Pásztor Jóska Szentmártonkátán született Pest megyében, 1943-ban. Ott szerette meg először a focit.
Amerikába 1968-ban érkezett, Clevelandben 1970-ben jelent meg először. Már abban az évben elkezdett egy másod osztályú magyar focicsapatot szervezni. Ebben az időben Clevelandben a CMAC klub focicsapata  erős volt, ezért Jóska a második vonalbeli magyar focistákat szervezte össze (East Hungarians néven) egy csapatba. Annyira kedvelte a focit, hogy mindent a saját pénzéből és erejéből támogatott. Akkoriban a Szent István Klub gondnoka  volt, és több éven át a kulturális programok szervezésében, rendezésében segédkezett.
Majd 1975-től jobb játékosokat kezdett toborozni, a csapat neve ekkor Cleveland Hunters-ra változott. A CMAC ekkoriban kiköltözött a városból és Lake Plata néven működött tovább. Jóska csapata felkerült a Lake Erie Liga első osztályába 1976-ban. Minden szükséges anyagi beruházást maga fedezett, mivel egyedülálló, és a vasútnál biztos állása és garantált bevétele volt, az egész szabad idejét és a pénzét a csapatára fordította. Az eredmény is meglett. Csapata a Hunters több esetben nyert nyári tornát, benti foci bajnokságokat, és meglepő eredményeket ért el akkoriban.
1990 körül a Hunters és a Lake Plata összeállt, és egy új magyar csapatot alkottak CMAC néven, s a továbbiakban ez alatt szerepeltek a bajnokságokon. Ekkor hagyta abba Jóska a csapat vezetését és egyben támogatását is, és igazi, szenvedélyes drukker vált belőle.
2012 után kezdett az egészsége romlani, s mivel itt már nem volt senki rokona és közben nyugdíjba ment a vasúttól is, ezért tervezte a visszatérését Magyarországra. Végül 2014-ben mindent felszámolva Budapestre költözött vissza oda, ahonnan egykor elindult. Betegsége egyre nehezebbé tette az életét, és az unokatestvérei közelében, szép kulturált környezetben egy öregotthonban találtak megfelelő ellátást és orvosi felügyeletet számára.
2017 decemberében rosszabbodott az egészségi állapota, Budapestre került kórházba több alkalommal is, de szervezete leromlott és 2018 január 21-én elhunyt.
Temetéséről rokonai gondoskodnak, és a szülőfalujában fogják örök nyugalomra helyezni a későbbiek során.
Személyében az egykori clevelandi magyar foci egy ikonikus alakját vesztettük el. Adjon az isten csendes nyugodalmat neki.

Gyékényesi Pál és Irén

1 COMMENT

  1. Hálás szívvel olvastuk unokatestvérünket, Pásztor Józskát méltató cikket. Köszönjük a Gyékényesi házaspárnak a nekrológ megírását. A Bocskai Rádió munkatársainak további szép sikereket kívánunk: Molnár László és felesége Kati

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.