Magyarország Nemzetpolitikai Állampolgárságának szervezésében 7. alkalommal valósult meg április 12-13. között a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozója. A budapesti eseményen részt vett a Diaszpóra Tanács nemrégiben megválasztott regionális elnöke, Pataki Ildikó, aki maga is pedagógus. Így nem csupán az amerikai magyarságot képviselte, hanem a tanárok kihívásait, sikerélményeit és motivációit is tudta prezentálni a közösségben.

YouTube player

Az első találkozó azzal a céllal történt 2018-ban, hogy támogassa és erősítse a magyar nyelvű oktatást szerte a világban. A hétvégi iskolák működésének kiemelkedő szerepe van az anyanyelv megőrzésének és a kultúra virágzásának. Ezek a találkozók nem továbbképzések, hanem olyan alkalmak, amelyek lehetőséget biztosítanak a személyes kapcsolatteremtésre, tapasztalatcserére, hálózatépítésre.

A tanárok a koronavírus-járvány miatt három évre az online térbe szorultak, idén viszont ismét a jelenléti konferenciának örülhettek. Huszonnyolc országból kilencvenöt résztvevő tudott megjelenni. A legnagyobb számban az Egyesült Államokat képviselték a pedagógusok, de érkeztek Japánból, Argentínából, Ausztráliából, Új-Zélandról és a nyugat-európai országokból is. „Ez olyan, mint egy nagy falu. Mindannyian ismerjük egymást, mindenki ugyanazokkal a gondokkal küszködik” – fogalmazott Pataki Ildikó. A Balassi Intézet füzetei nagy segítséget jelentenek az anyagok összeállításánál a diaszpórában magyart tanító közösségi vezetők, pedagógusok számára. vannak segítségünkre az anyag összeállításában. Ildikó kiemelte, hogy a hétvégi magyar iskolák munkájában nem elhanyagolható a szülők felelőssége, hiszen a tanóra után otthon, a családban folytatódik a magyar nyelv használata, gyakorlata a gyerek számára.

A Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitották meg. Az előadásokban szó esett a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról, a négyhetes nyári magyar nyelvi és országismereti képzésről, a Balassi Intézet nyáriegyeteméről.

ReklámTas J Nadas, Esq

A világon mintegy 260 hétvégi magyar iskola működik, amelyekkel a Nemzetpolitikai Államtitkárság szoros kapcsolatot tart. Vezetőik, tanáraik sokszor önkéntes alapon, időt és energiát nem sajnálva dolgoznak azért, hogy átadják a magyar nyelv és kultúra ismeretét a felnövekvő generáció számára, hisz ez a magyarság megmaradásának legfontosabb biztosítéka – olvasható a Nemzetpolitikai Államtitkárság közösségi oldalán.

A találkozón elismerésben részesültek azok a hétvégi magyar iskolák, amelyek nagy múltra tekintenek vissza. Oklevelet kapott a New Brunswick-i, Széchényi Magyar Iskola (1974-ben alakult), a Chicagói Szent István Magyar Iskola és Óvoda (1939), a New York-i Arany János Magyar Óvoda és Iskola (1963), a San Franciscó-i Kányádi Sándor Magyar Iskola és Óvoda (1965.)

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.