Hajlamos vagy másokat hibáztatni?

A világ tele van különböző értelmi szinten álló emberekkel, mégis alapvetően mindenki azt gondolja magáról, hogy intelligens. Az Independent összeszedett 5 olyan emberi tulajdonságot, ami szerintük megkülönbözteti az okos és a buta embereket egymástól.1. Másokat hibáztatnak a saját hibáikért

Ha valaki következetesen próbálja másra hárítani a hibáit, akkor azzal pont azt bizonyítja, hogy lehet nem vág úgy az esze, mint gondolná. Mert az ostobák rendszerint nem szeretnek felelősséget vállalni a hibáikért, inkább önsajnálatba esnek, vagy egyszerűen másra mutogatnak. És ez pont olyasmi, amit egy okos ember soha nem tenne.

Travis Bradberry, az Emotional Intelligence 2.0 című könyv szerzője szerint abban a pillanatban, hogy valaki elkezd ujjal mutogatni, az emberek úgy tekintenek rá, mint aki nem elszámoltatható a tetteiért. Az intelligens emberek tudják, hogy minden hiba egy esély a tanulásra, hogy legközelebb már jobban menjen. Jason S. Moser, a Michigan State University kutatója kísérletben is bizonyította, hogy az okos emberek agya valóban másképp reagál a hibákra.

2. Mindig igazuk kell legyen

Konfliktusos helyzetben az okos emberek könnyebben együtt éreznek a másikkal és megértik az érveiket. És tudják, hogy ezeket az érveket miként integrálják a saját gondolatmenetükbe, és hogyan vizsgálják felül a véleményüket. Az intelligencia egyik biztos jele, hogy más nézőpontból is magukévá tudják tenni a témákat. Az okos emberek mindig nyitottak az új információkra és a változó paraméterekre.

Az ostobák ezzel szemben képtelenek megváltoztatni az álláspontjukat, nem mozdulnak ki az álláspontjukból, figyelmen kívül hagynak minden ellenük felhozott érvényes érvet. Egyszerűen nem veszik észre, hogyha a másik intelligensebb és kompetensebb.

Ezt a túlbecsülést nevezik Dunning–Kruger hatásnak. Ez olyan kognitív torzítás, amikor a kevésbé hozzáértő emberek túlbecsülik a saját képességeiket, miközben mások kompetenciáját alulbecsülik. David Dunning és Justin Kruger számos korábbi tanulmányból arra következtetett, hogy az olyan területeken, mint pl. az olvasott szöveg megértése, a gépjárművek vezetése, a sakkozás vagy a tenisz a tudatlanok gyakran magabiztosabbak a szakértőknél. Kísérelteikben azt is bizonyították, hogy nem csak túlbecsülik a saját képességeiket, hanem fel sem ismerik, ha más esetleg okosabb, jobbak a képességei.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az okos emberek mindig azt hiszik, hogy mások jobbak náluk. Egyszerűen figyelnek, és megvizsgálják az összes érvet, mielőtt meghozzák a döntéseiket.

3. Dühösen és agresszíven reagálnak a konfliktusokra

Természetesen az intelligensebb emberek is kijönnek a sodrukból időről időre, de a kevésbé intelligens személyeknek ez a bevett reakciója arra, amikor dolgok nem úgy mennek, ahogyan elképzelték. Ha úgy érzik, hogy nem uralják annyira a helyzetet, ahogyan szeretnék, hajlamosak dühösen és agresszíven viselkedni. Ezzel akarják biztosítani a pozíciójukat. A University of Michigan kutatói egy 600 résztvevő bevonásával készült kutatásban egyértelmű összefüggést találtak az alacsony IQ-szint és az agresszív viselkedés között.

A kutatók szerint az alacsony intelligencia az agresszív reakciók tanulását teszi valószínűbbé a korai években, és az agresszív viselkedés ugyanakkor nehezíti a folyamatos szellemi fejlődést.

4. Figyelmen kívül hagyják más emberek igényeit és érzéseit

Az intelligens emberek általában nagyon jól empatizálnak másokkal, ami megkönnyíti számukra, hogy megértsék a másik ember nézőpontját. Russel James, a Texas Tech University kutatójának reprezentatív vizsgálata szerint – amelyben több ezer amerikai vett részt – a magasabb IQ-szintű emberek hajlamosabbak arra, hogy tetteikért cserébe ne várjanak el semmit. Egy intelligens ember könnyebben/jobban felméri mások igényeit, és inkább akar nekik segíteni, mint egy kevésbé intelligens. A jobb kognitív képességek képessé teszik őket arra, hogy megértsék és kielégítsék mások igényeit.

Az önzőség egy teljesen normális és emberi viselkedés, de fontos, hogy egyensúlyt tartsunk a saját céljaink kergetése és a más emberek érzései között.

5. Azt hiszik, hogy jobbak, mint bárki más

Egy okos ember próbál motiválni és segíteni másokat. Teszi mindezt azért, mert nem fél attól, hogy háttérbe szorul. Van egy egészséges magabiztosságuk, és elég okosak ahhoz, hogy felmérjék, mi tartozik a kompetenciájukba. Az ostoba emberek hajlamosak csak azért kritizálni másokat, hogy jobb fényben tüntessék fel magukat. Azt hiszik magukról, hogy mindenki fölött állnak, és mindig gyorsan ítélkeznek. Az előítélet pedig egyáltalán nem az intelligencia jele.

A kanadai Brock University két kutatója megállapította, hogy az alacsony IQ-val rendelkező emberek inkább támogatják a kemény büntetéseket, több közöttük a homofób, és valószínűleg rasszistábbak is. Sok biológus véli úgy, hogy az kooperáció emberi képessége jelentős szerepet játszott az általános fejlődésünkben. Ez azt jelentheti, hogy az intelligencia egyik legfontosabb kifejeződése a másokkal való jó együttműködés.

via transindex

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.