt túlélő című népszerű sorozatokból.

(Pesti Srácok / Index)

Borítókép: Donald Sutherland kanadai színész Az éhezõk viadala: Futótûz (The Hunger Games: Catching Fire) címû filmjének bemutatóján Londonban 2013. november 11-én. Fotó: EPA/Will Oliver

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.