A hosszú, várakozással teli pandémiás időszakot követően a Nemzetpolitikai Államtitkárság ismét elindította a Kőrösi Csoma Sándor Programot. A Bocskai Rádió háza táján folyamatosan elkél a segítség, ebben 2013 óta évről évre a KCSP-s fiatalok vállalnak szerepet. Érdekesség, hogy a korábbi lány ösztöndíjasokkal ellentétben, idén egy fiatalember: Erdélyi Áron lesz Molnár Zsolt igazgató jobbkeze.

YouTube player

Áron egy Budapeshez közel fekvő kisvárosból, Dabasról érkezett, ide köti gyermekkora és általános iskolai tanulmányai. Később a magyar fővárosban bontakozott ki: a gimnázium után a Szent Pál Akadémia teológia karán találta meg érdeklődési körét. A fiatal fiút mindig érdekelte a hittudomány és a teológia. Rossz érzést keltett benne, hogy nem tud eleget a Bibliáról és Jézus tanításáról. Jelenleg harmadéves az egyetemen, a clevelandi időszakra passzív jogviszonyra váltott, hogy teljes mértékben koncentrálhasson a Kőrösi Csoma Sándor Programban vállalt kötelezettségeire.

A KCSP-ről fiútestvérétől és unokatestvérétől hallott, előbbi fontolgatta a jelentkezését, utóbbi pedig kilenc hónapot kint töltött Melbourn-ben. Áron fülébe az unokatestvére ausztráliai élményei ültettek bogarat, ekkor döntötte el, hogy ő is szerencsét próbál.

A pályázati űrlap kitöltésénél minden jelentkezőnek meg kell jelölnie a kompetenciáit, hogy a számára legtesthezállóbb munkát jelöljék ki számára. Áron a programszervezés, média, cserkészet, egyház kategóriákból a médiát választotta ki, mivel az egyetem mellett a budapesti Hit Rádió médiaműhelyének aktivistája. A Hit Rádiónál eleinte cikkeket írt, műsorokról készített beszámolót, majd – főként nemzeti ünnepek alkalmával – helyszíni riportokat, kisebb felméréseket készített, videós formában. Szerkesztői feladatai az utóbbi időben kiszélesedtek a műsorvezetésre és az élő bejelentkezésre is. Alapvetően aktuálpolitikai tematikában dolgozott. Eddigi pályafutása alatt a Jeszenszky Zsolttal készített interjúra a legbüszkébb. A politikai hobbistával az USA jelenlegi helyzetéről, a kormányzati szerveik állapotáról, az óriáscégek befolyásáról, valamint a Demokrata és a Republikánus pártok és jelöltjeik győzelmi esélyeiről beszélgetett.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az ösztöndíjas iskolai tanulmányai során hallott a diaszpóráról először. Amikor megtudta, hogy Cleveland lesz az állomáshelye, azonnal beleáásta magát a magyar közösség történetébe. Magyarországról – főleg a Bocskai Rádió online felületeinek köszönhetően – azt tapasztalta, hogy a clevelandi közösség rendkívül aktív, az emberek büszkék származásukra és  a magyarságot az erős összetartozástudat erősíti. Kiutazása előtt Miklós Melánia, egykori KCSP ösztöndíjast kérte meg, meséljen a clevelandi életről. A beszélgetés a következő beszámolóban található: https://www.bocskairadio.org/a-bocskai-radio-uj-kcsp-osztondijasa-erdelyi-aron-rendhagyo-bemutatkozasa/ )

A Bocskai Rádiót szeretném tovább erősíteni, további minőségi és jó műsorokat készíteni. Itt szeretném majd a maximális energiámat beleadni – fogalmazott Áron. Már saját rovatot is vállalt a rádióadásban: a Dalok szárnyán szerkesztője lesz az elkövetkezendő kilenc hónapban. Régóta gitározik, és nem csak az aktuális, de a korábbi évtizedek zeneszámainak is ismerője.

Természetesen nagyon kíváncsi magára a városra is, szabadidejében egy-egy közeli nevezetességet szeretne felfedezni. Olyan fogadtatásban részesült, amiről nem is álmodott. Úgy érzi, semmiben nem szenved hiányt.

Kedves Áron! A Bocskai Rádió szerkesztői csapata és az egész közösség nevében szeretettel köszöntünk! Áldásos munkát és sikerélményeket kívánunk ösztöndíjas tartózkodásod idejére!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.